Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 154 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Rapeaksi leivitetty paistettu kuha on pikaruokaa parhaimmillaan. Piparjuuri tuo kalan pintaan herkullista, wasabimaista potkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparjuurikuha ja tartarkastike

Ainekset

600–700
g
kuhafileetä
1
tl
suolaa
2
kananmunaa
1
rkl
piparjuurta tuubista
1
dl
korppu- tai pankojauhoja
Tartarkastike
¼
kurkku
½
tl
suolaa
2
rkl
purjon vihreää osaa hienonnettuna
1
dl
maitorahkaa
½
dl
majoneesia
1
rkl
sinappia
Lisäksi
öljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Aloita tartarkastikkeesta. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja siirrä palat kulhoon. Lisää suola kuutioiden joukkoon. Pese ja hienonna purjo ja yhdistä se rahkan, majoneesin ja sinapin kanssa toisessa kulhossa.

  2. Poista kuhafileistä keskiruoto. Ripottele suola fileille. Riko munat syvälle lautaselle. Sekoita piparjuuri munien joukkoon haarukalla vatkaten. Kaada korppujauhot toiselle lautaselle. Pyörittele kalapalat ensin muna- piparjuuriseoksessa ja sen jälkeen korppujauhoissa. Paista kalat öljyssä paistinpannussa noin 2 minuuttia molemmin puolin.

  3. Kaada kurkuista irronnut neste pois ja sekoita kuutiot muiden kastikeainesten joukkoon. Tarjoa kastike kuumien kalapalojen ja esimerkiksi pikapaistetun kaalin kanssa.

Kommentit (8)

Vanitas vanitatum et omnia van...

1. Ostaessasi kuhafileen siinä ei ole enää kesksiruotoa, eikä kylkiruotoja.

2. Piparjjuuritahnaa miedonmakuisen kuhan kanssa ei mielestäni sovi lainkaan. Ehkä kassilohenkanssa tai rasvaisen lahnana tai säynävän kanssa sitä voisi kokeilla.

3. paista kala voissa. Ålandin meijerin voi ei roiski pannulla, johtunee vähäisestä vedenmäärästä.

Ohjeeni mukaan tehtynä on maukas ja ravitseva, jonka jälkeen voi mennä pankolle maate.

Vierailija

Mikäli haluaa maistaa kalan maun, ei tarvita kirpeitä ja pikantteja mausteita jotka peittävät kalan miedon herkullisen maun. Kunnon voita paistamiseen, suolaa pippuria ja korkeintaan tillisilppua. Olen valkosipulin vankka ystävä mutta en käytä sitä  peittämään kalan mietoa makua. Tartarkastikkeessa on kuhafileille aivan tarpeeksi jo makua lisäksi. 

Mesu63

Niin ja leivittämisessä ei käytetä kananmunaa ja korppujauhoa, niitä käytetään paneroinnissa, leivittäminen tapahtuu pelkissä vehnä- ruis- tai ohrajauhoissa.

Vierailija

"1. Ostaessasi kuhafileen siinä ei ole enää kesksiruotoa, eikä kylkiruotoja."

Kyllä siinä on. Aina. Kuhafileen (ja ahvenfileen) paksumman pään keskellä kulkee pitkittäin lihasruotorivi, joka löytyy helposti sormalla tunnustelemalla. Se poistetaan leikkaamalla kalaan kapean v:n mallinen viilto. Jos sitä ei tee, ruokailijan on todella ikävä nyppiä suustaan niitä runsaan puolen sentin mittaisia ruotoja.

Leikkuuohjeen voi googlata esim hakusanoilla kuhan lihasruotojen poistaminen.

"3. paista kala voissa."

Vain öljyssä paistamalla kalaan saa rapean pinnan. Voita voi lisätä maun vuoksi vasta loppuvaiheessa.

keittiömestari

@ Mesu63

leivittäminen = panerointi

Suomenkieleen sana leivittäminen tulee ranskankielen sanasta pain (=leipä).

Jos paistettava proteiini (liha, maksa, silakka tms) käsitellään jollain jauholla, sitä kutsutaan yksinkertaisesti jauhottamiseksi vaikka jotkut virheellisesti kutsuvatkin sitä leivittämiseksi.

Kokki62

Vuonna 1979 ravintolakoulussa kyllä opetettin juuri tuollain kun Mesu63 kirjoitti, ilmeisesti hänkin on vanhan hyvän oppikunnan kasvatteja.

Vierailija

Kirkastetulla voilla saa aivan varmasti rapeamman pinnan kuin öljyllä. Paistan joskus perunatkin kirkastetulla voilla ja takuulla ovat parempia kuin öljyssä paistetut. 

Vierailija

Kuka viitsii paneroida/leivittää niinkin arvokkaan  kun mitä kuha ja lohi ovat.minä en ainakaan paneroi mitään,se on vain keino saada käytettyä vähemmän kalaa tai lihaa jos sitä käyttää.panerointi on pakasteiden valmistajien myyntikikka,arkiset esimerkkinä kalapuikot joissa itse kalaa on suhteessa panerointiin vähän.ja halvimmissa kalapuikoissa tuo kala on koneellisesti puristettua mössöä,parhaimmat kalapuikot on tehty oikeasta fileestä ja panerointi on hyvin ohut,verrattuna halpoihin puikkkoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 304 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä ruoka on älyttömän helppo valmistaa, sillä ainekset vain sekoitetaan vuoassa ja uuni hoitaa loput. Maun ruoalle antaa salamitahna nduja, joka valmistetaan tulisista chileistä ja rasvaisesta possusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Nduja-uunipasta

Ainekset

1
dl
tuoreita hienonnettua yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja oregano
2
valkosipulinkynttä
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
5
dl
kasvis- tai lihalientä
1
dl
punaviiniä
1
rkl
sokeria
1
tl
suolaa
200
g
gnocchipastaa
5
rkl
nduja-tahnaa
1
ps (150 g)
juustoraastetta
Vuokaan
3
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Voitele uunivuoka reilusti oliiviöljyllä. Kaada vuokaan tomaattimurska, kasvis- tai lihaliemi ja punaviini. Sekoita joukkoon sokeri, suola, yrtit ja valkosipulinkynnet. Lisää pasta, nduja-nokareet ja juustoraaste. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 35 minuuttia.

