Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Panu Pälviä

Persialainen broileripata saa makeutta granaattiomenamehusta ja pikanttia makua saksanpähkinöistä. Pata tarjotaan kauniin kultaisen sahramiriisin kanssa.

Persialainen juhlaruoka fesenjan-pata saa makunsa saksanpähkinöistä ja granaattiomenasta. Pata tarjotaan sahramilla maustetun ja auringonkeltaiseksi värjätyn riisin kanssa.

Pataan kannattaa valita rasvaista ja maukasta broileria, eli reisipaloja, jotta palat pysyvät mehevänä haudutuksen ajan.  Saksanpähkinät paahdetaan ja liotetaan, jolloin niiden hieman pistävä maku taittuu kepeämmäksi. Makeutta ja mureutta lihalle antaa granaattiomenamehu.

Pata saa hautua rauhassa liedellä muutaman tunnin. Jos loppua kohden nesteen määrä näyttää liian runsaalta, kannattaa pataa kiehuttaa kevyesti ilman kantta esimerkiksi viimeisen puolen tunnin ajan. Riisi valmistuu tällä välin nopeasti.

Keltainen sahramiriisi, syvän tumma pata ja jalokivimäiset koristeeksi ripotellut granaattiomenan siemenet tekevät tästä juhlapöytään sopivan aterian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Fesenjan-pata

Ainekset

400
g
broilerin paisti- tai reisileikkeitä
250
g
saksanpähkinöitä
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumajauhetta
2
rkl
sokeria
5
dl
granaattiomenamehua
5
dl
kanalientä
½
tl
suolaa
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
granaattiomena
turkkilaista jogurttia tarjoiluun

Työvaiheet

  1. Leikkaa broileri noin 5 cm:n paloiksi.

  2. Rouhi saksanpähkinät veitsellä. Paahda niitä kuumassa, kuivassa pannussa, kunnes pähkinät saavat väriä. Siirrä pähkinät kulhoon ja kaada päälle vettä sen verran, että rouhe peittyy. Anna seistä 10 minuuttia ja siivilöi sitten vesi pois.

  3. Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita isossa kattilassa tai padassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää kurkuma.

  4. Lisää broileripalat sipuleiden joukkoon ja jatka paistamista, kunnes liha saa väriä. Ripottele sokeri lihoille. Lisää myös saksanpähkinät.

  5. Lisää granaattiomenamehu ja kanaliemi kattilaan ja anna padan hautua 2 tuntia. Mausta suolalla. Jos nestettä näyttää olevan runsaasti, anna padan kiehua kevyesti ilman kantta viimeiset 30 minuuttia.

  6. Hienonna persilja. Irrota granaattiomenasta siemenet ja ripottele ne persiljan kanssa pataan. Tarjoa pata turkkilaisen jogurtin ja sahramiriisin kanssa (ohje alla).

Reseptiä editoitu 30.3.2022 klo 12.55: Tarkennettu pähkinöiden käyttöä sekä haudutusaikaa.

Sahramiriisi

Ainekset

½
g
sahramia
1
tl
rypsiöljyä
5
dl
basmatiriisiä
1,5
l
vettä
2
tl
suolaa
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sekoita sahrami rypsiöljyyn. Laita seos riisin, veden ja suolan kanssa kattilaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Ota kattila liedeltä ja anna riisin asettua kattilassa kannen alla 10 minuuttia. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.

  3. Lisää voi ja anna sen sulaa riisiin.

Kommentit (9)

Vierailija

En tiedä miten tämä onnistuu granaattiomenamehulla. Oikeastaan tähän ruokaan tulee granaattiomenasiirappia. Varmaan sitä on saatavilla Suomessakin. Tähän määrään riittää joku 1,5 dl tai ehkä vähemmänkin. Itse haudutan saksanhkinöitä aluksi liedellä vedessä ja granaattiomenasiirapissa. Tätä ruokaa tarjotaan persialaisten uutena vuotena nyt keväällä. Juhlaan kuuluu myös mämmimäinen ruokalaji.

Vierailija

Kiva, koska mulla on Israelista tuotua siirappia kaapissa mutta ei mehua :-) ja mahtaako gran omenamehu kuulua ihan joka ruokakaupan valikoimiinkaan

Vierailija

eipä ole granaattiomenamehua - millä voisi korvata??

Vierailija

sehän on makeaa mehua....itselle tuli mieleen punaherukkamehu? 

Vierailija

Mikä on puolikkaan sahramin mittayksikkö? Gramma, pussi...? 

Mari El

Puolikas sahramia on epäilemättä puoli standardipussillista jauhettua sahramia. Kannattaa mieluiten ostaa kokonaisia sahramin emiä ja käsitellä netistä löytyvien ohjeiden mukaan. Paras sahrami on Iranista. Nyt on ainakin täällä Ruotsissa tullut myyntiin valmista sahramitahnaa jota voi käyttää suoraan ilman liotusta ja huhmarointia. Muistaakseni Santa Maria-merkkistä.. Jotkut maustavat fesenjanin sahramilla.
Voi keittää riisin jossa kattilan pohjalle muodostuu rapea tadigh joko riisistä tai perunaviipaleista. Olen saanut fesenjanin ja tadighin ohjeet tuttavalta mutta verkosta löytyy hyviä ohjeita tadigh-riisin valmistukseen. Yllä oleva fesenjan-ohje on oikein hyvä paitsi että käytän siihen 1,5-2 dl granaattiomenasiiraappia ja vähän granaattiomenamehua. Siirappi on oleellinen osa makuelämyksestä. Granaattiomenasiirappia voi tehdä itsekin ja siitä tulee parempilaatuista kuin useat kaupan merkit. Siirapin nimi on turkiksi nar eksisi joka teksti usein löytyy pullosta. Kun on granaattiomena-aika ja ne ovat halpoja siirappia kannattaa valmistaa ja siemeniä pakastaa. Kaupan pakastetut siemenet ovat myös käteviä ruoanlaittoon.

