Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 181 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Broilerista tulee mäiskyä, kun se litataan lihanuijalla ennen uuniin menoa. Valmistustavan ansiosta kokonainen broileri kypsyy kuumassa uunissa jopa puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3–4
Valmistusaika
25 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mäiskybroileri ja juustomuusi

Ainekset

1
kokonainen broileri
Maustetahna
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
25
g
voita huoneenlämpöisenä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
8
salottisipulia
2
valkosipulia
2
rkl
oliiviöljyä
Juustomuusi
800
g
jauhoisia perunoita
1
dl
perunoiden keitinvettä
dl
gruyère-juustoa raasteena
2
rkl
voita
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Hienonna valkosipuli ja rosmariini kulhoon. Lisää voi, sinappi, suola ja pippuri. Sekoita.

  3. Laita broileri työlaudalle ja lyö sitä rintarangan kohdalta muutaman kerran lihanuijalla, niin että ranka antaa periksi ja lintu aukeaa littanammaksi, perhosen muotoon. Hiero maustetahna kauttaaltaan linnun vatsa- ja nahkapuolelle. Nosta broileri leivinpaperin päälle pellille.

  4. Kuori sipulit ja puolita valkosipulit pellille broilerin ympärille. Pirskottele öljyä sipuleille. Kypsennä uunissa noin 30–40 minuuttia. Tarkista broilerin kypsyys tikulla. Jos reiästä tuleva neste on kirkasta, lintu on kypsä.

  5. Kuori ja paloittele perunat kattilaan. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvettä talteen runsas desi ja kaada loput pois. Raasta juusto. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimen pienimmällä teholla ja lisää joukkoon voi, keitinvettä ja juustoraaste. Vatkaa tasaiseksi. Tarkista suola.

  6. Purista paahdetut valkosipulit lautaselle broilerin ja muusin seuraan.

Reseptiä editoitu 25.1.2021 klo 16.34: Kypsennysaika oli aiemmin noin 30 minuuttia, lisätty vaihteluväli.

Kommentit (6)

Vierailija

En ihan luottaisi tuohon puolen tunnin kypsennysaikaan, olen itse usein valmistanut broileria aukileikattuna ja litteäksi levitettynä ja vähintään tunti on mennyt kypsennykseen. 

SH
Seuraa 
Liittynyt2.8.2018

Miksi hyvä ja mehukas liha pilataan nuijimalla nesteet pois?

Lipponen

Eli tässä on taas haettu asiaa joka on toteuttettu aivan päin helvettiä!Siis tämän "litteänlinnun"ohje vatii myös niiden luiden poisrenssaamisen niin että muoto pysyy samana,enpä uskö että kyseisen kirjoittajaja osaa ottaa nahallista lintua luuttomaksi mikä on tässä tarkoitus.PISTE.

Vierailija

@ Lipponen

Vaikka tuota broileria ei olekaan käsitelty minkään keittotaidon oppien mukaan, litistäminen (oikeat kokit eivät käytä sanaa mäisky) valmistustapana ei silti edellytä linnun tekemistä luuttomaksi. (Tosin oman ravintolani kokin laittaisin takaisin kokkikouluun jos hän tunaroisi linnun tähän muotoon.)

Yritän selittää asian maallikolle selkokielellä.

Litistetty (engl. spatchcocked tai butterflied) kana/broileri valmistetaan leikkaamalla ensin saksilla pois selkäranka, sitten murtamalla/litistämällä lintu rintalastan puolelta ja lopuksi levittämällä se tasaiseksi. Tätä broileria ei näy olevan leikattu auki, mikä on suuri virhe. Oikein leikattuna ja litistettynä koivet kääntyvät ns ”ujoon” asentoon, ”polvet” sisäänpäin (toisin siis kuin tässä joka on eräänlainen ”ota ja omista” -asento). Näin linnusta tulee ”perhonen” (butterfly). Kun lintu kypsennetään siinä muodossa, liha kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehevämpänä kuin kypsennettäessä ”pyöreänä”. Samalla nahasta tulee erityisen rapeaa kun mikään osa nahasta ei ole piilossa. Perhosleikattu kana voidaan myös grillata ilman varrasta, koska tällä tavalla myös reidet saavat tasaisemmin lämpöä vaikka kana kypsyykin tasaisella alustalla. Ja kyllä, oikein tehtynä perhosleikattu kana kypsyy lähes puolta nopeammin kuin kokonaisena. Tämän 365-reseptin kanasta en ihan lähtisi lyömään vetoa.

