Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Ruotsalaisten rakastama gubbröra, muna-anjovistahna, sopii mainiosti matkustajaksi salaatinlehtiveneeseen. Tarjoa kemuissa sormin syötävänä salaattina.

Reseptiä on päivitetty 27.4.2021 vaihtamalla pikamajoneesin keltuainen kokonaiseen kananmunaan, jolloin emulsio onnistuu varmemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
25
Valmistusaika
20 min

Gubbröra eli muna-anjovistahna

Ainekset

2-3
kerää
sydänsalaattia
Gubbröra
5
munaa
1
rs (125/79 g)
anjovisfileitä
½
dl
tilliä hienonnettuna
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Pikamajoneesi
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua, huoneenlämpöisenä)
1
tl
dijoninsinappia
1
tl
väkiviinaetikkaa
1
kananmuna (M-koko)
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Päälle
2
hapankorppua
tilliä ja ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Keitä munat koviksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja pilko munat pieniksi kuutioiksi esimerkiksi munaleikkurilla.
  2. Valuta ja paloittele anjovikset. Sekoita munat, anjovikset, tilli ja ruohosipuli keskenään. Mausta pippurilla.
  3. Tee majoneesi. Mittaa huoneenlämpöinen öljy, sinappi ja etikka sauvasekoittimen kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna.
  4. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon (niin, että keltuainen jää terän alle) ja käynnistä se. Sekoita, kunnes majoneesi on tasaista ja sakeaa. Mausta sokerilla ja pippurilla.
  5. Yhdistä muna-anjovisseos ja majoneesi. Tarkista maku.
  6. Irrottele salaatinlehdet, huuhdo ja kuivaa ne vadille. Lusikoi päälle gubbröraa, murenna pinnalle hapankorppuja ja viimeistele yrteillä. Tarjoa saman tien.

Kommentit (2)

Vierailija

Ohjeessa ei mainittu mitään sitruunasta, mutta työvaiheessa puhutaan sitruunan mehusta???

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos hyvästä huomiosta: olen majoneesiohjetta tehdessä ajatellut ensin sitruunaa, mutta vaihtanut sen sitten happamampaan etikkaan. Korjaan tiedon ohjeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Monikäyttöinen tofu taipuu raastettuna ja hyvin marinoituna ruokaisan salaatin täytteeksi. Tämä annos pitää kivasti nälkää, sillä proteiinia on runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtötofu-kvinoasalaatti

Ainekset

NYHTÖTOFU JA KIKHERNEET
1
pkt
maustamatonta tofua (270 g)
1
prk
kikherneitä (290 g/175 g)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
tl
juustokumina
2
tl
harissa-maustetahnaa
1
rkl
sitruunamehua
KVINOASALAATTIPOHJA
2
dl
kvinoaa (ei puuroutuva)
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
1
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Aloita keittämällä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä salaattiin ulkomaista kvinoaa, joka ei puuroudu keitettäessä kuten kotimainen. Valuta huolellisesti ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kuivaa tofu huolellisesti joko talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä painellen. Raasta tofu raastimen karkeimmalla terällä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Sekoita öljyn joukkoon mausteet sitruunamehua lukuun ottamatta. Sekoita herneet ja mausteöljy tofun joukkoon. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes tofu-kikherneseos on kauniin ruskeaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Purista sitruunamehu kuuman tofu-kikherneseoksen joukkoon.

  3. Tofu-kikherneseoksen kypsyessä pese raastinrauta ja raasta kukkakaali karkeimmalla terällä. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Yhdistä kvinoa, kukkakaali, punasipuli ja lehtipersilja.

  4. Sekoita appelsiinivinegretti (ohje alla).

  5. Lusikoi kvinoa-kasviseosta lautaselle ja annostele tofu-kikherneseosta päälle. Tarjoa kastike joko salaatin joukkoon pirskoteltuna tai erikseen.

Vinkki! Raastettu ja paahdettu tofu tunnetaan nyhtötofuna. Täällä tyylillä valmistettuna tofu sopii hienosti myös tortillan täytteeksi.

Appelsiinivinegretti

Ainekset

¾
dl
appelsiinimehua
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Lämmin salaatti on koukuttava yhdistelmä rapeaa ja pehmeää, suolaista ja makeaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-pekonisalaatti

Ainekset

1
ruukku roomansalaattia tai muuta vahvalehtistä salaattia
1
ps (200 g)
versoparsakaalia eli broccolinia
1
l (500 g)
tuoreita aprikooseja
1
pkt (170 g)
pekonia
1
dl
saksanpähkinöitä
2
tl
sokeria
Marinadi
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sitruunan raastettua kuorta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
Viimeistelyyn
lehtipersiljaa ja/tai ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Huuhteke ja kuivaa salaatti. Revi se vadille tai suoraan lautasille.
  2. Sekoita marinadin ainekset.
  3. Huuhdo ja puolita versoparsakaalit pitkittäin. Puolita aprikoosit ja poista kivet.
  4. Pyöräytä aprikoosit marinadissa ja nosta lautaselle odottamaan. Pyyhkäise loppu marinadi kulhosta parsakaalien pintaan.
  5. Kuumenna muurikkapannu. Paista pekonit rapeiksi molemmin puolin. Lisää niiden lomaan saksanpähkinät ja paahda niihin kaunis pinta kevyesti. Ripauta pekonien pintaan sokeria ja käännä, jotta ne karamellisoituvat kevyesti. Siirtele pekonit ja pähkinät muurikan laidoille.
  6. Lisää pannulle versoparsakaalit ja aprikoosit. Paista ne kahdella lastalla käännellen kauniin paahtuneiksi. On makuasia, haluatko aprikooseista pehmeitä ja kuumia vai nostatko ne pannulta nopeammin.
  7. Nosta pekonit, pähkinät, parsakaalit ja aprikoosit salaatin päälle. Viimeistele tuoreilla yrteillä. Tarjoa heti leivän kanssa.

Vinkki! Salaattiainekset voi kypsentää myös grilliparilalla tai sisällä isolla valurautapannulla. Voit vaihtaa aprikoosit nektariineihin. Grillaus on kätevä tapa pehmentää napakat hedelmät.