Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 276 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Herkullinen sipulipiirakka koostuu rapeasta pohjasta ja kevyesti makeutuneista sipuleista. Leivo omasi!

Sipuli on edullinen raaka-aine, joka on ruoissa useimmiten sivuosassa. Tällä kertaa sipuli pääsee parrasvaloihin: maukas piirakantäyte syntyy pienistä, aromikkaista salottisipuleista.

Piirakan rapsakka pohja valmistuu klassisesti nyppimällä. On oleellista pitää huoli siitä, ettei taikina ole liian kosteaa. Sen tulee kuitenkin pysyä hyvin kasassa, jotta kauliminen onnistuu vaivatta.

Ohuiksi viipaleiksi leikatut salottisipulit asetellaan sellaisenaan ranskankermalla ja parmesaanilla päällystetyn piiraspohjan pinnalle. Suolainen parmesaani tasapainottaa sopivasti sipulin makeutta. Osa juustosta säästetään piirakan kanssa tarjottavaa parmesaanikermaa varten.

Vinkki! Piirakan ainesmäärät on täsmätty suorakaiteen malliseen vuokaan, jonka koko on noin 20 cm x 30 cm. Piirakka onnistuu myös halkaisijaltaan 28-senttisessä vuoassa. Ainekset tuplaamalla piirakkaa saa kokonaisen pellillisen (koko 30 x 40 cm). Valitse tarkoitukseen reunallinen uunipelti ja tarkkaile piirakan paistumista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaani-sipulipiiras

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
125
g
kylmää voita
1
kananmuna
n. 2
rkl
kylmää vettä
Täyte
800
g
salottisipulia
1
kananmuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
80
g
parmesaania (2 dl raastettuna)
Päälle
3–4
timjaminoksaa
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
3
rkl
pinjansiemeniä
3
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
Parmesaani-ranskankerma
3
rkl
parmesaania raastettuna
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
tl
sitruunamehua
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja sokeri kulhossa. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi mu­rumaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Lisää vettä vähän kerrallaan, kunnes taikina pysyy hyvin koossa, mutta ei ole liian kos­teaa. Muotoile taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteenmuotoiseksi tiiviiksi palaksi, kääri kelmuun ja anna viilentyä jääkaapissa vähintään tunti.
  2. Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin 26 cm x 36 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä pohja papereineen vuokaan (20 cm x 30 cm).

  3. Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.

  4. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa. Sekoita ranskankerma, suola ja pippuri joukkoon. Levitä seos taikinalle. Raasta par­mesaani ja ota siitä 3 rkl sivuun, levitä loput piirakalle. Asettele sipulit tiiviisti päälle. Ri­pottele timjaminlehdet, sokeri ja suola piira­kalle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia.

  5. Sekoita piirakalle kastike lopusta parme­saaniraasteesta, ranskankermasta, sitruuna­mehusta ja mustapippurista.

  6. Koristele piirakka pinjansiemenillä ja leh­tipersiljalla ja tarjoa kastikkeen kanssa.

Reseptiä editoitu 30.11.2022: Lisätty ohjeeseen paistolämpötila.

Kommentit (6)

Vierailija

Uunin lämpötila?

Vierailija

Uunin lämpötila?

Sillä sipuli

Uunin lämpötilaa kysyville: paistoin 200° ylä/ala-lämmöllä, tuli oikein onnistunut. Kun käytössäni on asuntoautossa miniuuni joka toimii vain kiertoilmalla, paistan yleensä piiraat 175° ja tarkkailen prosessia.
Käytin ohjeeseen kelta- ja punasipulia. Erinomainen piirakka ja täyte sopinee hyvin myös valmiille lehtitaikinalle.

Käyttäjä17394
Seuraa 
Liittynyt8.9.2019

Hei voiko tehdä edellisenä päivänä jääkaappiin valmiiksi? Jos pitäisikö lämmittää ennen tarjoilua? Voiko pakastaa? Eikö nypittyyn voitaikinaan tule leivinjauhetta?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei,

paistolämpötila oli tosiaan tippunut ohjeesta pois. Piirakka paistetaan 200 asteessa.

Piirakka säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään, mutta kastike ja koristelut kannattaa laittaa pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua. Suosittelen lämmitystä uunissa ennen tarjoilua. Piirakka tuskin kärsii pakastamisestakaan. Leivinjauhetta ei tarvita taikinaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.