vierailija

Ranskassa käytetään "mäiskyyn " kukonpoikaa, eli à la diable ( pirun tapaan). Juu  ei. ei sitä elukaa, oli sitten kukonpoika tai  roipeli, oo mitään järkeä muijia. Piru se on koska joko kastike tai kuorrutus tai molemmat on voimakkaita.  

Vierailija

Tosiaan! Lyttykana! "Mäiskyruoka" ei kauheasti ruokahalua herätä. Yrittäisitte nyt edes antaa näille annoksillenne tolkullisia nimiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Sokeriton ranskalainen sinappi antaa juuri sopivasti ytyä broilerin makuun. Yhdistä rapeapintaiseksi paistettu broileri sobanuudeleiden ja kasvisten kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinappibroileri ja sobanuudelit

Ainekset

600
g
broilerin luuttomia paistileikkeitä
½
tl
suolaa
½
dl
dijoninsinappia
1
iso kananmuna
2
dl
pankojauhoja
öljyä paistamiseen
(chiliä)
Nuudelit
200
g
sobanuudeleita
1
ps (250 g)
varsiparsakaaleja
2
rkl
öljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
ripaus
suolaa
½
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuivaa paistileikkeet talouspaperilla ja ripottele suola pinnoille. Laita sinappi syvälle lautaselle, riko muna joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita pankojauhot toiselle syvälle lautaselle. Pyörittele paistileikkeet yksi kerrallaan ensin munaseoksessa ja sitten pankojauhoissa.

  2. Kuumenna kunnon loraus öljyä laakealla pannulla. Paista paistileikkeitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen, kunnes ne ovat kypsiä.

  3. Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Leikkaa varsiparsakaalit pitkittäin halki ja laita ne kypsymään nuudelien kanssa samaan kattilaan viimeiseksi minuutiksi. Valuta nuudelit ja varsiparsakaalit, ja laita ne takaisin kattilaan. Sekoita pienessä kulhossa öljy, etikka, sokeri ja suola. Kaada seos kattilaan ja kääntele niin, että nuudelit ja varsiparsakaalit maustuvat tasaisesti.

  4. Jaa nuudelit lautasille ja nosta broilerin paistileikkeet päälle. Viipaloi halutessasi chiliä päälle.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström

Keltajuuri antaa keittoon pirteän värin ja tuo samalla lisää syvyyttä makuun. Nuudelit imaisevat nopeasti keiton liemen, joten tarjoa keitto mieluiten pian valmistuksen jälkeen. Soppa maistuu toki myös patamaisena versiona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Keltajuuri-kanakeitto

Ainekset

500
g
keltajuurta
2
porkkanaa
1
pieni purjo
400
g
maustamattomia broilerinfileesuikaleita
1
rkl
curryjauhetta
2–3
rkl
öljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
l
vettä
2
kanaliemikuutiota
200
g
vehnänuudeleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta juurekset karkeaksi raasteeksi. Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo.

  2. Paista purjoa, broileria ja currya öljyssä kattilassa noin 5 minuuttia, kunnes broilerit saavat hieman väriä. Lisää juurekset ja valkoviinietikka. Kuumenna pari minuuttia sekoitellen.

  3. Lisää vesi ja kanaliemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää nuudelit ja tarvittaessa vettä. Keitä noin 2 minuuttia, kunnes nuudelit ovat pehmeitä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.