
Sitruunapastaan tarvitaan spagetin lisäksi vain sitruunaa, voita ja parmesaania. Kun paahtaa voin pähkinäiseksi ja käyttää sitruunan kuorineen, makua riittää joka haarukalliseen.
Herkullisen ruoan makupaletista löytyy yleensä sekä makeutta että suolaisuutta, happoa että karvautta. Yksinkertainen sitruunapasta on hyvä esimerkki ruoasta, jossa nämä maut ovat keskenään tasapainossa.
Maun perustana on sitruuna, joka käytetään tässä tapauksessa kuorineen. Vaikka tarkoitukseen käyttäisi luomusitruunan, se on hyvä pestä hyvin ennen paloittelua.
Sitruunaviipaleet paistetaan pannulla voissa, jolloin niiden kuoriosat luovuttavat voihin sekä happoa että karvautta. Samalla voi ruskistuu ja muuttuu maultaan aavistuksen makeaksi.
Itse pastan kastike syntyy ruskistetusta sitruunavoista ja suolatusta pastan keitinvedestä sekoittamalla. Lopuksi joukkoon lisätty parmesaani antaa makuun umamisuutta.
Sitruuna-voipasta
Ainekset
Työvaiheet
-
Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (1 tl suolaa/1 l vettä).
-
Pese ja leikkaa sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Poista mahdolliset siemenet. Sulata puolet voista laakeassa kattilassa. Lisää sitruunaviipaleet ja kypsennä niitä keskilämmöllä 5–7 minuuttia tai kunnes voi on ruskistunut.
-
Nosta sitruunaviipaleet kattilasta leikkuulaudalle, jätä voi kattilaan. Säästä neljä sitruunaviipaletta viimeistelyyn, leikkaa loput pieniksi kuutioiksi.
-
Kun pasta on napakan kypsää, ota 3 dl pastan keitinvedestä talteen. Valuta pasta.
-
Vatkaa 2 dl keitinvettä ruskistuneen voin joukkoon. Lisää loppu voi nokareina koko ajan sekoittaen. Kaada valutettu pasta kattilaan ja anna pastan imeä kastiketta itseensä pari minuuttia pastaa käännellen. Jos pasta tuntuu kuivalta, lisää keitinvettä. Sekoita parmesaaniraaste, sitruunakuutiot ja pippuri pastan joukkoon. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa.
-
Jaa pasta lautasille ja koristele annokset sitruunaviipaleilla.
Tässä on ravintoarvot kohdillaan.
Miksi aina voita? Hypetystä...