Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 238 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Pannulla kypsennetyt kurpitsaviipaleet saavat pedin kuohkeaksi vatkatusta fetadipistä. Annos viimeistellään upealla chilihunajalla, jota tekee mieli lorauttaa päälle kaksinkertainen määrä.

Muistatko vielä vaahdotetun fetadipin? Pari kesää villinnyt hittidippi muuttuu kertaheitolla paremmaksi, kun siihen yhdistää makeantulisen chilihunajan.

Fetadippi maustetaan tässä ohjeessa tahinilla, joka tuo siihen sopivaa pähkinäisyyttä. Fetadippiä ei kannata vatkata liian pitkään, jotta se ei juoksetu. Chilihunaja valmistuu pienessä paistinpannussa muutamassa minuutissa ja se saa makua valkosipulista, tuoreesta chilistä ja sitruunanmehusta.

Fetadipin ja chilihunajan liitto on taivaallinen. Pannulla kypsennetty makeahko kurpitsa on niille oiva lisuke. Kurpitsalohkot kypsyvät pannulla puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pannukurpitsa ja fetadippi

Ainekset

1
myskikurpitsa (n. 600 g)
1
tl
korianterinsiemeniä
25
g
voita
2
dl
vettä
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
suolaa
Fetadippi
200
g
fetaa
1
dl
kermaa
4
rkl
vaaleaa tahinia
200
g
tuorejuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
mustapippuria myllystä
Chilihunaja
2
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
hunajaa
2
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Anna dippiin tulevan fetan lämmetä hyvissä ajoin huoneenlämpöiseksi.

  2. Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi. Murskaa korianterinsiemenet huhmaressa. Kuumenna voi isossa paistinpannussa, lisää korianterinsiemenet ja kurpitsalohkot. Paista 5 minuuttia, käännä lohkot ja paista vielä 5 minuuttia.

  3. Laske lieden lämpöä ja kaada vesi pannuun. Hauduta kurpitsoja kannen alla 15–20 minuuttia kääntäen lohkot pari kertaa. Kurpitsat ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä ja neste on kiehunut pois.

  4. Tee fetadippi ja chilihunaja kurpitsan hautuessa. Murenna feta sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Lisää kerma ja tahini, soseuta seos nopeasti sileäksi. Älä sekoita liian pitkään, ettei seos juoksetu. Vatkaa tuorejuusto toisessa kulhossa vispilällä notkeaksi. Lisää fetasose, öljy ja pippuri ja vispaa seos pehmeäksi.

  5. Tee chilihunaja. Kuori valkosipulit. Viipaloi valkosipulit ja chili. Kuullota niitä öljyssä pannussa 1–2 minuuttia. Lisää loput aineet ja kuumenna, kunnes hunaja lämpenee juoksevaksi.

  6. Purista sitruunan mehu pannuun kypsän kurpitsan päälle, kiehauta mehu ja mausta kurpitsat suolalla. Levitä fetadippi lautaselle, lisää kurpitsat päälle ja viimeistele lämpimällä chilihunajalla.

Kommentit (3)

Ruokakriitikko

Miksi nykyään aina tyrkytetään fetaa joka paikkaan? Se on pahaa. Antakaa jokin vaihtoehto sille joka reseptissä (mieluummin suomalainen juusto).

kävin

Itse tehty ricottajuusto sopisi myös tähän. Helppo tehdä.  Vähän mieluisia mausteita vaan sekaan kerman kanssa.

