Älä ohita raikkaan tsatsikin ja rapean omenasalaatin peittämää uunilohta, kun etsit tarjottavaa kevään herkkuhetkiin. Voit halutessasi kypsentää kalan etukäteen, viilentää sen ja latoa päälliset juuri ennen tarjoamista.
Kun lohifileen haluaa valmistaa niin, että se jää sisältä meheväksi, on tärkeää, että kala on ehdottoman tuoretta ja raikasta. Kypsennysaika vaihtelee luonnollisesti fileen paksuuden mukaan. 200-asteisessa uunissa lohi paistuu lähes kypsäksi noin vartissa.
Tässä ohjeessa valmiiksi kypsennetty uunilohi päällystetään raikkaalla tsatsikilla ja rapealla, omena- ja retiisilastuista valmistetulla salaatilla. Ennen viimeistelyä kala saa jäähtyä hetken tai jopa kokonaan.
Tyylikäs, päällystetty uunilohi sopii kevään kaikkiin pieniin ruokajuhliin. Erillistä kastiketta ei tarvita. Lisukkeeksi riittävät yksinkertaisimmillaan keitetyt pienet perunat.
Tsatsiki-uunilohi
Ainekset
Työvaiheet
- Tee ensin kastike. Raasta puolikas kurkku hienoksi raasteeksi. Sekoita etikka ja suola raasteeseen ja anna maustua noin 15 minuuttia. Puristele kurkusta ylimääräinen neste ja sekoita raaste jogurtin kanssa yhteen. Hienonna sitruunamelissa ja lisää se kastikkeeseen.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mausta lohi suolalla ja pippurilla. Laita lohi uunivuokaan ja kypsennä uunissa noin 10–15 minuuttia. Kypsymisaika riippuu kalan paksuudesta.
- Tee salaatti. Rouhi hasselpähkinät veitsellä. Paahda rouhetta 2–3 minuuttia kuumassa kuivassa pannussa.
- Poista omenasta siemenkota ja höylää hedelmä ohuiksi latuiksi mandoliinilla tai juustohöylällä. Purista sitruunamehu omenalastuille. Viipaloi kurkku ja retiisi ohuesti.
- Lusikoi tsatsikikastiketta kypsälle lohelle. Levitä omena-, kurkku- ja retiisiviipaleet tsatsikin päälle. Ripottele pähkinärouhetta, tilliä sitruunamelissaa ja kukkia viimeistelyksi. Tarjoa lohi lämpimänä tai haaleana.
Tsatsiki on parempaa ilman viinietikkaa!