
Tofulla vahvistettu keitto on tulvillaan makuja ja chilin puraisevaa poltetta.
Jos pidät thaimaalaisen kookosliemisen tom kha gai -keiton mausteisuudesta, sinun kannattaa kokeilla myös keiton kasvisversiota.
Oheisella ohjeella valmistuva keitto muistuttaa maultaan esikuvaansa, mutta on kokonaan vegaaninen. Broilerin sijaan keittoon käytetään tofua. Mukaan pilkottu varsiparsakaali antaa keittoon väriä ja mukavan rapeaa rakennetta.
Mausteisuus saadaan aikaan yhdistämällä liemeen sitruunaruohoa, valkosipulia, inkivääriä ja chiliä. Valmis currytahna täydentää maun.
Mikä parasta, keitto on nopsasti valmis, joten se ilahduttaa myös arki-iltana.
Vegen tom kha -keitto
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuori sitruunaruohon uloin kerros ja hienonna sisus hyvin hienoksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, kuori ja raasta inkivääri, hienonna chili ja viipaloi siitakesienet.
-
Paista sitruunaruohoa, sipuleita, inkivääriä, chiliä ja siitakesieniä muutama minuutti öljyssä. Lisää currytahna ja jatka 5 minuuttia.
-
Lisää kasvisliemi, kookosmaito, limetin kuori, tomaattimurska, soijakastike, sokeri ja keitä vartti. Lisää limetin mehu ja tarvittaessa suolaa.
-
Kuutioi ja kuivaa tofu. Lisää keittoon ja lämmitä muutama minuutti. Jos käytät varsiparsakaalia, lisää sekin paloiteltuna tässä vaiheessa joukkoon, jotta se säilyy napakkana.
-
Viipaloi tarjolle chilejä.
Mikä on niin tärkeää juuri thaichilissä, että pitää olla thaimaalaista chiliä? Luulisi sielläkin olevan useita chililajeja käytössä. Itse kaavailen tulevana kautena kasvattaa 6-8 eri chililajia, yksikään ei ole thaimaalainen. Kaukoidän chilien tärkein ominaisuus on niiden terävä polttavuus. Muulta maailmastakin kyllä tulee hyvinkin voimakkaita lajejam mutta useinkaan se voimakkuus ei ole se tärkein ominaisuus: pitää olla aromeja ja vivahteita.
Millä tofun voisi korvata? Kana? En saa syödä tofua syöpätyyppini vuoksi.
Mikäli käytät 3rlk vihreää curry-tahnaa on poppa, jo melkoinen, mikäli lisäät vielä kolme punaista thai chiliä?Lisäsin ne tarjolle kyllä. Lisäksi vaihtaisin kalakastikkeen Soyjijan paikalle ja tietysti kanan tofuun 😇
Currytahnojen voimakkuuksissa on todella suuria eroja, varovaisuutta annosteluun ensimmäisellä kerralla. Tavallisissa (esim. S- market) ruokakaupoissa tarjolla niin mietoja tuotteita, että tuskin niitä voi edes curryksi kutsua. Suosin etnisiä kauppoja, joista saa sopivan polttavia laatuja - niitä en 3 rkl voisi soppaan laittaa, vaiķka olen tulisen ruoan ystävä.