Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 239 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Joulun helpoin ja täydellisin uuniruoka on tässä. Kermainen mascarpone, aromikas maa-artisokka ja hienostunut tryffeliöljy antavat uunilohelle uskomattoman hienon maun. Valmiin lohen pinnalle ripoteltu sitruunatimjami antaa raikkaan säväyksen, mutta sen voi korvata myös tavallisella timjamilla.

Jos joulun pääruoan valmistus tuntuu jo etukäteen liian hankalalta tehtävältä, tämä juhlavan uunilohen resepti saattaa ratkaista pulman. Ohje on yhtä helppo kuin tavallisen uunikalan, mutta lopputulos sopii kaikkiin joulunajan juhliin.

Ideana on päällystää iso lohifilee sitruunalla maustetulla mascarponella sekä ohuiksi viipaleiksi leikatuilla, pähkinäisen makuisilla maa-artisokilla. Artisokkia ei tarvitse kuoria, vaan riittää, että ne pesee ja harjaa hyvin ennen viipalointia. Ohuenohuet artisokkaviipaleet asetellaan kalan päälle limittäin, jolloin ne muistuttavat hauskasti kalansuomuja.

Tilkka tryffeliöljyä viimeistelee maun upeaksi. Tätä tryffelillä maustettua oliiviöljyä löytyy pienissä pulloissa kaupasta sieltä mistä muitakin öljyjä. 

Uuni hoitaa loput. Jos valitset tarkoitukseen paksun merilohifileen, kypsennysaika on noin puoli tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tryffelillä ja maa-artisokalla kuorrutettu uunilohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä
1
tl
suolaa
200
g
mascarponejuustoa
2
rkl
sitruunamehua
250
g
maa-artisokkaa
½
tl
suolaa
1–2
rkl
tryffeliöljyä
Lisäksi
2–3
rkl
sitruunatimjamia hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Pyyhi lohifileen pinta. Nosta lohifilee uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle suola.

  2. Sekoita mascarpone ja sitruunamehu tasaiseksi. Levitä seos lohifileen päälle.

  3. Pese maa-artisokat huolellisesti niin, että pinta on mullasta täysin puhdas. Viipaloi maa-artisokat mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet lohifileen päälle. Ripottele päälle suolaa. Valuta päälle puolet tryffeliöljyn määrästä.

  4. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 30–35 minuuttia. Valuta päälle loput tryffeliöljystä.

  5. Ripottele päälle hienonnettua sitruunatimjamia ja rouhittua mustapippuria. Tarjoile lisäksi paahdettuja perunoita tai joulun kasvislaatikoita.

Kommentit (5)

Vierailija

Miksi mascarbonejuusto, en kyllä itse laittaisi. Maa-artisokka on taas sen makuista harva tykkää. En tykkää ohjeesta.

Vierailija

Milläs köyhä noi ostaa?????????????

Vierailija

Ai kun juhlavaa, voi että sentään, miten noin juhlavaa voi joku keksiäkään!?

Vierailija

Tuohan on varsin hyvän kuuloinen resepti. En tosin itse sitä pystyisi soveltamaan trehaloosi-intoleranssin vuoksi. Joten: millähän voisi korvata tryffeliöljyn menettämättä makumaailmaa?

Vierailija

Tein joulupäivän pöytään. Ihmetystä herätti mascarpone, mutta ruoka sai ylistävät kommentit (9 ruokailijaa) täynnä makuja sanottiin ja toivottiin ensi vuoden joulupöytäänkin. Hyvä ja helppo resepti. Menee ehdottomasti jatkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Helpot kalapihvit maistuvat lapsillekin. Maku on lempeä, eikä yhden yhtä ruotoa löydy.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipihvit

Ainekset

1
pkt (280 g)
kirjolohen jauhelihaa (Saimaan tuore)
1
dl
kermaviiliä
rkl
korppujauhoja
1
muna
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tilliä silputtuna
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
½
tl
suolaa
valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Yhdistä kalaan kermaviili, korppujauho ja muna.
  2. Pilko sipuli. Kuullota öljyssä.
  3. Silppua tilli. Raasta sitruunankuori. Sekoita kaikki ainekset.
  4. Kuumenna voita pannulla. Nosta lusikalla murekkeesta nokareita pannulle ja painele pihveiksi. Paista muutama minuutti per puoli. Tarjoa kalapihvit uusien perunoiden tai muusin kanssa. Rouskuva lisuke tulee naposteluporkkanoista.