Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 222 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Tämä ihana joulukakku saa makunsa ja mehevyytensä rommissa liotetuista rusinoista. Mikä parasta, kakku on sekoittamalla valmis uuniin! Rommi-voikuorrutus on piste iin päälle.

Saat samasta taikinasta yhden ison tai neljä pientä rommirusinakakkua.

Kakku säilyy kuorruttamattomana, hyvin peitettynä jääkaapissa ainakin viikon. Nautiskele kuorrutettu kakku muutaman päivän sisällä, ja säilytä sekin kuvun alla jääkaapissa. Jos kakun haluaa viimeistellä krokanteilla, ne kannattaa lisätä pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua, jotteivät ne kostu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25 palaa
Valmistusaika
40 min + 1 t 10 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rommirusinakakku

Ainekset

2
dl
rusinoita
1
dl
tummaa rommia (esim. Negrita)
150
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
ps (70 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
250
g
pehmeää maitorahkaa
3
munaa (M-koko)
2
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
tl
vaniljasokeria
Vuokaan
voita ja mantelijauhetta
Rommikuorrutus
50
g
voita
250
g (noin 5 dl)
tomusokeria
1
keltuainen
4
tl
rommia
Mantelikrokantti
1
dl
sokeria
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Varaa kakun paistamiseen yksi iso rengasvuoka tai useampi pienempi kakkuvuoka, joiden tilavuus on yhteensä noin 2 litraa. Tarkista, että vuoat sopivat yhtä aikaa uuniin.
  2. Paloittele rusinoita halutessasi hieman ja kumoa ne kulhoon. Lisää päälle rommi ja anna sen imeytyä rusinoihin tunnin ajan.
  3. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sooda.
  4. Sekoita rahka, munat ja sokerit vispilällä voisulaan. Lisää lopuksi kuivat aineet ja rommi-rusinaseos. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  5. Voitele vuoka tai vuoat. Jauhota mantelijauheella. Tarvitsemasi voin ja mantelijauheen määrä riippuu siitä, kuinka moneen vuokaan jaat taikinan.
  6. Kypsennä kakut 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla. Ison kakun (2 l) paistoaika on noin 1 t 10 minuuttia, keskikokoisen (1 l) noin 50 minuuttia ja pienen (½ l) 30–40 minuuttia.
  7. Tarkista kypsyys tikulla. Jos et ole varma kypsyydestä, peitä kakku leivinpaperilla tummumisen estämiseksi ja jatka paistamista vielä hetken. Rommirusinat tekevät taikinasta tavallista mehevämmän, jolloin paistuminen vie hieman kauemmin.
  8. Kumoa kakut hieman jäähtyneinä ja anna jäähtyä täysin.
  9. Tee krokantti. Sulata sokeri valurautapannulla keskilämmöllä. Anna sen paahtua vaaleanruskeaksi. Pyöräytä joukkoon mantelit. Levitä kuuma manteli-sokeriseos leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Anna jäähtyä ja kovettua.
  10. Valmista kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, keltuainen ja rommi. Sekoita tasaiseksi. Valuta tai levitä kuorrutus kakkujen päälle.
  11. Rouhi jäähtynyt krokantti paloiksi. Ripottele ne kuorrutuksen päälle.

Vinkki! Kakku säilyy kuvun alla jääkaapissa mehevänä useita päiviä kuorrutettuna tai ilman. Krokantit ovat kuitenkin parhaimmillaan vastatehtyinä, rapsahtavan rapeina.

