Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 118 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Loraus kermaa tekee sipulikeitosta pehmeän, vaalean ja täyteläisen. Kuivatut sienet tuovat makuun umamisuutta.

On vaikea löytää yhtä tyylikästä ja edullista ruokaa kuin sipulikeitto. Klassikon maku perustuu pitkään voissa kuullotettuun, karamellisoituun sipuliin, joka saa hautua kasvisliemessä pehmeäksi.

Tässä ohjeessa sipulikeitto saa makua valkoviinistä ja kuivatuista, murennetuista suppilovahveroista. Tavallisesta sipulikeitosta poiketen joukkoon lorautetaan myös kuohukermaa, joka pyöristää keiton maut yhteen ja tekee liemestä vaalean.

Keitto maistuu sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös gratinoituna. Klassiseen ranskalaiseen tyyliin keitto jaetaan nimittäin annoskulhoihin, päälle nostetaan rapeaksi paahdettu maalaisleipäviipale ja gruyère-juustoa. Tämän jälkeen annokset kuorrutetaan uunissa.

Viinisuositus: Rhônen valkoviini on mainio valinta runsaan sipulikeiton seuraan. Kuuluisan tuottajan, Guigalin, Côtes-du-Rhône Blanc 2016, 15,99 e (tilausvalikoima) on kuuden rypäleen sekoitus. Viini on herkullinen, hieman trooppisiin hedelmiin vivahtava ja samalla keskihapokas. Se nostaa sipulin makeuden upeasti esiin. Jos mieli tekee punaista, silloin toimii Gamay. Villa Ponciago Beaujolais-Villages Grande Cuvée 2016, 15,89 e (tilausvalikoima) on orvokkimainen, hieman mausteinen viini, jonka keveys sopii sipulikeitolle. Gamay tuo myös esiin Gruyère-juuston upeaa makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Blondi sipulikeitto, soupe à l’oignon blonde

Ainekset

1
kg
sipulia
3
valkosipulinkynttä
25
g
voita
1
tl
sokeria
7
dl
kasvislientä
2
dl
valkoviiniä
3–4
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
2
tl
worcester- tai soijakastiketta
2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
dl
kuivattuja sieniä (esim. suppilovahveroita)
1
dl
kuohukermaa
Lisäksi
4
isoa tai 8 pientä viipaletta maalaisleipää
3
rkl
pehmeää voita
150
g
gruyère-juustoa
3–4
timjaminoksaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä kattilassa voissa 5 minuuttia. Lisää sokeri ja hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, noin puoli tuntia.

  2. Lisää kattilaan kasvisliemi, viini, timjami, laakerinlehdet, worcesterkastike, suola ja pippuri. Murenna kuivatut sienet liemeen ja anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia.

  3. Poista timjaminoksat ja laakerinlehdet liemestä. Lisää kerma ja anna lämmetä.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paahda leipäviipaleita uunissa muutama minuutti. Ota leivät uunista ja säädä lämpötila 225 asteeseen.

  5. Raasta juusto. Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Sipaise leiville voita ja jaa ne annosten päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle. Gratinoi annoksia uunin ylätasolla, kunnes juusto saa väriä.

  6. Viimeistele annokset timjamilla.

Kommentit (3)

Laura

Tuo on taatusti hyvää. Äitini käytti lähes samaa reseptiä mutta leipä oli gluteeniton. Kerma ja Juuso sekä voi laktoositon. Hyvää oli. Täytyy kokeilla joulun aikana. Upea keitto tänne pohjoiseen.

