Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 48 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Meksikolaisen ravintola Contramarin kokonaisena grillattu kala on maineikas ihan syystä. Se näyttää upealta ja maistuu herkullisen savuiselta chililtä ja raikkaalta persiljapestolta.

Contramarin halsterissa paahdettu kaksivärinen kala on varmaankin Instagramin jaetuimpia ja tykätyimpiä kalaruokia. Ei ihme: punaisen ja vihreän kastikkeen peittämä kala näyttää upealta ja saa välittömästi salivareaktion aikaan.  

Onneksi kala on aika simppeli valmistaa. Tehdään kaksi soosia: chili ja persiljapesto. Chilikastikkeeseen kannattaa valita tuoreita punaisia hedelmäisiä ja mietoja chilejä. Lisänä voi sitten käyttää kuivattua chiliä ja chilitahnaa, ja valita tulisuuden oman maun mukaan. Savupaprika antaa myös hyvän säväyksen.

Alkuperäinen resepti tehdään punanapsijasta (red snapper), joka on ahvenen sukua. Jos onnistut saamaan käsiisi ison ahvenen, se toimii loistavasti. Mutta myös kuha ja siika ovat hyviä vaihtoehtoja. Miksi ei punalihainenkin kala, sillä nämä soosit toimivat ihan mainiosti myös lohikaloille.
Valitse mahdollisimman iso ja pullea kala, mieluiten vaalealihainen.  Kalan paino saisi olla mielellään vähintään 800 g avattuna ja perattuna. Yhdestä kalasta riittää kahdelle.

Vaikein työvaihe on kalan käsitteleminen halsteriin. Kalan selkäruoto – samoin isot kylkiruodot – poistetaan niin, että fileet pysyvät yhdessä, mutta selkäruodon sijaan niitä pitää yhdessä vain nahka. Tyyli on tuttu portugalilaisesta kalasta, joka tarjotaan escabeche-kastikkeen kanssa.
Kun tämän työvaiheen on kerran tehnyt, se alkaa kyllä sujua kuin itsestään. Mutta jos haluat oikaista, voit ostaa kaksi samankokoista fileetä ja paahtaa toisen fileen punaisen chilisoosin kanssa, toisen vihreän soosin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Grillattu kala Contramarin tapaan

Ainekset

1
kokonainen iso kuha, siika tai ahven (avattuna ja suomustettuna)
Persiljakastike
1
ruukku
persiljaa
4
valkosipulinkynttä
2
dl
oliiviöljyä
ripaus
suolaa
Chilikastike
4
tomaattia
4
valkosipulinkynttä
3
tuoretta punaista chiliä (mietoja ja keskivahvoja)
2
dl
oliiviöljyä
2
rkl
appelsiinimehua
2
rkl
limettimehua
1
tl
kuivattua ancho-chiliä (esim. Santa Maria)
1/2-1
tl
chilikastiketta tai –tahnaa (esim. piri-piri)
1/2
tl
savupaprikaa (mieto)
1/2
tl
kuminaa

Työvaiheet

  1. Tee ensin persijakastike. Hienonna persilja, kuori valkosipulinkynnet. Mittaa ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja hienonna. Tarkista maku.
  2. Tee chilikastike. Kuori valkosipulinkynnet. Hienonna chilit.  Mittaa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja hienonna. Tarkista maku.
  3. Osta avattu ja suomustettu kala. Poista kidukset ja evät saksilla. Huuhtele kala ja pyyhi se kuivaksi.
  4. Valitse terävin veitsesi, mieluusti pitkäteräinen fileerausveitsi tai hyvä kokkiveitsi. Aseta kala tukevalle leikkuulaudalle niin, että kalan pää jää vasemmalle puolelle, pyrstö oikealle. Ota vasemmalla kädelläsi tukeva ote kalan päästä ja käännä kala selälleen niin, että näet sen vatsan sisään. (Jos olet vasenkätinen, tee tämä tietysti toisin päin.)
  5. Vie veitsen terä pään kohdalta vatsan keskikohtaan kylkiruotojen kohdalle. Leikkaa veitsellä kylkiruotojen reunaa pitkin alas kohti kalan selkärankaa niin, että kylkiruodot irtoavat selkärangasta. Etene veitsellä selkärankaa myötäillen koko kalan pituudelta, kalan päästä kohti pyrstöä. Kuljeta veistä kalan sisällä muutamaan kertaan vieden veistä joka kerran hieman syvemmälle, kunnes olet katkaissut kylkiruodot selkärangan tyveen asti. Pidä huolta, että veitsi ei mene liian syvälle selkärangan alle, jotta et leikkaa fileetä irti nahasta.
  6. Toista sama selkäruodon toiselle puolelle. Poista lopuksi selkäruoto: vie veitsi selkäruodon alle ja viillä se irti päästä pyrstöön päin. Fileet pysyvät nyt kiinni kalassa nahan avulla.
  7. Levitä kala litteäksi perhosen muotoon. Poista isommat kylkiruodot.
  8. Levitä persiljakastike kalan toiselle puolelle, chilikastike toiselle. Laita kala halsteriin, näin voit käännellä sitä kypsymisen aikana.  Ei haittaa, vaikka kala ei mahtuisi halsteriin aivan kokonaan, pää ja pyrstö voivat tulla hieman ulos halsterista.
  9. Kypsennä kuumassa grillissä ensin nahkapuoli alaspäin. Käännä välillä. Jos hiillos on kuuma, siirrä kala välillä epäsuoralle lämmölle. Tarkkaile kypsymistä eli älä ylikypsennä, jotta kalasta ei tule kuivaa. Noin kilon kokoinen kala kypsyy nopeasti, jotakuinkin 10 minuutissa, iso ja paksu kala hieman hitaammin.

 

Kommentit (1)

HulluKokki

Tuo oliiviöljyn määrä on minun mielestäni liian iso. Kannattaa lisätä öljyä vähitellen ettei kalan pinnalle levitettävistä kastikkeista tule liian löysiä ja sitä kautta mauttomia. Itse leikkasin kylkiruodot irti selkärangasta saksilla ja sitten fileerausveitsellä irti vatsalihasta. Tämän jälkeen selkäranka oli melko helppo vai repiä irti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3402 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.