
Pehmeää maitovanukasta piirakkapohjan päällä. Hollantilais-eteläafrikkalainen maitopiirakka melktert on parhaimmillaan kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.
Alkujaan hollantilaista herkkua tuskin enää tunnetaan synnyinmaassaan, mutta Etelä-Afrikassa melktertillä on oma kansallispäiväkin 27. helmikuuta. Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa näkyvät alkuperäiskansojen, siirtomaavaltojen ja eristyneen sijainnin merkitys. Siksi myös maitopiirakasta on vuosisatojen aikana tehty erilaisia versioita. Perusydin kuitenkin pysyy: paksu maitovanukas hyydytetään piirakkapohjan päälle.
Melktertin valmistustapoja on ainakin kaksi: pohjan voi kypsentää erikseen ja vanukkaan hyydyttää sen päälle jääkaapissa, tai pohjan ja täytteeksi tulevan vanukkaan voi paistaa yhtä aikaa uunissa.
Alkuperäisessä reseptissä on ollut makea piirakkapohja. Ohuenohut kakkupohja tekee melktertistä kuitenkin erityisen mehukkaan.
Maitopiirakka melktert
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä täytteen maito, voi ja kanelitanko kasarissa. Anna seoksen höyrytä 5 minuuttia, älä keitä. Vaahdota munat ja sokeri kulhossa, lisää jauhot ja maissitärkkelys. Kaada puolet kuumasta maitoseoksesta ohuena norona koko ajan vatkaten munavaahtoon. Kaada seos kuumaan maitoseokseen ja lisää hieman lämpöä. Vatkaa koko ajan ja lisää tarvittaessa lämpöä, jotta seos saostuu. Älä kiehauta. Mausta täyte vaniljalla ja kaada kulhoon jäähtymään.
- Säädä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (Ø n. 23 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.
- Vaahdota pohjan voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot, suola ja maito. Levitä taikina tasaisesti vuokaan.
- Kaada täyte pohjalle. Poista kanelitanko. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia. Käännä vuokaa tarvittaessa hieman paiston puolivälissä, jotta täyte kypsyy tasaisesti. Kypsä täyte on kimmoisa ja tytisee.
- Koristele jäähtynyt piirakka kanelilla. Tarjoa kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.
Käännä vuoka??? Siis nurin? Miksi
Vuokaa on tarkoitus vain kääntää hieman, jotta täyte kypsyy tasaisesti, ei kumota. Jos uunin kypsentää joka tapauksessa tasaisesti, ei tätä tarvitse välttämättä tehdä. Lisään tämän tiedon ohjeeseen.
Osa taikinasta nousi heti paiston alussa vankilaan päälle. Miksi?
Vanukkaan…