  3. Viimeistele halutessasi tuoreilla yrteillä.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 304 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Ranskalainen croque monsieur eli kinkku-juustoleipä on lämpimien kerrosleipien ehdotonta aatelistoa. Tässä versiossa kinkun paikan ottaa graavilohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 leipää
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-monsieur

Ainekset

8
pientä viipaletta leipää
3
rkl
voisulaa
4
tl
dijoninsinappia
100
g
raastettua, maukasta juustoa (esimerkiksi gruyère)
4
viipaletta
graavi- tai kylmäsavulohta
Valkokastike
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
dl
maitoa
dl
kermaa
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
paistettuja kananmunia, avokadoa, yrttejä

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

  2. Tee ensin valkokastike. Sulata voi pienessä kattilassa. Lisää jauhot ja paista sekoitellen muutama minuutti. Lisää maito-kermaseos ohuena nauhana, koko ajan vatkaten. Lisää sinappi, suola ja pippuri. Keitä miedohkolla lämmöllä sekoitellen, kunnes kastike paksuuntuu.

  3. Sipaise leiville sulatettua voita molemmille puolille. Levitä leipien toiselle puolelle sinappia, valkokastiketta, raastettua juustoa ja lohiviipaleita. Nosta kaksi leipää vastakkain. Levitä ohut kerros valkokastiketta leipien päälle ja ripottele pinnalle hieman juustoa.

  4. Paista leipiä 10–15 minuuttia uunissa. Tarjoa sellaisenaan tai paistetun munan ja avokadon kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Silakasta tulee ravintolatason herkkua, kun raakakypsennät fileet etikkaisessa vinegretissä ja pyöräytät seuraksi raikkaan piimäkastikkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silakkafileet ja piimäkastike

Ainekset

400
g
silakkafileitä
2
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviinietikkaa
1
tl
suolaa
Kastike
dl
piimää
½
ruukku
basilikaa
½
ruukku
lehtipersiljaa
¼
tl
suolaa
1
tl
valkoviinietikkaa
Lisäksi
4
dl
verso- tai yrttisekoitusta
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria
(sitruunaa)

Työvaiheet

  1. Nylje silakkafileet eli poista niistä nahka. Laita fileet vieri viereen laakealle vadille.

  2. Kuori valkosipulit ja hienonna ne kulhoon. Sekoita joukkoon öljy, etikka ja suola. Kaada marinadi silakkafileille ja kääntele niin että fileet maustuvat tasaisesti. Laita silakat kylmään maustumaan 20 minuutiksi.

  3. Laita piimä, yrtinoksat, suola ja etikka sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi kastikkeeksi.

  4. Valuta silakkafileet marinadista ja nosta tarjoiluvadille. Laita versosekoitusta fileiden päälle ja pirskottele päälle öljyä. Ripottele sormisuolaa ja mustapippuria mausteeksi. Viimeistele ruoka piimäkastikkeella tai tarjoa se erikseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Carbonara-henkisessä pastassa käytetään valmiiksi pestyjä, patavalmiita simpukoita. Ruokaan tulee makua ja rakennetta simpukoiden ja pastan keitinliemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Simpukkapasta carbonaran tapaan

Ainekset

1
kg
tuoreita, patavalmiita sinisimpukoita
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
voita
dl
valkoviiniä
3
persiljanoksaa
dl
vettä
Lisäksi
400
g
spagettia
1+1
dl
parmesaanijuustoa raasteena
2
keltuaista
1
dl
simpukoiden keitinlientä
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria
1–2
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Huuhtele simpukat kylmällä vedellä ja heitä rikkoutuneet yksilöt pois. Napauta avoinna olevia simpukoita pöytää vasten. Heitä pois simpukat, jotka eivät sulkeudu.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja paista niitä voissa, laakeassa kattilassa pari minuuttia. Lisää valkoviini ja kiehauta. Lisää persiljanoksat ja vesi, ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Kaada simpukat kattilaan ja anna kypsyä kuumimmalla teholla kansi kiinni 4–5 minuuttia. Nosta simpukat reikäkauhalla jäähtymään laakeaan kulhoon. Poista kiinni jääneet simpukat. Jätä liemi liedelle ja pidä se kuumana matalalla lämmöllä. Irrota simpukoista lihat talteen.

  3. Keitä pasta al denteksi suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä).

  4. Raasta parmesaani. Riko keltuaiset kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada kuumaa simpukkalientä ja pastan keitinvettä keltuaisten joukkoon. Lisää desi parmesaania sekoittaen. Kaada seos kuuman pastan joukkoon, lisää mausteet sekä simpukoiden lihat ja sekoita. Tarjoa loppu parmesaani pastan pinnalla.

Kommentit (0)