Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 117 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Anna Huovinen

Karitsan paahtopaisti kypsyy nopeasti, mutta muista ottaa liha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen paistamista. Yhtä tärkeää on malttaa antaa lihan vetäytyä hetken foliossa ennen tarjoilua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Vaikea

Karitsan paahtopaisti

Ainekset

4
karitsan paahtopaistia (yht. n. 800 g)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
mustapippuria myllystä
Pistaasikuorrutus
60
g
voita
1
ruukku
persiljaa
½
ruukkua
korianteria
½
tl
maustepippuria
½
tl
paprikajauhetta
2–3
valkosipulinkynttä
½
sitruunan raastettu kuori
1–2
viipaletta
vaaleaa paahtoleipää
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Ota paahtopaistit ja kuorrutukseen tuleva voi huoneenlämpöön vähintään 30 minuuttia ennen paistamista.
  2. Hiero öljy, suola ja pippuri lihan pintaan. Paista paistien pintaan vähän väriä kuumassa pannussa.
  3. Tee kuorrutus. Laita huoneenlämpöinen voi, yrtit, mausteet, kuoritut valkosipulinkynnet ja sitruunankuori tehosekoittimeen. Anna koneen käydä hetki. Leikkaa leivästä reunat pois ohuelti. Lisää leipä ja pistaasit tehosekoittimeen, soseuta tasaiseksi tahnaksi.
  4. Levitä pistaasikuorrutus tasaisesti lihan pintaan. Työnnä paistomittari yhden paistin paksuimpaan kohtaan.
  5. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista minttuchutney ja mangosalaatti (ks. ohjeet), ja kypsennä lihat vasta sitten.
  6. Kypsennä paahtopaisteja 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia tai kunnes paistolämpömittari näyttää 52–55 astetta. Kääri paistit folioon ja anna niiden vetäytyä 10–15 minuuttia.
  7. Leikkaa paistit ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa mangosalaatin ja minttuchutneyn kanssa.

Inkiväärimango

Ainekset

2
kypsää mangoa
pala
tuoretta inkivääriä (noin 1 tl hienonnettuna)
1
tl
kuminansiemeniä
1
rkl
limettimehua
1
rkl
öljyä
½
tl
sokeria
½
ruukkua
korianteria
3
dl
vesikrassia

Työvaiheet

  1. Kuori mangot. Leikkaa hedelmäliha ensin viipaleiksi ja sitten vielä suikaleiksi.
  2. Kuori inkivääri ja raasta tai hienonna se veitsellä.
  3. Paahda kuminansiemeniä kuivassa pannussa muutama sekunti. Yhdistä inkivääri, kumina, limetinmehu, öljy ja sokeri. Sekoita ainekset mangon joukkoon.
  4. Irrota korianterin ja vesikrassin lehdet. Lisää ne salaattiin juuri ennen tarjoamista.

Minttuchutney

Ainekset

2
ruukkua
minttua
¼
punasipulia
¼–½
vihreää chiliä
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
rkl
oliiviöljyä
4
rkl
kreikkalaista jogurttia

Työvaiheet

  1. Laita mintunlehdet tehosekoittimeen. Kuori ja paloittele sipuli. Halkaise chili ja poista siemenet.
  2. Laita kaikki ainekset jogurttia lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Kaada kastike kulhoon ja sekoita jogurtti joukkoon. Anna maustua kylmässä vähintään 20 minuuttia.

Kommentit (1)

Jani Salo
Seuraa 
Liittynyt28.11.2014

Törkeen hyvä setti. Tuli testattua tänään. #viiskauttaviis

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Kesäinen perunasalaatti saa makunsa perunoihin imeytetystä sitruunaöljystä ja mausteisista raakamakkaroista. Tämä salaatti nautitaan lämpimänä.