Vierailija

Houkutteleva resepti, mutta valitettavasti saan vatsaoireita sienisokerista. Sienet siis tuovat artikkelin mukaan keittoon umamisuutta, joten olisikohan sienet korvattavissa umami-mausteella?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, voit jättää sienet hyvin pois, keitosta tulee varmasti hyvää myös ilman niitä. Kuivatut sienet imaisevat jonkin verran nestettä, joten jos keitto vaikuttaa liian liemevältä, kannattaa kypsentää loppuvaiheessa ilman kantta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kääräise rullien täytteeksi rapeaksi paistettua tofua, riisinuudeleita, suolapähkinöitä sekä runsaasti yrttejä. Valmiit rullat dipataan umamiseen pähkinäkastikkeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 rullaa / 4 annosta
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tofu-yrttirullat

Ainekset

250
g
kiinteää tofua
1
rkl
rypsiöljyä
Maapähkinäkastike
1
dl
sileää maapähkinävoita
¾
dl
kuumaa vettä
3
rkl
soijakastiketta
½
limetin mehu
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
chiliöljyä tai sriracha-kastiketta
Lisäksi
100
g
riisinuudelia
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
5–6
retiisiä
1
ruukku minttua
1
ruukku korianteria
1
ruukku thaibasilikaa
1
rs
shison lehtiä tai retiisin versoja
1
dl
suolapähkinöitä
12
arkkia riisipaperia (Ø 16 cm)

Työvaiheet

  1. Kuivaa tofu, kääri talouspaperiin, laita lautaselle ja aseta painava leikkuulauta painoksi. Jätä valumaan noin tunniksi.

  2. Laita maapähkinävoi kulhoon. Kuumenna vesi ja sekoita se maapähkinävoin joukkoon. Purista limetistä mehu ja sekoita se muiden kastikeaineiden kanssa pähkinävoiseokseen.

  3. Leikkaa tofu 12 palaan. Paista tofut pannussa öljyssä rapeiksi. Lisää pannuun 3 rkl maapähkinäkastiketta ja pyöräytä tofut kastikkeessa. Nosta sivuun odottamaan.

  4. Murra nuudelit käsin puoliksi ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit hyvin ja sekoita seesamiöljy joukkoon. Suikaloi retiisit.

  5. Kaada kiehuvan kuumaa vettä laakeaan kulhoon tai vuokaan. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan veteen, anna pehmetä 10–15 sekuntia ja nosta arkki kostutetun keittiöpyyhkeen päälle.

  6. Täytä rulla yrteillä, shisolla, retiisillä, tofulla ja suolapähkinöillä. Älä täytä liikaa, jottei riisipaperi hajoa.

  7. Käännä riisipaperin alareuna ja toinen sivu täytteen päälle, kääri sitten tiukaksi rullaksi. Valmista loput rullat samoin. Tarjoa rullat lopun maapähkinäkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Porkkana ei suinkaan ole ainut juures, joka sopii kakkuihin. Tämä herkku saa mehevyytensä palsternakasta ja tuorejuustokuorrutteesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 t + 45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Palsternakkakakku

Ainekset

350
g
kuorittuja palsternakkoja
1
appelsiini kuorenraaste
2
tl
appelsiinimehua
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
öljyä
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
piparkakkumaustetta
2
tl
leivinjauhetta
100
g
saksanpähkinöitä
Kuorrutus
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
vaniljatuorejuustoa
100
g
pehmeää voita
dl
tomusokeria
2
tl
appelsiinimehua
Päälle
appelsiinin kuorta
saksanpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (ø 15 cm) leivinpaperilla.
  2. Kuori ja raasta palsternakat hienoksi. Pese ja raasta appelsiinin kuori. Purista mehu.
  3. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää palsternakkaraaste, appelsiinin kuoriraaste, mehu ja öljy. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Hienonna pähkinät joukkoon. Kääntele kuivat ainekset palsternakkaseokseen.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 50 minuuttia.
  5. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Irrota vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan. Leikkaa pohja kahteen osaan.
  6. Vatkaa kuorrutuksen ainekset nopeasti sekaisin keskenään.
  7. Levitä puolet kuorrutuksesta kakkupohjan kerrosten väliin, ja levitä loput kuorrutuksesta rennosti kakun päälle. Koristele pähkinöillä ja appelsiinin kuorella.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2777 reseptiä.
Linkitetty 350 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat mantelin makua, et voi olla ihastumatta tähän simppeliin leivonnaiseen.

