Soppa365 on lisännyt 294 reseptiä.
Linkitetty 77 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Iranilaisen keittiön kulmakiviin kuuluva tahdig on ehkä kauneinta, mitä basmatiriisistä saa aikaan. Tahdig on vähän kuin riisistä tehty ”keikauskakku”, jonka päällä on paistettu rapea, syvän paahteinen pinta ja alla höyryävän kuuma, ilmava riisi.

Mikä ihana maku. Mutta ikinä en onnistu! Tämä oli pitkään ajatus, kun haaveilin iranilaisen tahdig-riisin tekemisestä itse. Onneksi löysin Samin Nosratin version, jolla onnistuin ensimmäisellä yrittämällä.

Kun vertailimme Lähi-idän ja Espanjan keittiöön hurahtaneen ystäväni kanssa tahdigin reseptejä (niitä on todella paljon), ystävän silmät kirkastuivat: tahdigilla ja paellalla on selvästi sama äiti! Paellassakin yksi herkullinen elementti on soccarrat eli rapeaksi paahtunut pohjakerros.

Iranilaisella kokkauskurssilla opettajamme Feri Ghashghaei näytti, miten tahdig tehdään perinteisellä tavalla. Hän neuvoi, että etenkin aloittelijan kannattaa valita laadukasta, erityisen pitkäjyväistä riisiä. Sen tunnistaa paketin kyljessä olevasta merkinnästä 1121, joka viittaa riisinjyvän pituuteen. Tätä riisiä löytää varmimmin Lähi-idän elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Toki tavallinenkin basmatiriisi käy, mutta laadukas ja pitkäjyväinen basmatiriisi tuottaa erityisen ilmavan rakenteen vaikka se vähän kypsyisi ylikin. 

Olennaista tahdigissa on kaksivaiheinen kypsennys. Ensin riisi keitetään täpäkästi suolatussa vedessä ”al denteksi”. Suolaa saa olla paljon, kuten pastassakin, sillä esikypsennysaika on lyhyt. Samin Nosrat lisää veteen jopa 6 ruokalusikallista hienoa merisuolaa, jolloin vesi maistuu erittäin suolaiselta merivedeltä. Pikakeittämisen jälkeen riisi huuhdotaan kylmällä vedellä. Loppukypsennys tehdään höyryttämällä kattilassa tai pannussa, jonka pohjalla on rasvaa.

Ennen kuin riisiä aletaan kypsentää,  riisi huuhdellaan huolellisesti. Tämä työvaihe on tuttu sushintekijöille: tarkoitus on, että riisin tärkkelys huuhdotaan pois. Ferin mielestä vielä parempi keino on liottaa riisiä vähintään 4 tuntia kylmässä vedessä ennen valmistuksen aloittamista.

Olen kuitenkin noudattanut kokkitoteemini Samin Nosratin resepiä, jossa riisi huuhdotaan. Tämä ei kuitenkaan ole tärkein syy, miksi Nosratin reseptistä tuli kertaheitolla luottoreseptini. Syy on se, että Nosratin tahdig kypsennetään tavallisessa, pinnoitetussa paistinpannussa ilman kantta.

Tämä pieni ero tekee reseptistä helpomman, sillä perinteisin tapa on tehdä höyrykypsentäminen kannellisessa, paksupohjaisessa, laakeassa kattilassa. Tässä kypsennystavassa haasteena on optimoida lämpötila juuri sopivaksi. Jos lämpötila on liian mieto, riisi ei rapeudu. Jos taas lieden lämpötila on liian ärhäkkä, rapea paahtopinta saattaa kärähtää. Kannen alla olevan riisin kypsymistä on myös vaikeampi tarkkailla ja nuuhkia. Paistinpannussa tehtynä riisin paahteinen tuoksu jo kertoo, missä vaiheessa aletaan olla maalissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tahdig-riisi Nosratin tapaan

