Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 253 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Taikina, joka kohoaa kun sinä nukut! Leivo aamulla sämpylöiksi, kohota ja paista. Rouhean rakenteen salaisuus on taikinaan lisätyssä myslissä. Muista lisätä mysli vasta juuri ennen viimeistä kohotusta, sillä se imee paljon nestettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
25 min + kohotukset 12 t + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli myslisämpylät

Ainekset

dl
vettä
15
g (n. 1/3)
tuorehiivaa
2
rkl
öljyä
1
rkl
(vaahtera)siirappia
1
tl
suolaa
3
dl
spelttihiutaleita
4
dl
vehnäjauhoja
3
dl
sokeroimatonta mysliä
Lisäksi
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen isossa kulhossa. Lisää öljy, siirappi ja suola. Vispaa joukkoon hiutaleet ja 4 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa. Taikina saa olla melko löysää, ei kimmoisaa vaan ennemminkin tahmeaa, niin että se tarttuu kulhon reunoihin. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä yön yli.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Alusta mysli (ja tarvittaessa vielä 1 dl vehnäjauhoja) taikinaan. Leivo taikina jauhotetulla alustalla sämpylöiksi ja laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 15 minuuttia.
  3. Kaada uunin pohjalle reilu desi lämmintä vettä, jotta uuniin tulee kosteutta. Näin saat sämpylöihin rapeamman pinnan. Kypsennä noin 10–12 minuuttia.

Jauhojen määrää ja taikinan koostumusta tarkennettu 2.4.2020.

Kommentit (7)

Vierailija

Uunin pohjalle vettä? Vai pitääkö laittaa se jossain astiassa sinne?

Miekin

Ei. Vaan höyryä pitää saada. Joten sinne vaan uumin pohjalle

Vierailija

Missäs tämä taikina nyt kuuluu kohottaa?
Kun toisaalla lukee näin "Nosta taikina peitettynä jääkaappiin ja anna kohota seuraavaan aamuun".
ja ohjeessa käsketään jättää huoneenlämpöön?
Että kumpaa uskoa?

Naakka

Missä se myslin määrä on kerrottu?

Ymmärtääkseni vesi vaan nakataan uunin pohjalle, josta se höyrystyy saman tien.

Kanailija

3 dl hiutaleita ja 4 dl jauhoja 2,5 dl:n vettä??? Ei todellakaan tule löysä taikina.

Jauhopeukalo

Juu ei nyt ehkä mittasuhteet ohjeen tekijältä menny oikein, pitäisikö ohje olla 5dl vettä? Kaukana löysästä näillä määrillä!

Lödöä

Jauhoja 3 dl spelttiä + 4dl +1 dl jauhoja ja aamulla 1dl + mysliä??????

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kasaa lounasvohvelin päälle avokadoa ja kananmunaa. Jos nälkä on isompi, voi munia paistaa tuplat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + taikinan turvotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty kauravohveli

Ainekset

TAIKINA
1
dl
kaurajauhoja
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
dl
kauramaitoa
1
kananmuna
1
rkl
öljyä
AVOKADOTAHNA
2
kypsää avokadoa
1
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
4
kananmunaa
paistamiseen öljyä
½
tl
suolaa
2
kevätsipulia
2
dl
versoja tai ituja
(chilikastiketta kuten Srirachaa tai tabascoa)

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Sekoita joukkoon kauramaito, muna ja öljy. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

  2. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi sisus kulhoon. Muussaa avokado rouheaksi soseeksi haarukalla. Hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita avokadon joukkoon yhdessä sitruunamehun ja suolan kanssa.

  3. Paista taikinasta kuumalla vohveliraudalla neljä rapeareunaista vohvelia. Paista yhtä aikaa munat pannulla tilkassa öljyä. Ripottele suolaa munille.

  4. Leikkaa kevätsipulit viipaleiksi.

  5. Lusikoi avokadotahnaa lämpimälle vohvelille ja nosta paistettu kananmuna tahnan päälle. Ripottele päälle kevätsipulia, versoja ja chilikastiketta maun mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Näinkin tyylikkäältä voi näyttää perinteinen puolukkapuuro.
Pilvenpehmeä puolukkapuuro taipuu syksyiseksi trendiherkuksi, mutta maistuu myös perinteisesti maidon ja sokerin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vispipuuro

Ainekset

1
l
vettä
1
dl
sokeria
½
tl
suolaa
4
dl
tuoreita puolukoita
tai 1
pussi (200 g)
pakastepuolukoita
dl
mannasuurimoita
Lisäksi
1
prk
vaniljarahkaa
puolukkahilloa

Työvaiheet

  1. Kaada kattilaan vesi. Lisää sokeri ja suola.
  2. Kun vesi kiehuu, lisää puolukat. Keitä hiljalleen 8 minuuttia.
  3. Vispilöi joukkoon mannasuurimot. Hauduta puuroa 5 minuuttia välillä sekoittaen.
  4. Jäähdytä puuro. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.
  5. Lusikoi annoksiin vaniljarahkaa ja puolukkahilloa.

Vinkki! Puuron voi tehdä samalla ohjeella herukoista. Puuro sopii vegaanille, jos käytät lisukkeena rahkan sijasta vaniljalta maistuvaa soijajugurttia.