
Taikina, joka kohoaa kun sinä nukut! Leivo aamulla sämpylöiksi, kohota ja paista. Rouhean rakenteen salaisuus on taikinaan lisätyssä myslissä. Muista lisätä mysli vasta juuri ennen viimeistä kohotusta, sillä se imee paljon nestettä.
Yön yli myslisämpylät
Ainekset
Työvaiheet
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen isossa kulhossa. Lisää öljy, siirappi ja suola. Vispaa joukkoon hiutaleet ja 4 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Taikina saa olla melko löysää, ei kimmoisaa vaan ennemminkin tahmeaa, niin että se tarttuu kulhon reunoihin. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Alusta mysli (ja tarvittaessa vielä 1 dl vehnäjauhoja) taikinaan. Leivo taikina jauhotetulla alustalla sämpylöiksi ja laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 15 minuuttia.
- Kaada uunin pohjalle reilu desi lämmintä vettä, jotta uuniin tulee kosteutta. Näin saat sämpylöihin rapeamman pinnan. Kypsennä noin 10–12 minuuttia.
Jauhojen määrää ja taikinan koostumusta tarkennettu 2.4.2020.
Uunin pohjalle vettä? Vai pitääkö laittaa se jossain astiassa sinne?
Ei. Vaan höyryä pitää saada. Joten sinne vaan uumin pohjalle
Missäs tämä taikina nyt kuuluu kohottaa?
Kun toisaalla lukee näin "Nosta taikina peitettynä jääkaappiin ja anna kohota seuraavaan aamuun".
ja ohjeessa käsketään jättää huoneenlämpöön?
Että kumpaa uskoa?
Missä se myslin määrä on kerrottu?
Ymmärtääkseni vesi vaan nakataan uunin pohjalle, josta se höyrystyy saman tien.
3 dl hiutaleita ja 4 dl jauhoja 2,5 dl:n vettä??? Ei todellakaan tule löysä taikina.
Juu ei nyt ehkä mittasuhteet ohjeen tekijältä menny oikein, pitäisikö ohje olla 5dl vettä? Kaukana löysästä näillä määrillä!
Jauhoja 3 dl spelttiä + 4dl +1 dl jauhoja ja aamulla 1dl + mysliä??????