Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 358 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Tämä kikhernepata on ihanan tuhti ja kermainen. Tahinilla ja kaurakermalla jalostettu liemi muhii padassa täyteläiseksi, mutta raikkautta siihen saadaan sitruunalla.

Kikherneet ovat miedon makuisia, minkä ansiosta ne mukautuvat monenlaisiin arjen luottoresepteihin. Tällä kertaa säilötyt, käyttövalmiit kikherneet yhdistetään pataan sitruunan kanssa.

Oheisessa reseptissä sitruunasta käytetään sekä kuori että mehut, jolloin kermaiseen pataan saadaan kunnolla hapokkuutta. Kun lisäät mukaan vielä reilusti tuoreita yrttejä, kuten vaikka persiljaa ja minttua, raikas lopputulos on taattu. Voit hyödyntää persiljan kokonaan, kun hienonnat varret padan joukkoon ja koristelet valmiin annoksen vielä yrtin lehdillä.

Kaurakermalla pyöristetty pataruoka on vegaaninen. Paahteisen makunsa pata saa tahinista eli seesaminsiementahnasta. Valitse vaalea tahna, joka on maultaan mietoa eikä saa pataa värjäytymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunainen kikhernepata

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2–3
kevätsipulia varsineen
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pieni luomusitruuna
2
tlk (à 230 g)
säilöttyjä, kypsiä kikherneitä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kurkumaa
½
tl
chilirouhetta
2
dl
vettä
rkl
kasvisfondia
2–3
rkl
vaaleaa tahinia
2
tlk (à 2 dl)
kaurakermaa
suolaa ja mustapippuria
½
ruukku
minttua

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Silppua kevätsipulit. Hienonna lehtipersiljan varret ja säästä lehdet myöhempää käyttöä varten. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa.

  2. Kuumenna oliiviöljy padan pohjalla. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli ja kuullota, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää joukkoon kurkuma ja chilirouhe sekä silputtu kevätsipuli, persiljan varret ja kikherneet. Jatka kuullottamista vielä hetki.

  3. Kaada pataan vesi ja kasvisfondi. Lisää tahini ja raastettu sitruunan kuori, purista joukkoon myös sitruunan mehu. Jätä sitruunanpuolikkaat pataan hautumaan. Kaada pataan vielä kaurakerma ja anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Tarkkaile nesteen määrää: jos pata vaikuttaa liian sakealta, lisää tarvittaessa vettä. Jos taas pata on liian nestepitoista, nappaa kansi kansi kypsennyksen loppuvaiheessa pois ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.

  4. Mausta pata suolalla ja mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hiukan tahinia ja sitruunaa. Silppua lopuksi ruoan pinnalle lehtipersiljaa ja minttua.

Kommentit (10)

Vierailija

Tein ohjeen mukaan ja tästä tuli lähes tulkoon keittoa?? Jouduin porisuttamaan melkein tunnin kattilassa, että sakeutui edes vähän. En ymmärrä missä tilanteessa vettä olisi pitänyt vielä lisätä…

Käytin myös ns. normitahinia ja en tiedä sen eroa vaaleaan, mutta voiko siitä johtua se, että maistui todella kitkerältä.

Harmittaa, koska kuva ja resepti sai ajattelemaan, että tämä olisi hyvää. Ensimmäisiä reseptejä täältä, jotka eivät taida mennä jatkoon. :(

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa harmillista. Tumma tahini on tosiaan vähän voimakkaamman makuista kuin vaalea, joten aineksista päätellen kitkeryys saattoi johtua siitä, tai että sitruunankuorta oli joukossa liikaa. Porisutitko pataa muuten ilman kantta vai kannen alla? Ehkä voisin lisätä reseptiin vinkin kannen nappaamisesta tarvittaessa haudutusvaiheessa pois, jos jollakin toisella käy vastaavalla tavalla että nestettä onkin suhteessa liikaa.

Vierailija

Tarkoitetaanhan tässä säilöttyjä kikherneitä jotka valutetaan ennen pataan lisäämsitä? Tässä kohtaa saattaa tulla liikaa nestettä jos ne lisää liemineen...?

Vierailija

Ei kai kukaan lisää tölkkiherneitä nesteineen ruokaan?

Anneli Balak

Luin äsken tän ohjeen ja ihmettelin, että sitruunanpuolikkaat jätetään pataan hautumaan. Olen oppinut, että sitrushedelmien valkoista osaa ei käytetä ollenkaan eli minä en käyttäisi niitä, vaan vain sitruunanmehun ja raastetun kuoren, koska kitkerä maku voi johtua siitä valkoisesta osasta, mikä on kuoren alla.
HUOM! Voin olla väärässäkin.