Vinkki! Perunasalaattiin sopii hyvin mausteisempikin makkara, kuten vaikkapa churrasco-raakamakkarat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin makkara-perunasalaatti

Ainekset

750
g
uusia perunoita
1
pienen sitruunan mehu
2
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
rouhittua mustapippuria
1
iso punasipuli
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (noin 250 g)
raakamakkaraa

Työvaiheet

  1. Harjaa ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja puolita isommat perunat.

  2. Purista sitruunan mehu. Lisää joukkoon 2 ruokalusikallista öljyä ja mausteet. Kuori ja hienonna punasipuli. Hienonna persilja ja laita puolet sivuun. Yhdistä ainekset ja kaada kuumien perunoiden päälle. (Jos perunat ovat kokonaisia, murskaa niitä hieman haarukalla, jotta sitruunaöljy imeytyy niihin.)

  3. Paloittele makkarat. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä paistinpannulla ja kypsennä makkarat (pakkauksen ohjeen mukaan). Kaada maustetut perunat makkaroiden joukkoon pannulle ja pyöräytä tasaiseksi ja lämmitä nopeasti. Lisää loput persiljasta päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kreetalainen karitsasouvlaki valmistetaan karitsan ulkofileestä. Marinoi karitsavartaat lämpiminä, heti grillaamisen jälkeen. Tarjoa yksinkertaisen jogurttikastikkeen ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreetalainen karitsasouvlaki ja jogurttikastike

Ainekset

600
g
karitsan ulkofileetä
Jälkimarinadi
4
valkosipulinkynttä
3
rosmariininoksaa
¾
dl
valkoviiniä
1
tl
juoksevaa hunajaa
1
tl
sinappia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
dl
oliiviöljyä
Kasvikset
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
2
rkl
sitruunamehua
1
kesäsipuli
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
kurkku
400
g
kirsikkatomaatteja
1
ruukku
minttua
Jogurttikastike
1
valkosipulinkynsi
2
dl
turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
100
g
vuohenjuustoa tai fetaa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä
(2
rkl
oreganoa hienonnettuna)
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla, tikuta vartaisiin. Anna olla huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita marinadin aineet öljyä lukuun ottamatta astiassa. Lisää lopuksi öljy.

  3. Grillaa vartaita noin 10 minuuttia käännellen. Siirrä vuokaan, sivele marinadilla, peitä foliolla ja anna maustua 10 minuuttia.

  4. Pese ja raasta sitruunankuori (raasta myös 2 tl kastiketta varten), purista mehu. Viipaloi sipuli varsineen. Yhdistä sipuli, sitruunankuori ja -mehu sekä mausteet. Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet ja viipaloi kurkku. Puolita tomaatit ja hienonna minttu. Lisää kasvikset ja minttu sipuliseokseen.

  5. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita se jogurttiin. Murustele vuohenjuusto joukkoon ja lisää sitruunakuori ja pippuri. Sekoita ja mausta halutessasi hienonnetulla yrtillä. Valuta päälle oliiviöljyä ja tarjoa vartaiden ja kasvisten kanssa.

Vinkki Tarjoa lisäksi riisiä tai pitaleipää.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi kuviin pitää aina vaihtaa puhtaanvaaleat puutikut? Oikeasti noiden tikkujen tulisi olla lähes hiityneet, jos ne (muka) ovat käyneet grillissä. Liha toisaalta näyttää siltä että siihen on vain otettu raidat liedellä parilapannulla.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Mausta karitsavartaat jo kotona. Nuotiolla grillaat ne muutamas­sa minuutissa. Lisukkeena maistuvat limettimaissit ja hernehummus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
15 min (+ pakastus 2 t)
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat nuotiolla

Ainekset

400
g
karitsanjauhelihaa
¾
rkl
ras el hanout -mausteseosta
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi. Muotoile seoksesta 8 pöt­kylää puisien grillitikkujen ympärille. Säilytä vartaat jääkaapissa tai pakas­timessa. Esivalmistele limettimaissit ja tee hernehummus ennen lähtöä (ohjeet alla).
  2. Nuotiopaikalla grillaa (sulaneita) karitsavartaita hiilloksella pari minuut­tia, kunnes paistopinta on ruskistunut. Käännä sitten ympäri ja ruskista toinen puoli. Paista vartaat kypsiksi.
  3. Tarjoa vartaat grillattujen limetti­maissien ja hernehummuksen kanssa.

