Me Naiset on lisännyt 1279 reseptiä.
Linkitetty 235 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Pihvi, pata vai vuoka? Tätä klassikkoa on turha lokeroida! Merimiespihvien lumo perustuu yksinkertaisiin aineksiin ja pitkään haudutusaikaan. Tällä kertaa ruoka valmistuu padassa.   

Merimiespihvi on klassikkoruoka, jossa ohueksi leikatut paistiviipaleet kypsennetään perunaviipaleiden kanssa padassa tai vuoassa. Olennainen osa ruokaa on oluella ryyditetty lihaliemi, joka saa perunat maustumaan herkullisiksi ja tekee ruuasta samalla mehevän patamaisen.

Pitkän kypsennysajan ansiosta ruokaan voi käyttää sidekudospitoista ulko- tai kulmapaistia. Kaksi tuntia uunissa saa lihan mureutumaan.

Ruuan rakenteeseen voi vaikuttaa perunavalinnalla. Kiinteän lajikkeen perunat pysyvät parhaiten koossa ja pitävät liemen kirkkaana. Jos valitset ruokaan jauhoisempaa lajiketta, ne saavat kastikkeen pehmetessään osittain suurustumaan.

Mausteiksi riittävät suola, pippurit ja laakerinlehdet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Merimiespihvit

Ainekset

600
g
naudan paistia (esim. kulma-)
2
sipulia
10
perunaa
2
rkl
voita ja 2 rkl rypsiöljyä
½
tl
rouhittua valkopippuria
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
tl
suolaa
1
plo (noin 3 dl)
olutta
noin 5
dl
lihalientä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi viipaleiksi ja nuiji kevyesti nuijalla tai nyrkein.

  2. Kuori ja viipaloi sipulit ja perunat. Ruskista lihat muutamassa erässä paistinpannulla. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja siirrä sivuun.

  3. Lisää rasvaa ja paista sipulit pehmeiksi. Laita lihat, peruna- ja sipuliviipaleet, mustapippurit ja laakerinlehdet kerroksittain pataan, jätä perunakerros päällimmäiseksi.

  4. Kaada päälle olut ja sen verran lihalientä, että ainekset peittyvät. Kypsennä noin 2 tuntia, peitä kannella kypsymisen puolivälissä.

Kommentit (3)

kokeilaan näin

Mitäpä, jos korvataaan paisti reiden ulkosivusta saatavalla lihalla, kai sillä on Suomessakin joku nimi. Valkopippuri korvataan mustapippurilla, koska se on aromaattisempi eikä polta proppuja, koska ei maistu palaneelta kuten farkkukangas joka on nuotion ääressä kärähtänyt. En tosin ole farkkuja maistanut, mutta hajusta tunnistanut.  Sipuleita voisi olla tuplasti tuo lehden määrä. Lisätään myös tomaattisosetta pieni määrä. Siis melkein sama ohje, vain neljää asiaa muutettuu.

Stratowaari

Laitan ruskistetun lihasatsin päälle suolaa ja rouhittua  m u s t a p i p p u r i a. Lihat pataan ja sen jälkeen pannulle desin verran vettä ja huuhtelen pannun maut pataan. Näin joka satsin jälkeen. Korvaa lihaliemen ja on paljon maukkaampaa, kuin kuutiosta tai fondista.

hedda

Olen vähentänyt punaisen lihan syöntiä, mutta tätä on saatava muutaman kerran vuodessa. Pitkään hautuneena herkullista! Aiemmin olen leivittänyt  paistiviipaleet, nyt kokeilen tätä ohjetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1279 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Mausteisia makkaroita sattumina, kosolti kasviksia, lisänä rapeita jyviä ja pehmeää vuohenjuustoa. Täydellistä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
55 min
Vaikeustaso
Helppo

Värikäs tuoremakkara-kasvisvuoka

Ainekset

3
porkkanaa
3
punasipulia
2
paprikaa
1
pieni kesäkurpitsa
3
valkosipulinkynttä
½
ruukkua
timjamia
½
ruukkua
lehtipersiljaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
½
tl
chilirouhetta
1
pkt (280 g)
raakamakkaroita (esim. HK Luigi)
200
g
pehmeää vuohenjuustoa
dl
raakoja ateriajyviä (esim. Fazerin ruokavehnä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele porkkanat pieneksi. Kuori ja paloittele sipulit reiluiksi paloiksi, paloittele paprikat ja kesäkurpitsa myös isoiksi paloiksi joukkoon. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna yrtit sekaan. Kaada kulhoon oliiviöljy, mausta suolalla, pippurilla ja chilirouheella, kääntele sekaisin.

  2. Kaada kasvikset uunivuokaan. Purista makkarat joukkoon. Kypsennä noin 30 minuuttia, kääntele tarvittaessa välillä.

  3. Kypsennä sillä aikaa ateriajyvät pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kypsiin kasviksiin ja makkaroihin. Murenna vuohenjuusto ja pyöräytä sekin vuokaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2457 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Malesialaisen jauhelihakastikkeen eli hakka meen maku on tuhdin umaminen. Ideana on marinoida possujauheliha osterikastikkeen, soijan ja sokerin seoksessa ennen paistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Malesialainen hakka mee

Ainekset

400
g
porsaanjauhelihaa
Marinadi
1
rkl
osterikastiketta
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
sokeria
¼
tl
valkopippuria jauhettuna
Kastike
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
(maapähkinä)öljyä
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
makeaa soijakastiketta
2
rkl
osterikastiketta
½
tl
sokeria
dl + 2 rkl
vettä
1
rkl
maissitärkkelystä
Nuudelit
400
g
munanuudeleita
2
rkl
valkosipuliöljyä (ks. ohje)
Lisäksi
2
dl
mungpavun ituja
2
kevätsipulinvartta
1
ruukku korianteria
1
limetti