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Ajattelin tarjota tätä, kun tulee tuota nuorempaa, kasvispainotteista sukua käymään.  Tahinin jätän suosiolla pois, en tykkää sen mausta muualla kuin jossain tosimarokkolaisessa ruoassa.  

Pitää kuitenkin varmaan kokeilla puolella annoksella, että voi säädellä makunsa mukaan. 

Minulla on jääkaapissa tölkillinen omatekoisia suolasitruunoita, taidan laittaa niitä pari lohkoa. Jos makua tarvitsee lisää, niin tölkin liemellä se järjestyy. Tosin pitää muistaa, ettei muuta suolaa käytä ollenkaan.

Onko kokemusta  kookosmaidosta kaurakerman sijaan,  se olisi jotenkin pehmeämpää ja antaisi hiukan makeutta. 

Vierailija

Mitä lihaa reseptin kehittäjä suosittelee käytettäväksi?

Markku Metsälä

Mitä lihaa? Jos nyt jotain niin kanan kanssa tämä menisi. Ei punaista lihaa. Kuten nyt ainesosat antaa jo ymmärtää.

Markku Metsälä

Annos on hyvä, mutta itse Nostin toiselle satsille tuon kasvisfondin osaa 2x, chili 2x ja kurkumaa 2x. Ja antaa maustua pitkään. Hyvä ja simppeli ohje.

Vierailija

@ ruustinna

On niissä ainakin sellainen ero, että käyttäessäsi kaurakermaa tämä resepti sisältää 3,6 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja, kun kookosmaidon kanssa se sisältäisi 75,6 g näitä tyydyttyneitä rasvahappoja, joista tyydyttyneistä rasvahapoista kaikki ravintotieteilijät suosittelevat pääsemään eroon. Jotta on se kaurakerma 21 kertaa terveellisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Päivi Ristell

Älä kaada maa-artisokkien keitinvettä menemään, vaan hyödynnä siitä syntyvä makuliemi ohran kypsennyksessä. Voit kruunata annoksen lopuksi voisilmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maa-artisokkaohratto

Ainekset

500
g
maa-artisokkia
5
dl
vettä
2
rkl
kasvisliemifondia
1
dl
valkoviiniä
1
banaanisalottisipuli
1
rkl
öljyä
4
dl
ohra-ateriajyviä
1
dl
savujuustomurua
1
dl
kermaa
1
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
½
tl
suolaa
Lisäksi
voita paistamiseen (ja voisilmäksi annokseen)

Työvaiheet

  1. Pese artisokat juuresharjalla ja leikkaa ne noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuumenna vesi, kasvisliemifondi ja valkoviini kattilassa kiehuvaksi. Keitä artisokkaviipaleita liemessä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

  2. Kuori ja hienonna salottisipuli. Paista sipulia öljyssä, laakeassa, kannellisessa paistokasarissa pari minuuttia. Lisää jyvät. Kaada maa-artisokkien liemi joukkoon ja hauduta keskilämmöllä, pari kertaa kypsennyksen aikana sekoittaen noin 10 minuuttia.

  3. Lisää juustomuru kerman kanssa kasariin. Kuumenna. Hienonna salvia ja sekoita se suolan kanssa ohran joukkoon.

  4. Paista maa-artisokkaviipaleita voissa pannussa noin minuutti. Lisää paistetut viipaleet ohran joukkoon.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 121 keittokirjaan.
OHJE Elina Innanen KUVA Ninna Lindström

Kinkkukiusauksen kasvisversio syntyy kylmäsavutofusta. Paras kiusaus syntyy tuoreista perunoista, mutta voit myös oikaista ja käyttää pakastealtaan valmista peruna-sipulisekoitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Savutofukiusaus

Ainekset

600
g
perunoita
5–6
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
pkt (300 g)
kylmäsavutofua
2
prk (á 2 dl)
kaurakermaa
2
tl
sipulijauhetta
¾
tl
(yrtti)suolaa
mustapippuria myllystä
1
rkl
oliiviöljyä vuoan voiteluun

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Harjaa perunat puhtaiksi juuresharjalla. Ohutkuorisia perunoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Silppua lehtipersilja. Valuta tofusta neste pois ja revi tofu muruiksi.
  3. Sekoita yhteen kaurakerma, sipulijauhe, suola ja mustapippuri.
  4. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Lado pohjalle ensin kerros perunaviipaleita, sitten savutofumurua, valkosipulimurskaa ja persiljasilppua. Valuta päälle kaurakermaseosta (säästä puolet vuoan pinnalle). Jatka, kunnes kaikki aineet on käytetty. Asettele perunaviipaleet päällimmäiseksi ja kaada loput kaurakermaseoksesta vuoan pinnalle.
  5. Paista kiusausta uunin keskitasolla noin tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä. Paistoaika riippuu perunaviipaleiden paksuudesta.

Kommentit (7)

Vierailija

Koirani piti tuosta.