Frangipane on helppo ja ihanan mehevä leivonnainen. Nimi viittaa mantelitäytteeseen, joten frangipane voi olla yhtä hyvin murotaikinaleivos, hedelmäpiirakka kuin mantelikakkukin. Esimerkiksi Ranskassa frangipanea nautitaan galette des rois -voitaikinaleivonnaisessa.

Frangipane syntyy...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 h + vetäytyminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Frangipane-leivokset

Ainekset

Pohjataikina
125
g
kylmää voita
dl
erikoisvehnäjauhoja
2
rkl
ruokosokeria
1
kananmuna
(1–3
tl
kylmää vettä)
Täyte
150
g
huoneenlämpöistä voita
dl
ruokosokeria
3
huoneenlämpöistä kananmunaa
2
ps (à 75 g)
mantelijauhetta
½
tl
vaniljajauhetta
Pinnalle
50
g
mantelilastuja
Lisäksi
vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Kuutioi kylmä voi kulhoon. Lisää jauhot ja ruokosokeri. Sekoita seos monitoimikoneessa tai nypi sormin murumaiseksi. Lisää kananmuna ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Jos se tuntuu kuivalta, lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.
  2. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Voitele leivosvuoat (Ø 8 cm) tai piirakkavuoka (Ø 22 cm).
  3. Kauli taikina levyksi ja ota siitä muotilla tai leivosvuoalla 8 palaa (Ø noin 10 cm). Painele ne vuokien pohjille ja reunoille. Laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Tee täyte. Vaahdota voi ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi, noin 5 minuuttia. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Kääntele mantelijauheet ja vaniljajauhe täytteeseen.
  5. Jaa täyte vuokiin ja ripottele mantelilastut pinnalle. Paista leivoksia uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai piirakkaa 45–50 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
  6. Tarjoa leivokset huoneenlämpöisinä vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (2)

Leivosfani

Eivätkö nämä frangipanet olekin niitä iki- ihania ja varsin tunnettuja ruotsalaisia masariineja eli mazarine- leivoksia? Ovatpa hyvinkin! 😋

Vierailija

Hyvä ohje

Me Naiset on lisännyt 1402 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Juuripersilja muistuttaa ulkomuodoltaa erehdyttävästi piparjuurta, mutta sen maku on omaa luokkaansa. Tämä juures on nimensä veroinen, sillä mausta voi tunnistaa aavistuksen persiljasta tuttua aromia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juuripersiljakeitto

Ainekset

400
g
juuripersiljaa
1 rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
1
omena (tai päärynä)
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
5
dl
kasvislientä
2
dl
kaurakermaa
½
sitruunan mehu
noin ½
tl
suolaa
Pinnalle
sitruunan kuorta
hienonnettua persiljaa (tai siemeniä)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juuripersiljat leivinpaperin päälle uunipellille. Kääntele ruokalusikallinen öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda 10 minuuttia.
  2. Kuori ja paloittele omena, ja lisää se juuripersiljan joukkoon. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia.
  3. Kuori ja paloittele sillä aikaa sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna 1 rkl öljyä kattilassa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Lisää kaurakerma, sitruunan mehu, juuripersilja ja omena. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi.
  4. Hienonna pinnalle persiljaa ja raasta hieman sitruunankuorta

Oikaisu 19.1.2021 klo 13.42: Työvaiheissa mainittiin aiemmin juuriselleri, korjattu juuripersiljaksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Otsikossa puhutaan juuripersiljasta, tekstissä juuriselleristä. Se siitä tulee kun reseptejä kirjoitellaan laiskasti copypeistaamalla, vaihdetaan pari sanaa mutta unohdetaan tarkistaa teksti. Ammattilaisilta voisi odottaa parempaa jälkeä?