Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 168 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Punajuurikeitto on ihanaa syysruokaa! Reilu määrä porkkanoita ja nokare sulatejuustoa antavat sopalle lempeän maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurikeitto

Ainekset

1
kg
reilunkokoisia punajuuria
4–5
(500 g)
porkkanaa
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
noin 1
l
vettä
1
rkl
kasvisliemijauhetta (tai 1 kasvisliemikuutio)
1–2
tl
timjamia
½–1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
100
g
sulatejuustoa (Koskenlaskija)
Lisäksi
siemensekoitusta, versoja ja/tai babypinaattia

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret, porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynnet. Pilko ne reiluiksi paloiksi isoon (5 l) teräskattilaan, jossa ainekset saavat kiehua rauhassa.
  2. Lisää öljy. Paista kasviksia hetki liedellä kattilan pohjalla reippaasti käännellen, jotta niiden pinta paahtuu kevyesti.
  3. Kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää kasvisliemijauhe ja mausteet.
  4. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna ainesten kiehua kannen alla hiljaa poreillen 30–40 minuuttia, kunnes punajuuret tuntuvat haarukalla kokeiltaessa napakan kypsiltä.
  5. Lisää sulatejuusto nokareina. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku.
  6. Tarjoa keitto (kevyesti paahdetun) siemensekoituksen ja versojen tai babypinaatin kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Ja joka ruokaan haisevaa valkosipulia

Beetroot lover

Tämän voi myös tehdä raitajuurista ja keltajuurista, nekin ovat nyt parhaimmillaan. Maku on punajuuren, mutta ei värjää. Edellinen kommentoija kiukutteli valkosipulista, mutta jos ei siitä tykkää, niin jätä pois, hyvä ihminen!
Just viime viikolla tein vastaavaa, mutta mukana oli myös keräkaali. Enkä soseuttanut. Maukasta tuli niinkin! Ja valkosipulia oli reilusti!

Mutta tämä ohjeen soppa on varmasti myös herkullista. Tuleehan siihen myös ihanaa koskenlaskijaa hyvien muiden ainesosien lisäksi.

Tätähän voi tosiaan muunnella sen mukaan, mitä on kaapissa tai mitä on kaupassa. Itse ajattelin kokeilla ohjetta raita- ja keltajuurikkaiden kanssa ja laittaa sosekeiton päälle Juurevaa - punajuurista tehtyä levitettä. Tämän syksyn uutuus. Aivan ihana tuote! Pehmeä, kuohkea ja hyvänmakuinen: leivän päälle, uuniperunan kanssa, ruokalusikallinen väriläiskäksi sosekeittolautasellisen pinnalle.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista! Todellakin, tällainen soppa jos mikä sopii hyvin muunneltavaksi. Ja kiitokset vinkeistä, punajuurilevite on kyllä mahtava tuote :)

Vierailija

Noudatin orjallisesti reseptiä ja hyvää tuli. Neljän litran kattila riittää mainiosti.

Vierailija

Tätä reseptiä olen etsinyt. Minulla on joululta kaikki ainekset ja nyt pistän ne kattilaan🤗

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.