Kommentit (3)

Rommi-rusina Lover

Ah, tätähän on ihan pakko tehdä! Rommi-rusina on niin hyvää! Jo pentuna kävin ostamassa kiskalta rommi-rusinajäätelöä perheen iltaherkutteluun! Puolen litran paketti riitti kolmelle just. Ja sitten joskus myöhemmin sai kesäisin jädekiskalta kunnon vohvelituuttiin rommi-rusinajäätelöä! Aah, ihanaa! Iso kiitos ohjeesta! Tätä on ihan PAKKO tehdä! Olisikohan jopa ihan niin pakko, , että viitsis nyt heti lähteä tonne rankkasateeseen ostamaan aineita tohon. 😀

Leivonta hullu

Tätä olis kyl kokeiltava mut milläköhän tuon mantelin korvaa?? Kun kiellettyjen listalla on pähkinät/manteli/kookos

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, mantelijauheen voi korvata ihan vehnäjauhoilla! Määrän kuitenkin joudun nyt vain arvioimaan: pussillinen mantelijauhetta vastaisi ehkä 1½ dl vehnäjauhoja, koska mantelijauhe ei sido nestettä samalla tavalla (70 g mantelijauhetta on muistaakseni noin 2 dl). Leivitykseen voi puolestaan käyttää korppujauhoja. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistui! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kokki Joël Robuchonin perunamuusi ei ole mikä tahansa arkimuusi. Siihen tulee uskomaton määrä voita, joka tekee koostumuksesta ja mausta ainutlaatuisen. Myös valmistusprosessi eroaa tavallisesta muusista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joël Robuchonin voinen perunamuusi

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
2
l
kylmää vettä
1
rkl
karkeaa merisuolaa
250
g
kylmää voita
dl
täysmaitoa
¼
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti. Laita kokonaiset perunat, vesi ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, laske lieden lämpöä ja peitä kannella. Keitä noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kokeiltaessa kypsiä.

  2. Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja laita se jääkaappiin odottamaan.

  3. Valuta ja kuori perunat kuumina. Purista perunat perunaprässin läpi isoon pinnoitettuun kattilaan tai kasariin. Voit myös soseuttaa perunat monitoimikoneessa pienintä raastinterää käyttäen.

  4. Laita kattila keskilämmölle ja sekoita lastalla reippaasti käännellen noin 5 minuuttia, jotta sose hieman kuivuu.

  5. Kuumenna samaan aikaan maito pienessä kattilassa tai mikroaaltouunissa.

  6. Laske lieden lämpöä. Lisää kylmä voi muusiin pienissä erissä voimakkaasti vatkaten. Lisää kuuma maito nauhana, edelleen sekoittaen. Jatka sekoittamista, kunnes maito on imeytynyt. Mausta pippurilla ja halutessasi suolalla.

Vinkki Jos haluat soseesta vieläkin silkkisempää, siivilöi se ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ajankohtaisimmat croissantit ovat nyt raidallisia. Voitaikinan ja tumman suklaan liitto keikkuu makean ja suolaisen rajamaastossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 kpl
Valmistusaika
20 min + sulattaminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Minisuklaacroissantit

Ainekset

1
pkt (500 g)
esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa (pakaste)
50
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kaakaojauhetta
100
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus vähintään 70 %)

Työvaiheet

  1. Ota voitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin tuntia ennen leipomista.

  2. Sekoita pehmeä voi ja kaakaojauhe.

  3. Kauli voitaikina noin puolta ohuemmaksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä voi-kaakaojauheseos ohueksi kerrokseksi levylle. Leikkaa levy pitkittäin puoliksi taikinapyörällä. Leikkaa puolikkaat pieniksi kolmioiksi. Yhdestä puolikkaasta levystä tulee 9 kolmiota.

  4. Laita jokaisen kolmion leveään päähän pieni pala suklaata. Rullaa kolmiot sarviksi. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Ilmavan ja kevyen gnocchitaikinan niksit ovat mahdollisimman vähän kosteutta sisältävät perunat. Siksi ne kannattaa keittämisen sijaan paahtaa tai höyryttää. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5–6
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Perunagnocchit ja salviavoi

Ainekset

500
g
puikulaperunoita
½
tl
suolaa
1
iso kananmuna (L-koko)
n. 1½
dl
vehnäjauhoja
SALVIAVOI
100
g
voita
20
salvian lehteä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Kuumenna kattilassa vettä ja laita perunat siivilään tai kattilan höyryosaan kiehuvan veden päälle. Höyrytä ne kannen alla kypsiksi, 18–25 minuuttia.

