Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 205 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä punajuuri-kaalikeitto on saanut inspiraationsa borssista. Jo pieni määrä palvikinkkua riittää tuomaan isoon kattilalliseen ihanan savun maun.

Joskus arkeen tarvitaan isoja kattilallisia, jotka ratkaisevat kerralla parin päivän ruokapulman. Punajuuriborssi kuuluu tällaisiin ruokiin. Mikä parasta, keitto sopii mainiosti myös uudelleen lämmitettäväksi, sillä sen maku ja rakenne vain paranevat.

Ideana on suikaloida iso määrä valkokaalia ja punajuuria. Jos omistat monitoimikoneen, suikalointi käy kätevästi sen leikkuuterällä. Voit halutessasi käyttää myös mandoliinileikkuria.

Kasvikset kumotaan isoon kattilaan, kuullotetaan ja haudutetaan liemessä napakan kypsiksi.

Tärkeä ainesosa on loppuvaiheessa lisättävä viinietikka. Se antaa keittoon hapahkon maun ja varmistaa, että kasvikset säilyttävät kypsinäkin miellyttävän kiinteän rakenteensa.

Lihan määrä on keiton kokoon nähden vähäinen. Voit vaihtaa palvilihan halutessasi kylmäsavutofuun ja smetanan kaurapohjaiseen ranskankermaan, jolloin keitto on vegaaninen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 45 min hauduttaminen
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan

Ainekset

1
kg
punajuuria
1
kg
valkokaalia
1
sipuli
(1–2
valkosipulinkynttä)
½
dl
öljyä
l
vettä
2
kasvis- tai lihaliemikuutiota
3
laakerinlehteä
1
tl
timjamia
1
tl
rosmariinia
¾
tl
mustapippuria
300
g
saunapalvikinkkua tai kylmäsavutofua
3
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
sokeria
(½–1
tl
suolaa)
Lisäksi
smetanaa tai kaurapohjaista ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori punajuuret. Raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi erimerkiksi terävällä juustohöylällä. (Voit myös raastaa tai suikaloida punajuuret ja kaalin monitoimikoneella.) Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Kuullota kasvikset öljyssä ison kattilan (vetoisuus 5 l) pohjalla. Lisää vesi, liemikuutiot, laakerinlehdet, yrtit ja pippuri.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ja anna keiton kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin puoli tuntia. Tarkista nesteen määrä: sitä irtoaa kypsentämisen aikana kasviksista, mutta jos keitto on patamainen, lisää tarvittaessa vettä.
  4. Leikkaa kinkku tai tofu suikaleiksi ja lisää keittoon. Mausta etikalla ja sokerilla. Anna keiton hautua vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa smetanan tai kauraranskankerman kanssa.

Kommentit (3)

eipä oiota

Borscht on suosittu keitto Itä-Euroopassa, jonne Suomikin kuuluu. Täällä sen nimi kylläkin on "suometettu" ja valmistusaineitakin muutettu. Missä on naukanliha? Pitää olla sekä nautaa että nassea, mutta ei mitään lihan korvikkeita, kuten tofua. Lihaliemikuutio korvataan itse keitetyllä lihaliemellä, jossa voi käyttää mukana kiehumassa kasviksiakin. Kasvisliemikuutiot ovat suoranainen petos. Entäs juuripersilja, sitäkin pitäisi olla. Olkoonkin, että keitosta on paikallisia variaatioita, mutta eihän tuossa ole alkuperäisen kanssa oikeastaan mitään yhteistä. Tämä keitto-ohje yrittää olla oikotie onneen.

Vierailija

Eihän tuossa väitetäkään keiton olevan ”aitoa” borssia vaan punajuuri-kaalikeitto borssin tapaan... Maapallon tulevaisuuden kannalta olisi ihan hyvä joskus vaihtaa nauta tofuun.

Mamma -66

Kiinankaali on parempaa tässä ja jokainen laittaa mitä tahansa lihaa tai on laittamatta :) Kiinankaali on ihanan pehmeää ja rakenne kuitenkin keitettäessä pysyy koossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.