Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Valmista perjantai-illan nimikkoruoka vaihteeksi perunoista! Savupaprikaöljy, cheddarjuusto ja paprikasalsa tekevät perunanachopellistä koukuttavan hyvän.

Perjantaipizza vai nachopelti? Yhä useampi kallistuu perjantairuokaa miettiessään jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Nachopellin tyylisen ruoan voi kuitenkin valmistaa hyvin myös ilman maissilastuja. Oheisessa ohjeessa nachot vaihdetaan nimittäin perunoihin. Tarkoitukseen sopivat hyvin ihan tavalliset yleisperunat, jotka harjataan puhtaiksi ja leikataan sitten kuorineen ohuiksi viipaleiksi.

Savupaprikaöljy maustaa perunat texmex-ruoan tyyliin sopiviksi. Kun perunaviipaleet on esikypsennetty öljyllä maustettuina, päälle lisätään kypsiä mustapapuja ja juustoa. Uunista tulviva paahtuvan juuston tuoksu kertoo, milloin on valmista.

Lisukkeeksi sopivat niin erilaiset salsat kuin guacamolekin. Äläkä unohda korianteria!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunanachopelti

Ainekset

750
g
yleisperunoita
Mausteöljy
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
jauhettua savupaprikaa
Lisäksi
1
tlk
kypsiä mustapapuja
1
ps (noin 150 g)
cheddarjuustoraastetta
Päälle
½
ruukkua korianteria
Paprikasalsa
½
dl
säilöttyjä jalapenorenkaita
2
säilöttyä paahdettua paprikaa
½
ruukkua korianteria
1
punasipuli
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Harjaa perunat ja leikkaa ohuiksi (noin ½ cm:n) viipaleiksi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Sekoita mausteöljyn ainekset ja kääntele perunoihin. Kypsennä uunissa 15 minuuttia. Alenna uunin lämpöä 200 asteeseen. Kääntele perunoita hieman.

  3. Valuta ja huuhdo pavut pellille perunoiden päälle. Ripottele juusto tasaisesti pinnalle. Laita takaisin uuniin 10 minuutiksi.

  4. Tee sillä aikaa paprikasalsa. Valuta ja hienonna jalapenot ja paprikat. Hienonna korianteri. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

  5. Ripottele valmiin pellin päälle korianteria. Tarjoa paprikasalsan kanssa.

Kommentit (1)

Vanitas vanitatum et omnia van...

Minun pannuni. Kolme keitettyä perunaa, varsiselleriä, pätkä lenkkiä, hapankaalia,  kaksi munaa. Munat paistetaan erikseen ja sen jälkeen muut sörsselit paistetaan hitaasti ruskeaksi. Suolaa ja ketsuppia. Nautitaan siinä muodossa mitä se pannulta otettaessa on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.