Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 123 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Vihreää vihreällä! Tämän tofu-kasviscurryn maun salaisuus on pökerryttävän hyvä itse tehty currytahna.

Tämän vihreän, ihanan mausteisen kasviscurryn maku perustuu itse tehtyyn currytahnaan. Tahnan valmistus ei ole vaikeaa: tarvittavat ainekset, sitruunaruoho, yrtit, öljy ja mausteet, vain surautetaan tehosekoittimella yhteen.

Jos päädyt kuitenkin käyttämään valmista vihreää currytahnaa, annostele sitä varovammin kuin ohjeessa, sillä se on itse tehtyä voimakkaampaa ja suolaisempaa.

Itse curryyn pilkotaan tofua, joka paistetaan valkosipulin kanssa pannulla. Lisäksi tarvitaan runsaasti vihreitä vihanneksia: broccolineja tai parsakaalia sekä vihreitä papuja tai parsaa. Kookosmaito pyöristää maut yhteen.

Mikä parasta, curryn valmistus tahnan surauttamisineen kestää vain puolisen tuntia.

Juomavinkki! Vihreän kasviscurryn seuraan sopii mitä parhaiten kevyt vihreä tee, joka ei ole maultaan liian kitkerää tai vahvaa. Valitse esimerkiksi japanilainen vihreä teelaatu, gyokuru. Varjossa kasvaneista teelehdistä tehdyn teen maussa on umamisuutta, joka istuu hienosti curryn seuraan. Oiva valinta on esimerkiksi Teemaan Mecha Gyokuro. Myös klassinen vihreä tee toimii, kuten Clipperin Vihreä Luomutee. Puhtaan makuisen, kevyen vihreän teen maun pehmeys toimii erityisen hyvin tofun ja riisin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Curry vihreistä kasviksista

Ainekset

1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
500
g
tofua
2
rkl
rypsiöljyä
4
rkl
vihreää currytahnaa (ohje alla)
1
dl
kasvislientä
1
prk (400 ml)
kookosmaitoa (ei kevyt)
200
g
broccolinia tai parsakaalia
200
g
vihreitä papuja tai parsaa
150
g
litteitä herneenpalkoja
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
Lisäksi
jasmiiniriisiä, thaibasilikaa, korianterinlehtiä ja limettilohkoja

Työvaiheet

  1. Tee ensin currytahna (ohje alla).

  2. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuivaa ja kuutioi tofu. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tofu ja paista rapeaksi. Sekoita currytahna joukkoon. Ota tofut pois pannusta.

  3. Tee kasvisliemi pienessä kattilassa ja lisää se kookosmaidon kanssa pannuun, kiehauta. Lisää broccolinit ja pavut, keitä 4 minuuttia. Lisää herneet ja keitä vielä minuutti.

  4. Mausta curry sokerilla ja lisää tofupalat liemeen. Tarjoa keitetyn riisin, thaibasilikan, korianterin ja limetin kanssa.

Vihreä currytahna

Ainekset

2
mietoa vihreää chiliä
2
sitruunaruohoa
3
cm
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
3
kevätsipulia
1
limetti
3
kaffirlimetin lehteä
1
ruukku korianteria
1
tl
korianterinsiemeniä
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
palmu- tai ruokokidesokeria
½
tl
suolaa
suolaa
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista chileistä kannat ja siemenet. Poista sitruunaruohoista kovat lehdet ja leikkaa pehmeät osat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja raasta inkivääri. Viipaloi kevätsipulit. Laita kaikki tehosekoittimen kulhoon.

  2. Pese limetti, raasta kuoren vihreä osa ja purista mehu muiden aineiden joukkoon.

  3. Nypi korianterin lehdet ja säästä ne ruoan koristeluun. Lisää korianterin varret, korianterinsiemenet, soija, sokeri, suola ja valkopippuri tehosekoittimeen. Soseuta tahnaksi.

Vinkki Itse tehty currytahna säilyy jääkaapissa noin 4 päivää.

Kommentit (2)

Minou

Tällä ohjeella tuli hyvänmakuinen currytahna. Aina kun vain on aika, teen currytahnan itse huhmaressa. Mielestäni niistä tulee onnistuneita ja on mukava laittaa ruoat aivan alusta saakka itse, kun raaka-aineita on saatavilla. Ei ostetuissa tahnoissakaan mitään vikaa ole mutta on mukavampi tehdä itse.

Kyylä

Ei meidän kyläkaupalla ole mitään kaffirlimettiä eikä sitruunaruohoa, ruoho paljastuu sitten keväämmällä. Siskontyttö kävi kerran Thaimaassa ja kertoi että siellä on ihan hassuja ruokia. Taitaa tämäkin soppa sieltä olla lähtöisin . Eikös kanaviillokki enää kelpaa kellekään

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.