Puuhavaari

Minua ei häiritse fetasuositus tässä eikä muualla, kyllä kotikokin pitää ymmärtää, että aina voi muuttaa jonkun raaka-aineen tai mausteen mikäli joku oma inhokki on reseptiin merkitty.
Jokaisen kokkaajan makuun istuvaa reseptiä ei ole olemassa, joten otetaan nämä kokkailuun suuntaa-antavina neuvoina tai sitten ei pidä näitä katsella vaan kokata omalla mielikuvituksella.
Suomalaista " fetaa" on kyllä olemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Coleslaw maistuu mahtavalta myös talvella. Ohuen ohueksi suikaloitujen kasvisten joukkoon sekoitetaan sitruunainen tahinikastike. Pähkinäinen tofu tuo salaattiin ruokaisuutta ja lisää makukerroksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talvislaw

Ainekset

1/3
punakaali
½
savoijinkaali
3
rkl
sitruunamehua
tl
suolaa
1
porkkana
2
dl
pekaanipähkinöitä paahdettuna
1
ruukku lehtipersiljaa ja/tai minttua
1
dl
granaattiomenansiemeniä (pakaste)
1
rkl
unikonsiemeniä
TAHINIKASTIKE
4
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
tahinia
1
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
TARJOILUUN
maapähkinätofua (ohje alla)

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaalit mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Purista joukkoon sitruunaa ja lisää suola. Rutistele kaaleja puhtain käsin.

  2. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuenohuiksi tikuiksi tai lastuiksi. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla, kuumalla pannulla ja siirrä jäähtymään. Irrottele yrtinlehdet.

  3. Tee kastike sekoittamalla ainekset.

  4. Yhdistä kasvikset, yrtinlehdet ja kastike. Viimeistele pähkinöillä, granaattiomenan- ja unikonsiemenillä. Tarjoa tofun kanssa.

Vinkki Voit tarjota salaatin kanssa tofun sijaan myös paistettua broileria.

Maapähkinätofu

Ainekset

500
g
kiinteä tofua
2
valkosipulinkynttä
2
tl
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
2
rkl
limettimehua
2
dl
maapähkinävoita
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
PAISTAMISEEN
1
rkl
öljyä
(VIIMEISTELYYN
tuoretta chiliä ja korianteria)

Työvaiheet

  1. Kääri tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle. Valuta tofua kevyen painon alla 15 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Purista limettimehu. Sekoita ne maapähkinävoin, soijan, riisiviinietikan, vaahterasiirapin ja chilin kanssa kulhossa.

  3. Revi tofu tai leikkaa se paloiksi. Paista tofupaloihin pannulla öljyssä kaunis väri.

  4. Yhdistä tofu ja kastike. Koristele halutessasi chilillä ja korianterinlehdillä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3183 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Klassinen maalaissalaatti saa viileään vuodenaikaan sopivan päivityksen paahdetuista kasviksista. Kokeile esimerkiksi kurpitsaa, tomaattia ja sipulia. Salaattiin voi sommitella muitakin jääkaapin aarteita, kuten kukkakaalia ja porkkanaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsentäminen 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu maalaissalaatti

Ainekset

600
g
myskikurpitsaa
1
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4
broilerin rintafileetä
1
rkl
voita + 1 rkl öljyä
muutama oksa rosmariinia
½
tl
suolaa
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
2
tl
juoksevaa hunajaa
4
salottisipulia
6
luumutomaattia
1
pkt (140 g)
pekonia
4
viipaletta maalaisleipää
KASTIKE
1
valkosipulinkynsi
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
sumakkia
1
tl
juoksevaa hunajaa
4
rkl
oliiviöljyä
VIIMEISTELYYN
salaattia, basilikaa tai lehtipersiljaa
(sormisuolaa ja mustapippuria)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kurpitsa pellille leivinpaperin päälle. Lisää päälle öljy ja mausteet. Laita 200-asteiseen kiertoilmauuniin siksi aikaa, kun valmistelet muut salaattiainekset.

  2. Ruskista broilerit öljy-voiseoksessa rosmariinin kanssa. Mausta suolalla, chilillä ja hunajalla. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise tomaatit. Lisää broilerit ja kasvikset pellille ja valuta päälle öljyä. (Laita broilerit ja kasvikset uuniin tarvittaessa erillisellä pellillä.)

  3. Kypsennä noin 15 minuuttia, kunnes broilerin sisälämpö on 71 astetta. Anna broilerien vetäytyä 5 minuuttia. Viipaloi ne.

