Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 297 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Pihvi, pata vai vuoka? Tätä klassikkoa on turha lokeroida! Merimiespihvien lumo perustuu yksinkertaisiin aineksiin ja pitkään haudutusaikaan. Tällä kertaa ruoka valmistuu padassa.   

Merimiespihvi on klassikkoruoka, jossa ohueksi leikatut paistiviipaleet kypsennetään perunaviipaleiden kanssa padassa tai vuoassa. Olennainen osa ruokaa on oluella ryyditetty lihaliemi, joka saa perunat maustumaan herkullisiksi ja tekee ruuasta samalla mehevän patamaisen.

Pitkän kypsennysajan ansiosta ruokaan voi käyttää sidekudospitoista ulko- tai kulmapaistia. Kaksi tuntia uunissa saa lihan mureutumaan.

Ruuan rakenteeseen voi vaikuttaa perunavalinnalla. Kiinteän lajikkeen perunat pysyvät parhaiten koossa ja pitävät liemen kirkkaana. Jos valitset ruokaan jauhoisempaa lajiketta, ne saavat kastikkeen pehmetessään osittain suurustumaan.

Mausteiksi riittävät suola, pippurit ja laakerinlehdet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Merimiespihvit

Ainekset

600
g
naudan paistia (esim. kulma-)
2
sipulia
10
perunaa
2
rkl
voita ja 2 rkl rypsiöljyä
½
tl
rouhittua valkopippuria
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
tl
suolaa
1
plo (noin 3 dl)
olutta
noin 5
dl
lihalientä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi ja nuiji kevyesti nuijalla tai nyrkein.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja perunat. Ruskista lihat muutamassa erässä paistinpannulla. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja siirrä sivuun.

  3. Lisää rasvaa ja paista sipulit pehmeiksi. Laita lihat, peruna- ja sipuliviipaleet, mustapippurit ja laakerinlehdet kerroksittain pataan, jätä perunakerros päällimmäiseksi.

  4. Kaada päälle olut ja sen verran lihalientä, että ainekset peittyvät. Kypsennä noin 2 tuntia, peitä kannella kypsymisen puolivälissä.

Kommentit (3)

kokeilaan näin

Mitäpä, jos korvataaan paisti reiden ulkosivusta saatavalla lihalla, kai sillä on Suomessakin joku nimi. Valkopippuri korvataan mustapippurilla, koska se on aromaattisempi eikä polta proppuja, koska ei maistu palaneelta kuten farkkukangas joka on nuotion ääressä kärähtänyt. En tosin ole farkkuja maistanut, mutta hajusta tunnistanut.  Sipuleita voisi olla tuplasti tuo lehden määrä. Lisätään myös tomaattisosetta pieni määrä. Siis melkein sama ohje, vain neljää asiaa muutettuu.

Stratowaari

Laitan ruskistetun lihasatsin päälle suolaa ja rouhittua  m u s t a p i p p u r i a. Lihat pataan ja sen jälkeen pannulle desin verran vettä ja huuhtelen pannun maut pataan. Näin joka satsin jälkeen. Korvaa lihaliemen ja on paljon maukkaampaa, kuin kuutiosta tai fondista.

hedda

Olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä, mutta tätä on saatava muutaman kerran vuodessa. Pitkään hautuneena herkullista! Aiemmin olen leivittänyt  paistiviipaleet, nyt kokeilen tätä ohjetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.