Ainekset

5
dl
pitkäjyväistä basmatiriisiä (1121)
4
l
vettä
3-4
rkl
suolaa
3
rkl
turkkilaista jogurttia (10 % rasvaa)
3
rkl
voita
3
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Laita riisiä varten vesi kiehumaan isoon kattilaan.
  2. Mittaa riisi isoon kulhoon ja huuhdo riisi huolellisesti koko ajan käsillä sekoittaen ja ”pesten”. Huuhdo riisi vähintään viisi kertaa tai kunnes vesi on kirkasta.
  3. Kun keitinvesi kiehuu, lisää veteen reippaasti suolaa, vähintään 3-4 rkl. Jos haluat noudattaa tarkasti Nosratin ohjetta, lisää 6 rkl hienoa merisuolaa. Vesi saa olla todella suolaista, sillä riisiä keitetään vain muutama minuutti, jolloin suola ei ehdi imeytyä liiaksi.
  4. Lisää riisi ja keitä 6-8 minuuttia välillä puuhaarukalla tai kauhalla sekoitellen. Riisi saa jäädä ”al denteksi” eli siinä saa olla purutuntumaa.
  5. Kaada riisi tiheään siivilään ja huuhdo se juoksevalla, kylmällä vedellä. Valuta riisi.
  6. Ota 3 dl riisiä kulhoon ja sekoita joukkoon jogurtti.
  7. Kuumenna isossa, pinnoitetussa paistinpannussa tai kasarissa voi ja öljy. Voit käyttää pelkkää öljyä, mutta voi antaa tahdigille upean, paahteisen hieman popcornmaisen makuvivahteen.
  8. Kun voi alkaa kuplia, lisää pannun pohjalle jogurttiriisi ja tasoita sen pinta kauttaaltaan kevyesti.
  9. Lisää loppu riisi pannuun ja tasoita pinta varovasti. Pistele puukauhan varrella riisiin muutama kolo. Älä unohda tätä tärkeää työvaihetta, sillä nämä kolot toimivat riisiin muodostuvan höyryn ”pakoreittinä” ja varmistavat, että riisi ei pala. Tarkista kypsentämisen alkuvaiheessa, että pannussa on rasvaa sen verran, että se nousee hieman riisin reunalle. Tarvittaessa voit lisätä hieman öljyä pannuun reunaa myöten (tai kolojen kautta).
  10. Kypsennä riisiä keskilämmöllä 15-20 minuuttia ja käännä pannua 3-4 minuutin välein hieman myötäpäivään. Kun pannua liikutellaan vähitellen ympäri, riisin pohja kypsyy tasaisesti. Viimeistään 20 minuutin kuluttua pannun pohjalla oleva jogurttiriisi on saanut jo hieman kullankeltaista väriä. Voit varovasti tarkistaa värin pannun reunasta lastan avulla. Jos pohja ei vielä ole saanut väriä, jatka kypsentämistä hetki.
  11. Vähennä lämpöä ja kypsennä vielä 15-20 minuuttia miedolla lämmöllä. Kypsentämisen aikana riisin pohja rapeutuu ja saa lisää väriä, kun taas pinnalla oleva riisi hieman kohoaa ilmavammaksi. Jatka kypsennystä, jos näyttää, että riisi ei ole valmista.
  12. Pyöräytä riisi pannun reunoja myöten lastalla, jotta riisi irtoaa helposti pannusta. Nosta pannu liedeltä. Aseta pannun päälle iso lautanen ja pyöräytä nopeasti ylösalaisin. Tahdigin pitäisi irrota kauniina kakkuna lautaselle. Tarjoa  lisukkeena tai nauti sellaisenaan paksun turkkilaisen jogurtin kanssa. 

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä on todella hyvää. Ei kannata jännittää mikäli ei ensimmäisellä kerralla onnistu täydellisesti niin syömiskelpoista varmasti tulee kuitenkin. Tahdighin voi tehdä myös perunasiivuista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.