  4. Kuori kurpitsat ja pidä ne lämpimänä.

  5. Levitä pekonit leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 12–18 minuuttia, kunnes pekoni on kypsää.

  6. Leikkaa tai revi leipä paloiksi. Valuta päälle öljyä. Paista uunissa 5 minuuttia.

  7. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli. Lisää etikka, mausteet, hunaja ja öljy.

  8. Levitä ainekset vadille. Mausta sormisuolalla ja pippurlla. Lisää kastiketta.

Kommentit (2)

Vierailija

Heips, vähän väärät tunnisteet ja avainsanat - vegebaari, kasvisruoka jne. Vahinko kaiketikin :)

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei! Kiitos kommentista ja huomiosta, avainsanat nyt muutettu! yt, Roosa/Soppa365

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Helppotekoiset broilerinjauhelihapyörykät nostetaan bbq-kastikkeella ja maustepippurilla maustetun tomaattikastikkeen joukkoon kypsymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bbq-kanapyörykkäkastike

Ainekset

400
g
broilerin jauhelihaa
1
valkosipulinkynsi
½
tl
suolaa
2
rkl
rypsiöljyä
1
tlk
(400 g) paseerattua tomaattia
2
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
3–5
rkl
Bbq-kastiketta
1
rkl
fariinisokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
½
tl
suolaa
1
dl
tuoretta hienonnettua korianteria tai lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kuorittu ja hienonnettu valkosipulinkynsi ja suola jauhelihan joukkoon. Muotoile jauhelihasta pieniä pyöryköitä.
  2. Kiehauta paistokasarissa paseerattu tomaatti ja vesi.
  3. Lisää liemikuutio, Bbq-kastike, fariinisokeri, maustepippuri ja suola. Nosta kastikkeen joukkoon broileripyörykät.
  4. Kypsennä keskilämmöllä poristen 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa joukkoon vettä.
  5. Maista ja mausta tarvittaessa vielä Bbq-kastikkeella ja suolalla.
  6. Viimeistele kastike hienonnetulla korianterilla tai lehtipersiljalla. Tarjoile riisin, nauhapastan tai vaikka vain hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Kouluajoilta tuttu kanaviillokki valmistuu nopeasti broilerin paistileikkeistä. Kypsennä paistileikkeet kastikkeen joukossa kokonaisina leikkeinä. Näin ne kypsyvät meheviksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kanaviillokki

Ainekset

1
pkt (400 g)
broilerin paistileikkeitä
1
rkl
öljyä
2
dl
vettä
2
dl
ruokakermaa, rasvaa 15 %
1
kanaliemikuutio
1
tl
curryjauhetta
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
viinietikkaa tai sitruunamehua
1
tl
mustaherukkahyytelöä

Työvaiheet

  1. Ota paistileikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.

  2. Ruskista paistileikkeet öljytilkassa paistokasarissa molemmin puolin.

  3. Lisää vesi, ruokakerma, liemikuutio, curryjauhe ja sipulijauhe. Kypsennä keskilämmöllä 15 minuuttia. Sekoita joukkoon viinietikka. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

  4. Riivi paistileikkeitä kastikkeen joukossa haarukalla pienemmiksi paloiksi.

  5. Tarjoile riisin ja mustaherukkahyytelön kanssa.

 

Reseptiä editoitu 21.3.2023 klo 9.30: Reseptiin lisätty puuttunut työvaihe.

Kommentit (2)

Vierailija

Taisi jäädä muutama työvaihe pois ohjeesta? Tokihan tuon kastikkeen osaisi tehdä pelkillä määrilläkin,  mutta varmuuden vuoks se ohje olisi hyvä. Ja ihan ei ehkä teelusikallinen  mustaherukkahyytelöä riitä  neljään annokseen, eli kai pikku moka siinäkin.

Roosa Soppa365
Seuraa 
Liittynyt8.11.2021

Hei! Kiitos kommentista ja tarkkaavaisuudesta, puuttunut työvaihe on nyt lisätty reseptiin. Roosa/Soppa365