  2. Kuori ja halkaise kuumat perunat. Laita ne perunaprässiin ja paina perunalumi kevyesti jauhotetulle työtasolle. Levitä keko varovasti haarukalla tasaiseksi kerrokseksi. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia.

  3. Ripottele päälle suola. Riko muna lasiin, vatkaa sen rakenne rikki haarukalla ja valuta perunalumelle. Siivilöi päälle ½ dl jauhoja. Sekoita leipurinlastalla käännellen, kunnes kananmuna imeytyy perunoihin. Lisää jauhoja muutamassa erässä ja vaivaa muotoiltavan kiinteäksi taikinaksi. Vältä liikaa vaivaamista ettei taikina sitkisty. Myös liika jauho tekee gnoccheista raskaita.

  4. Anna taikinan levätä muutama minuutti. Leikkaa se neljään osaan. Rullaa taikinapalat kämmenillä työtasoa vasten pitkiksi tangoiksi (n. 37 cm). Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tarttuu työtasoon kiinni.

  5. Leikkaa tangot 1½–2 cm:n paloiksi. Ripottele hiukan jauhoja palojen väliin.

  6. Pyöritä taikinapala halutessasi soikeaksi ja pyöräytä se gnocchilautaa tai haaru- kan koveraa puolta vasten. Laita gnocchit odottamaan jauhotetulle tarjottimelle.

  7. Laita vettä kuumenemaan isoon kattilaan. Mausta suolalla (1 tl suolaa/1 l vettä).

  8. Sulata voi isossa pannussa. Voi saa hieman kuohahtaa ja ruskistua. Nypi salviasta lehdet pannulle. Ota pannu pois liedeltä.

  9. Laita gnocchit veteen ja pyöräytä vettä reikäkauhalla, jotta gnocchit eivät tartu toisiinsa. Kun gnocchit kohoavat veden pinnalle, odota vielä noin 25 sekuntia ja nosta ne reikäkauhalla suoraan pannulle.

  10. Paista gnoccheja salviavoissa noin minuutti. Heiluttele pannua, jotta voi peittää gnocchit kauttaaltaan. Rouhi päälle pippuria. Tarjoa lisäksi raastettua parmesaania.

Vinkki Valmista gnocchit heti, sillä taikina ei kestä pitkää säilyttämistä. Kypsentämättömät gnocchit voi pakastaa leivinpaperin päällä leikkuulaudalla. Siirrä jäätyneet gnocchit varovasti pakastusrasiaan. Keitä ne jäisinä kiehuvassa vedessä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3182 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Pariisilaiskahviloissa sitruunatortut tehdään nyt huikean korkeiksi. Sitruunan tilalla täytteessä toimii myös kotimainen kirpakka tyrni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
30 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrni-marenkitorttu

Ainekset

100
g
voita huoneenlämpöisenä
½
dl
sokeria
2
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
3
keltuaista
2
dl
sokeroimatonta tyrnimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
sitruunamehua
25
g
voita
MARENKI
5
valkuaista
2
dl
tomusokeria
LISÄKSI
voita vuokaan

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Erottele keltuaiset kattilaan (säästä valkuaiset marenkia varten). Lisää kattilaan tyrnimehu, sokeri ja perunajauhot. Purista joukkoon sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi. Anna jäähtyä taikinan valmistuksen ajan.

  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset voi-sokerivaahtoon yksitellen koko ajan vatkaten. Laita valkuaiset muiden valkuaisten joukkoon. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

  3. Voitele piirasvuoka (Ø noin 22–25 cm). Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota vuoka uunista ja levitä täyte pohjalle. Jatka paistamista noin 15 minuuttia.

  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Lusikoi marenki korkeaksi pyramidiksi piirakan päälle. Ruskista marengin pinta kauttaaltaan joko keittiökäyttöön tarkoitetulla kaasupolttimella eli tohottimella tai käyttämällä piirakkaa noin minuutin ajan uunin grillivastusten alla.

Kommentit (0)