Työvaiheet

  1. Marinoi jauheliha. Laita jauheliha kul­hoon ja sekoita osterikastike, soija, sokeri ja pippuri joukkoon. Anna maustua huo­neenlämmössä 15 minuuttia.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Paista niitä öljyssä 1 minuutti. Lisää mari­noitu jauheliha ja ruskista sekoitellen noin 5 minuuttia.
  3. Yhdistä kulhossa kalakastike, makea soijakastike, osterikastike, sokeri ja 2½ dl vettä. Kaada seos jauhelihan joukkoon ja keitä 5 minuuttia.
  4. Sekoita 2 rkl vettä ja maissitärkkelys suurusteeksi ja kaada se koko ajan sekoit­taen kastikkeeseen. Keitä, kunnes kastike sakenee.
  5. Keitä nuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan noin 2–3 minuuttia. Valuta ja lai­ta takaisin kattilaan. Sekoita valkosipuliöl­jy joukkoon ja jaa nuudelit annoskulhoi­hin. Lusikoi reilusti kastiketta päälle.
  6. Huuhtele idut, hienonna sipulinvarret ja korianteri. Lisää ne annoksiin ja purista limetin mehua päälle.

Valkosipuliöljy

Ainekset

5
valkosipulinkynttä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynnet.
  2. Kuumenna öljyä pannussa keskilämmöl­lä noin 1 minuutti.
  3. Laita valkosipuli öljyyn ja heti, kun se alkaa kevyesti ruskistua, siirrä pannu pois liedeltä. Anna valkosipulin kypsyä öljyssä kullanruskeaksi, 2–4 minuuttia.
  4. Öljy säilyy suljetussa tölkissä huoneen­lämmössä pari viikkoa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2457 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesä lautasella! Tyylikkäät grillatut kampasimpukka-rapuvartaat sopivat ihanasti yhteen herkänmakuisen kukkakaalipyreen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kampasimpukka-rapuvartaat ja kukkakaalipyree

Ainekset

12
kampasimpukkaa
12
raakaa jättikatkaravunpyrstöä (ASC)
1
tl
sormi- tai savusuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
Kukkakaalipyree
1
pieni kukkakaali (n. 700 g)
25
g
voita
1
tl
savusuolaa
n. 2
dl
kerma-maitoseosta tai kasvislientä
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
6
viipaletta
pekonia
(2
rkl
yrttiöljyä)

Työvaiheet

  1. Tee ensin kukkakaalipyree. Irrota kukkakaali nupuiksi. Paista niitä voissa pannussa muutama minuutti. Lisää suola ja sen verran kerma-maitoseosta tai kasvislientä, että kasvikset peittyvät. Kiehauta ja anna porista kannen alla noin 10 minuuttia tai kunnes kukkakaali on pehmeää.

  2. Paista toisessa pannussa pekoni rapeaksi. Valuta talouspaperilla ja murenna.

  3. Valuta kukkakaali (säästä halutessasi neste esimerkiksi keittoruokaan). Soseuta kukkakaali ja lisää tarvittaessa keitinlientä. Pyree saa olla löysää. Mausta pippurilla.

  4. Taputtele simpukat ja ravut talouspaperilla kuiviksi. Tikuta vartaisiin ja grillaa tai paista öljyssä pannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Pese sitruuna ja raasta 2 tl kuoren keltaista osaa. Mausta vartaat suolalla, pippurilla ja sitruunankuorella.

  5. Annostele kukkakaalipyree ja vartaat lautasille. Viimeistele pekonilla ja halutessasi yrttiöljyllä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1279 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Levitä lautaselle runsaasti hummusta ja lisää päälle välimerellisiä höysteitä. Tällä herkullisella annoksella pääset kotona hummusbaarin tunnelmaan!

Vinkki! Lisukkeiden määrät ovat suuntaa antavia. Voit koota annokset valmiiksi tai nostaa pöytään monenlaisia lisukkeita ja antaa jokaisen ruokailijan koota itse annoksensa. Pääasia on, että hummusta riittää santsattavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren hummuskulho

Ainekset

8
dl
hummusta
200
g
naudan jauhelihaa
½
tl
oreganoa
½
tl
jeeraa
¼
tl
suolaa
¼
tl
valkosipulijauhetta
Lisäksi
125
g
kirsikkatomaatteja
½
kurkku
½
pieni punasipuli
1
dl
kalamata-oliiveja
150
g
fetaa
pitaleipää
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Mausta oreganolla, jeeralla, suolalla ja valkosipulijauheella.

  2. Puolita kirsikkatomaatit, kuutioi kurkku. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Valuta oliivit, paloittele/murustele feta.

  3. Levitä hummus lautaselle. Nosta loput ainekset päälle.

Itse tehty hummus

Ainekset

2
tlk (à 230 g)
kypsiä kikherneitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1
pienen sitruunan mehu
2
pientä (sitruunamehussa pehmennettyä) valkosipulinkynttä
1
tl
suolaa
ainakin 1
dl
kikherneiden lientä

Työvaiheet

  1. Valuta kikherneet mutta säästä liemi eli aqua faba.

  2. Mittaa tehosekoittimeen muut ainekset. 

  3. Anna koneen käydä niin kauan, että seos on silkkistä pehmistä. Lisää lientä tarvittaessa. Hummus kiinteytyy kylmässä.

Kommentit (0)