Tässä helppotekoisessa piiraassa yhdistyy sekä suolaisuus, makeus, kermainen täyteläisyys, pippurisuus ja umami.

Maistuu ympäri vuoden.

Ranskalainen tomaattipiiras on aikamoinen makuelämys! Ei tule itsellä heti mieleen montaakaan piirasta, joka yhdistää näin monta eri makua.

Ohje on muuten todella helppo ja kerron alla kuinka tämä piiras tehdään Soupzin tyyliin niin että maut todellakin maistuu ja ovat kerroksittain. Piiraista on eri variaatioita ja itsekin kunnioitan perusraaka-aineita kuten sinappia. Dijon-sinappi on klassikko, mutta tämän voi korvata myös jollain vastaavanlaisella makeahkolla sinapilla kuten Hangon sinapilla. Parmesaani on ihan suosikki tässä ja sen keksinkin yhdestä lempipiiraastani, parmesaanipiiraasta. Voissa kuulotettua sipulia ja ranskankermaa en ole bongannut resepteistä, mutta mielestäni ne tuovat superherkullisen lisän ja kuulostavatkin aika ranskalaisilta. Vai mitä?

Yhdessä piiraassa on siis sekä suolaisuutta, makeutta, hapokkuutta, kermaisen täyteläisyyttä, pippurisuutta ja lisätäänpä nyt hittimakukin makukavalkaadiin -umami (sipuli, parmesaani ja tomaatti). Kokeilehan ja saatat löytää uuden lempipiiraasi.

Tämä maistuu ympäri vuoden. Kesällä tekisin suomalaisen sadon tomaateista, mutta talvella voi sortua hankkimaan vaikka espanjalaisia kirsikkatomaatteja jos ne ovat mehukkaampia. Otit mitä tahansa, niin tässä uunipiiraassa ne tulevat silti astetta mehukkaimmiksi! Lopuksi piiraan kanssa nautittu tuore basilika tuo kesän myös talven keskelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 palaa
Valmistusaika
Noin 1 tunti (20-30 min aktiivinen + 20-30 min paisto)
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen tomaattipiiras Soupzin tyyliin

Ainekset

120
g
voita
1
kpl
muna
3,5
dl
vehnäjauhoja
kylmää vettä
Täyte
2
kpl
sipulia
voita paistamiseen
muutama
lusikallinen
(Dijon-)sinappia
150
g
ranskankerma
125-150
g
parmesaania / Grana Padanoa
muutama
kirsikkatomaatti
muutama
rouhaus
mustapippuria
muutama
rouhaus
suolaa
tuore basilika tai timjami

Työvaiheet

Ensin pohja:

Aloita valmistamalla piiraspohja. Nypi huoneenlämpöinen voi vehnäjauhoihin. Sekoita esimerkiksi haarukalla kananmuna joukkoon. Lisää vettä sen verran että taikina on pehmeä ja kiinteä möykky, joka ei tartu sormiin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Oikaisu: Käytä kaupan valmista suolaista piiraspohjaa. Itse en ole tainnut kokeilla, joten en osaa suositella.

Täytteen valmistaminen:

Valmista tällä välin täyte ja voit laittaa myös uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota voissa pannulla. Tämä tekee sipuleista todella mehukkaita!

Raasta parmesaani ja sekoita ranskankerman kanssa yhteen ja viipaloi kirsikkatomaatit (tai iso tomaatti).

Vaihtoehdot: Käytä parmesaanin sijaan Grana Padanoa tai Pecorino Romanoa, molemmat voimakkaita kovia juustoja.

Sitten:

Kauli tai taputtele voideltuun piirasvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun isohkoon irtopohjavuokaan. Taikinasta riittää varmasti myös vielä isompaan vuokaan jos ei halua niin korkeita reunoja tai haluaa niistä ohuemmat.

Töki haarukalla reikiä vuokaan aseteltuun taikinaan.

Levitä sinappia tasaisesti pohjalle.

Asettele kuullotetut sipulit sinapin päälle.

Levitä tämän jälkeen varovasti parmesaani-ranskankerma päälle.

Lopuksi asettele tomaattiviipaleet päälle ja pirskottele ihan kevyesti oliiviöljyä päälle sekä rouhaise mustapippuria ja suolaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. Piiras on sopiva kun pinnassa on hieman rusketusta kuten kuvassa yllä ja taikina ei tartu haarukkaan.

Anna levätä hetki ja nauti tuoreen basilikan kera. Saatat haluta toisenkin palan. ;)

Kommentit (2)

Sibul

Mihin kuullotetut sipulit laitetaan? Puuttui ohjeesta.

Soupzblogi
Seuraa 
Liittynyt19.3.2021

Oi, hyvä huomio!

Lisään ohjeeseen! Eli ensin tosiaan pohjalle sinappia, sitten kuullotetut sipulit ja niiden päälle parmesaani-ranskankerma. Lopuksi tomaattiviipaleet.

Tällä tavalla maut kerrostuvat kivasti. :)

Soupz

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Pitkinä pyhäaamuina on hyvää aikaa paistaa pannari. Sen kanssa maistuvat glögissä kylpeneet hedelmät ja raikas jugurttivaahto.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Pannukakku ja glögihedelmät

Ainekset

2
dl
riisipuuroa
2
munaa
dl
maitoa
dl
vehnäjauhoja
¼
tl
suolaa
2
rkl
voita
GLÖGIHEDELMÄT
1
pss (250 g)
kuivattuja sekahedelmiä
3
dl
sokeroimatonta glögiä
1
kanelitanko
2
tähtianista
dl
sokeria
LISÄKSI
2
dl
kreikkalaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Aloita hedelmistä. Laita sekahedelmät, glögi ja mausteet kattilaan. Keitä keskilämmöllä puoli tuntia.

  2. Siivilöi hedelmät pois liemestä, palauta liemi kattilaan ja lisää sokeri. Anna liemen kiehua hiljaa poristen 15–20 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy siirappimaiseksi. Kaada tarjoiluastiaan jäähtymään.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita riisipuuroon munat, maito, jauhot ja suola. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vuoraa valurautainen paistinpannu (ø 25 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina pannuun ja paista uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Mausta jugurtti vaniljasokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jugurtin joukkoon.

  5. Nauti lämmin pannukakku hedelmien, glögisiirapin ja jugurttivaahdon kanssa.

VINKKI! Voit tehdä glögihedelmät edellisenä päivänä. Jos riisipuuroa ei ole keitettynä, voit käyttää valmista annospuuroa.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.