Tässä helppotekoisessa piiraassa yhdistyy sekä suolaisuus, makeus, kermainen täyteläisyys, pippurisuus ja umami.

Maistuu ympäri vuoden.

Ranskalainen tomaattipiiras on aikamoinen makuelämys! Ei tule itsellä heti mieleen montaakaan piirasta, joka yhdistää näin monta eri makua.

Ohje on muuten todella helppo ja kerron alla kuinka tämä piiras tehdään Soupzin tyyliin niin että maut todellakin maistuu ja ovat kerroksittain. Piiraista on eri variaatioita ja itsekin kunnioitan perusraaka-aineita kuten sinappia. Dijon-sinappi on klassikko, mutta tämän voi korvata myös jollain vastaavanlaisella makeahkolla sinapilla kuten Hangon sinapilla. Parmesaani on ihan suosikki tässä ja sen keksinkin yhdestä lempipiiraastani, parmesaanipiiraasta. Voissa kuulotettua sipulia ja ranskankermaa en ole bongannut resepteistä, mutta mielestäni ne tuovat superherkullisen lisän ja kuulostavatkin aika ranskalaisilta. Vai mitä?

Yhdessä piiraassa on siis sekä suolaisuutta, makeutta, hapokkuutta, kermaisen täyteläisyyttä, pippurisuutta ja lisätäänpä nyt hittimakukin makukavalkaadiin -umami (sipuli, parmesaani ja tomaatti). Kokeilehan ja saatat löytää uuden lempipiiraasi.

Tämä maistuu ympäri vuoden. Kesällä tekisin suomalaisen sadon tomaateista, mutta talvella voi sortua hankkimaan vaikka espanjalaisia kirsikkatomaatteja jos ne ovat mehukkaampia. Otit mitä tahansa, niin tässä uunipiiraassa ne tulevat silti astetta mehukkaimmiksi! Lopuksi piiraan kanssa nautittu tuore basilika tuo kesän myös talven keskelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 palaa
Valmistusaika
Noin 1 tunti (20-30 min aktiivinen + 20-30 min paisto)
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen tomaattipiiras Soupzin tyyliin

Ainekset

120
g
voita
1
kpl
muna
3,5
dl
vehnäjauhoja
kylmää vettä
Täyte
2
kpl
sipulia
voita paistamiseen
muutama
lusikallinen
(Dijon-)sinappia
150
g
ranskankerma
125-150
g
parmesaania / Grana Padanoa
muutama
kirsikkatomaatti
muutama
rouhaus
mustapippuria
muutama
rouhaus
suolaa
tuore basilika tai timjami

Työvaiheet

Ensin pohja:

Aloita valmistamalla piiraspohja. Nypi huoneenlämpöinen voi vehnäjauhoihin. Sekoita esimerkiksi haarukalla kananmuna joukkoon. Lisää vettä sen verran että taikina on pehmeä ja kiinteä möykky, joka ei tartu sormiin. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Oikaisu: Käytä kaupan valmista suolaista piiraspohjaa. Itse en ole tainnut kokeilla, joten en osaa suositella.

Täytteen valmistaminen:

Valmista tällä välin täyte ja voit laittaa myös uunin kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuullota voissa pannulla. Tämä tekee sipuleista todella mehukkaita!

Raasta parmesaani ja sekoita ranskankerman kanssa yhteen ja viipaloi kirsikkatomaatit (tai iso tomaatti).

Vaihtoehdot: Käytä parmesaanin sijaan Grana Padanoa tai Pecorino Romanoa, molemmat voimakkaita kovia juustoja.

Sitten:

Kauli tai taputtele voideltuun piirasvuokaan tai leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun isohkoon irtopohjavuokaan. Taikinasta riittää varmasti myös vielä isompaan vuokaan jos ei halua niin korkeita reunoja tai haluaa niistä ohuemmat.

Töki haarukalla reikiä vuokaan aseteltuun taikinaan.

Levitä sinappia tasaisesti pohjalle.

Asettele kuullotetut sipulit sinapin päälle.

Levitä tämän jälkeen varovasti parmesaani-ranskankerma päälle.

Lopuksi asettele tomaattiviipaleet päälle ja pirskottele ihan kevyesti oliiviöljyä päälle sekä rouhaise mustapippuria ja suolaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25 - 30 minuuttia. Piiras on sopiva kun pinnassa on hieman rusketusta kuten kuvassa yllä ja taikina ei tartu haarukkaan.

Anna levätä hetki ja nauti tuoreen basilikan kera. Saatat haluta toisenkin palan. ;)

Kommentit (2)

Sibul

Mihin kuullotetut sipulit laitetaan? Puuttui ohjeesta.

Soupzblogi
Seuraa 
Liittynyt19.3.2021

Oi, hyvä huomio!

Lisään ohjeeseen! Eli ensin tosiaan pohjalle sinappia, sitten kuullotetut sipulit ja niiden päälle parmesaani-ranskankerma. Lopuksi tomaattiviipaleet.

Tällä tavalla maut kerrostuvat kivasti. :)

Soupz

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.