Limettimaissit

Ainekset

8
esikypsennettyä maissia
MARINADI
1
limetti
½
dl
hoisinkastiketta
½
dl
juoksevaa hunajaa
2
rkl
soijakastiketta
LISÄKSI
1
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä
½
tl
chilirouhetta

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Pese limetti, raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu kul­hoon. Lisää hoisin, hunaja ja soija. Se­koita tasaiseksi.
  2. Laita maissit vahvaan muovipussiin. Valuta marinadi päälle ja sulje pussi huolellisesti.
  3. Sekoita seesaminsiemenet ja chili keskenään ja pakkaa seos pieneen pussiin.
  4. Nuotiopaikalla valuta maissit pussin päällä ja paahda kuumalla hiilloksella usein käännellen, kunnes maissit ovat paahtuneita ja kuumia. Valele kastiket­ta maisseille pari kertaa paahtamisen aikana.
  5. Siirrä maissit lautasille ja ripottele siemen-chiliseos päälle.

Hernehummus

Ainekset

2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
1
tlk (380/230 g)
kikherneitä suolaliemessä
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
sitruunanmehua
1
valkosipulinkynsi
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
tl
suolaa
LISÄKSI
1–2
rkl
oliiviöljyä pinnalle

Työvaiheet

  1. Sulata herneet ja valuta kikherneet.
  2. Laita kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta. Ohenna tarvittaessa öljyllä.
  3. Siirrä hummus tiiviiseen astiaan ja va­luta pinnalle ohut kerros oliiviöljyä hapet­tumisen estämiseksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2565 reseptiä.
Linkitetty 130 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Saammeko esitellä: huijarin kaalilaatikko! Varhaiskaalista valmistuva ruoka syntyy näppärästi paistinpannussa ja sopii kiireiseen arkeen paremmin kuin uunissa hautuva esikuvansa. Tarjoa kaalilaatikon kaverina hölskykurkkuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaalilaatikko kasarissa

Ainekset

2
l
varhaiskaalia suikaloituna
1
sipuli
400
g
karitsanjauhelihaa
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
2
tl
kuivattua meiramia
1
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria jauhettuna
2
rkl
siirappia
2
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa
HÖLSKYTETYT HUNAJAKURKUT
3
avomaankurkkua
2
tl
hunajaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi sipuli.

  2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää kaali ja sipuli ja jatka paistamista pari minuuttia. Lisää riisi ja mausteet sekä siirappi, vesi, fondi ja kerma. Sekoita tasaiseksi. Laske lämpöä, peitä pannu kannella ja anna kaalilaatikon hautua 10–15 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

  3. Pese kurkut ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi kannelliseen kulhoon. Lisää hunaja, etikka ja suola joukkoon. Sulje kansi ja hölskytä kurkkuja vajaa minuutti, jotta maut tasoittuvat. Tarjoa kurkut kaalilaatikon kanssa.

Kommentit (9)

Vierailija

Laatikkoruoka valmistetaan uunissa. Tämä on pataruoka.

Vierailija

Kuinka paljon kaalia tarvitaan kahteen litraan suikaleita?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä! Varhaiskaalien koko vaihtelee paljon, joten tähän ruokaan tarvitaan 1–2 varhaiskaalia. Jos kaalit ovat pienehköjä, niitä saattaa tarvita kaksi. Jos kaali on iso, yhdelläkin voi pärjätä hyvin.

vanha kokki

Tämä ruoka on kyllä kaalipata eikä laatikko. Kokilla termit hukassa...

Herkkuruoka

Minulla on  90-luvulta kaalipadan resepti, joka valmistetaan juuri kuten tämäkin kaalilaatikko kasarissa.

Vierailija

Näyttää joltain riisimössöltä.

IfIKnow

Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla!

Muori

Miksi näihin kaaliruokiin pitäis laittaa riisiä? En minä ainakaan halua syödä mitään kaalipuuroa.

Vierailija

Kyllä, kaalipataa tämä on!