Superherkulliset ja klassiset lusikkaleivät sopivat juhliin kuin juhliin. Mikä parasta, voit tehdä ne valmiiksi viikkoa ennen H-hetkeä.
Näin onnistut:
- Anna voin paahtua. Anna rasvan kiehua rauhassa ilman kantta, jolloin se saa hyvän, paahteisen maun. Riittävän alhaisella lämmöllä voi ei pala. Voi on sopivaa, kun sen väri on muuttunut syvemmän keltaiseksi. Lisää sokeri kuumaan voihin, niin se liukenee ja hieman karamellisoituu.
- Muotoile lämpimänä. Lisää jauhoseos huoneenlämpöiseen voi-sokeriseokseen ja muotoile lusikkaleivät saman tien. Lämmin taikina irtoaa lusikasta kauniisti pellille. Parhaita lusikoita ovat vanhat jälkiruoka- tai kahvilusikat, joiden pesä on melko syvä. Tarkkaile paistumista, sillä pikkuleipien paistoaika vaihtelee koon ja paksuuden mukaan. Nosta mieluummin valmiit pikkuleivät aavistuksen liian vaaleina uunista, ja anna niiden kypsyä hieman lisää kuumalla pellillä. Jos reunat uhkaavat tummua, vetäise pikkuleivät jäähtymään leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle.
- Säilytä viileässä. Säilytä valmiit lusikkaleivät tiiviissä rasiassa viileässä. Koska taikinassa ei ole paljon nestettä, sokeripinta säilyy hyvänä. Jääkaappikylmät lusikkaleivät ovat melko kovia, mutta oltuaan hetken huoneenlämmössä ne muuttuvat taas herkullisen mureiksi.
Lusikkaleivät
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voisokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
- Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8–12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
- Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.
Vinkki! Kokeile myös omenaversioita: lisää taikinaan jauhojen joukossa ½ tl kanelia ja ½ tl vaniljasokeria. Täytä lusikkaleivät omenamarmeladilla ja lisää kierittelysokeriin ½ tl kanelia.
Ah! Ihanat lusikkaleivat! Ajattelin tehdä näitä, mutta gluteenittomina: vaihdan vehnäjauhot mantelijauhoihin ja gluteenittomiin jauhoihin, 2 dl kumpiakin. Taatusti tulee hyviä! Kiitos ohjeesta!
Jos puhutaan "klassikko" lusikkaleivistä, niihin e sokerointi kuulu. Kysy vaikka 99 v. äidiltäni.
Niimpä, minunkin äitini, lusikkaleipäestariksikin mainittu, olisi täyttänyt tänä vuonna 100v, eikä hänkään koskaan lusikkaleipiään sokeroinut. Lusikkaleivät ovat ihan juhlapöydän leivonnaisia, mutta syöpä siinä sitten niitä sokeroituja tyylikäästi, kun pitää sormet nuoleskella l.opuksi
Meillä lusikkaleivät ovat pääsiäisleipomus. Nehän ovat munan muotoisia.