Vierailija

Joo niin meilläkin, maistettiin yksi haarukallinen ja ei mennyt alas, joten koiralle loput, mutta on aika kallis koiranruuaksi.

ReetaJohanna

Niin hyvää <3 Kiitos ohjeesta.

Vierailija

Ei saa koiralle antaa valkosipulia!

Vierailija

Ei saakaan, sen aromi tulee ulos takapäästä koiran "pyräytellessä" nukkuessaan. Valkosipuliaromilla höystetty koiran ilmanpäästö on kyllä aika hirveä.

Vierailija

Itse olen tehnyt valkosipulitonta tofukiusausta sitruunapippurilla ja tillillä maustettuna. Pitääpä laittaa tämä versio kokeiluun myös!

Supersaukko

Asiasta saa olla ehdottomasti eri mieltä, mutta minusta kiusauksessa perunat on tikkuja ja siivutettuja käytetään laatikoissa. Eli esimerkiksi liha-perunalaatikko, jauheliha-perunalaatikko tai tässä tapauksessa tofu-perunalaatikko...

Jussi Aumo on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Lehtikaali-mustapapupata
Lehtikaali-mustapapupata

Superedullinen ja maukas kasvisruoka.

Tomaatti- ja kookospohjainen pataruoka, jolle lehtikaali tuo väriä, pavut täyttävyyttä ja ja sambal oelek potkua. Tarjoile esim. ruokakauran tai ruokavehnän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-mustapapupata

Ainekset

1
keltasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
tuoretta, raastettua inkivääriä
2
rkl
curryjauhetta
1
rkl
tomaattipyree
0,5-1
tl
sambal oelek (itse laitoin 1 tl)
1
kasvisliemikuutio
5
dl
mustapapuja (käytin 2 purkkia, joissa papujen osuus 230 g)
100
g
puhdistettua ja revittyä lehtikaalia (kovat kannat pois), tuore tai pakaste
4
dl
tomaattimurskaa
2-2,5
dl
kookosmaitoa (käytin 2,5 dl, koska purkki oli sen kokoinen)
öljyä paistamiseen.

Työvaiheet

1. Sulata lehtikaali, jos käytät pakastetta. Jos käytät tuoretta, revi lehtikaali sopiviksi paloiksi ja poista kovat kantaosat. Valuta pavut.
2. Kuori ja pilko sipuli ja murskaa valkosipulit. Raasta inkivääri hienoksi. Paista suurella pannulla keskilämmöllä 3-5 min., kunnes sipuli on pehmennyt.
3. Lisää curry, tomaattipyree, sambal oelek ja hienonnettu liemikuutio. Paista seosta muutama minuutti.
4. Lisää lehtikaalit pannuun ja paista miedolla lämmöllä sen verran, että ne painuvat hieman kasaan ja lisää sitten valutetut pavut. Paista vielä muutama minutti.
5. Lisää tomaattimurska ja kookosmaito. Anna porista matalalla lämmöllä 10-15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
6. Tarjoile esim. ruokakauran, ruokavehnän tai riisin kera.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää. Söimme riisin kera.

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Köyhän miehen parsaksi kutsutun mustajuuren maku pääsee kunniaan, kun keität sitä ensin mausteliemessä. Voissa paistamisen ansiosta mustajuuri saa kauniin kullanruskean pinnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustajuurta parsan tapaan

Ainekset

6
mustajuurta
½
sitruuna
Liemi
6
dl
kanalientä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
voita
1
laakerinlehti
½
sitruuna
Lisäksi
1
dl
kuivaa valkoviiniä
2
rkl
voita
½
tl
mustapippuria
Päälle
manteleita

Työvaiheet

  1. Laita kulhoon kylmää vettä ja purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon. Kuori mustajuuret ja puolita. Laita mustajuuret sitruunaveteen, jotta ne eivät tummu.
  2. Mittaa liemen ainekset paistinpannulle ja kiehauta. Nosta mustajuuret liemeen ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä, mutta niissä on vielä vastusta. Anna jäähtyä liemessään 10 minuuttia.
  3. Paahda sillä aikaa mantelit kuivalla kuumalla pannulla. Anna jäähtyä ja rouhi karkeasti.
  4. Nosta mustajuuret liemestä ja kuivaa paperiin. Säästä liemi!
  5. Kuumenna 1 rkl voita toisella pannulla ja paista mustajuuret kullankeltaiseksi voissa. Lisää 1 dl valkoviiniä ja anna haihtua puoleen. Lisää 1 dl keitinlientä ja jatka keittämistä, kunnes kastike sakenee. Lisää vielä 1 rkl voita ja mausta mustapippurilla.
  6. Tarjoa mustajuuret kastikkeen ja mantelirouheen kanssa.

Kommentit (0)