
Saaristolaisleipä on monen kotileipurin kestosuosikki, sillä taikina onnistuu sekoittamalla. Tämä saaristolaisleipä saa lisämakua lakusta ja lakujauheella maustetusta siirappivedestä.
Saaristolaisleipätaikina valmistuu sekoittamalla ainekset keskenään. Tällä kertaa joukkoon silputaan pehmeää lakritsia. Kypsennyksen aikana ja päätteeksi leipä voidellaan lakusiirappivedellä, joka korostaa lakritsin makua entisestään.
Vaikka taikina valmistuu nopeasti, on hyvä muistaa varata reilusti aikaa leivän kohoamiseen ja paistamiseen.
Voit leipoa saaristolaisleivän jo päivää ennen ennen tarjoilua. Säilyvyytensä ansiosta tämä leipä on myös hyvä vieminen joulun juhliin.
Tarjoile lakuleipä tutusti graavilohen tai voin ja sormisuolan kera. Voit myös kokeilla lakuleipää esimerkiksi sinihomejuuston kanssa.
Lakusaaristolaisleipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Hienonna lakritsipalat veitsellä pieneksi silpuksi.
-
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kaikki aineet. Anna taikinan nousta 1½ tuntia liinan alla. Kuumenna uuni 160 asteeseen.
-
Voitele leipävuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista leipiä 2 tuntia. Sekoita siirappiveden ainekset keskenään ja voitele leivät paiston puolivälissä siirappivedellä.
-
Kumoa kypsät leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.
Voisiko piimän tilalla käyttää hernekeittoa?