Vierailija

Missä lämpötilassa haudutetaan?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Sahramia on tarkoitus laittaa riisiin 1/2 g, eli yksi pussi. Tämä on nyt korjattu ohjeeseen. 

Fesenjanpataa haudutetaan liedellä, eli tiettyä lämpötilaa ei ole, mutta liesi kannattaa pitää melko alhaisella lämmöllä, jolloin pata korkeintaan hieman poreilee. 

Home pro cook

Nesteen määrä oli aivan liikaa eikä edes 2,5 haudutus ilman kantta paksuntanut kastiketta. Fesenjan pata oli tunkkaisen makuista,parasta oli sahramiriisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Perhosbroileri leikataan halki, maustetaan ja grillataan mahtavan mehukkaaksi. Ota avuksi lihalämpömittari: kypsä kana on 75-asteista. Hedelmäinen kirsikkakastike maistuu kanan ja kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t + 4–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Perhosbroileri

Ainekset

1
(n. 1,5 kg)
broileri
Marinadi
1
sitruunan mehu
4
valkosipulinkynttä
1
dl
rypsiöljyä
2
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Glaseerauskastike
1
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
3
rkl
hunajaa
2
tl
chipotlechilijauhetta (esim. Santa Maria)

Työvaiheet

  1. Leikkaa broileri perhoseksi: Laita lintu rintapuoli alaspäin leikkuu- laudalle. Leikkaa keittiösaksilla pyrstön kumminkin puolin selkäranka irti koko matkalta, jotta broileri avautuu litteäksi.
  2. Purista sitruunan mehu paksuun suljettavaan muovipussiin. Kuori valkosipulit ja raasta ne mehuun. Lisää öljy ja mausteet. Laita broileri marinadiin ja anna maustua kylmässä 4–24 tuntia.
  3. Ota kana marinadista ja kuivaa liha talouspaperilla. Levitä broileri työalustalle. Paina lihan läpi ristikkäin muutama iso grillitikku, jotta sitä on helpompi kääntää.
  4. Yhdistä pienessä kattilassa glaseerauskastikkeen ainekset. Keitä viisi minuuttia, kunnes neste on haihtunut puoleen.
  5. Kuumenna grilli noin 175 asteeseen. Laita liha suoralle lämmölle. Grillaa kumpaakin puolta noin 10 minuuttia niin, että broileri saa kunnolla väriä. Sivele välillä pintaan glaseerauskastiketta.
  6. Siirrä broileri epäsuoralle lämmölle. Grillaa 30–40 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 75 astetta. Kääntele broileria usein, jotta liha kypsyy tasaisesti. Sivele välillä pintaan kastiketta.

Vinkki! Voit testata kypsyyden pistämällä veitsellä tai terävällä tikulla reiden paksuun osaan. Kypsästä broilerista tihkuu kirkasta nestettä.

Purjotapakset

Ainekset

4
purjoa
1
pss (200 g)
padron-paprikoita
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
Kastike
2
dl
pakastettuja kirsikoita
1
salottisipuli
1
dl
rypsiöljyä
3
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike maustumaan. Sulata kirsikat mikrossa ja pilko ne kulhoon. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita kirsikoiden joukkoon sipulit ja loput kastikkeen ainekset.
  2. Lämmitä grilli tai kuumenna hiillos. Levitä hiilet grillin toiselle laidalle.
  3. Grillaa purjoja suoralla lämmöllä 10 minuuttia. Kun pinta on tummunut, siirrä purjot epäsuoraan lämpöön ja kypsennä pehmeiksi eli noin 10 minuuttia.
  4. Grillaa paprikat nopeasti kuumalla lämmöllä molemmin puolin.
  5. Poista purjojen uloin kerros ja leikkaa sisus muutamaan osaan. Laita purjot ja paprikat kulhoon, lisää tilkka öljyä ja suolaa. Tarjoile kirsikkakastikkeen kanssa.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Pho-keitto on tunnetuin vietnamilainen ruoka. Liemipohjainen nuudelikeitto on täynnä soluja suojaavia antioksidantteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t (liemi) + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-pho

Ainekset

LIEMI
l
vettä
1
pkt (800 g)
broilerinkoipia
2
keltasipulia
50
g
inkivääriä
5
neilikkaa
4
kardemumman kotaa
1
kanelitanko
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
tähtianista
1
rkl
sokeria
1
rkl
suolaa
3
rkl
kalakastiketta
LISUKKEET
lihat liemeen käytetyistä broilerinkoivista
125
g
riisinuudelia
2
kevätsipulinvartta
1
iso tai 4 pientä paksoita
1
ps (150 g)
sokeriherneitä
1
ruukku korianteria
1
ruukku minttua
1
ruukku herneenversoja
1
limetti
+ paahdettuja sipuleita

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kattilaan ja laita broilerinkoivet veteen. Kuumenna kiehuvaksi. Halkaise sipulit kuorineen, viipaloi inkivääri isoiksi paloiksi ja lisää veteen.

  2. Paahda mausteita kuivalla kuumalla pannulla parin minuutin ajan ja lisää ne liemeen. Sekoita joukkoon sokeri ja suola. Keitä lientä pienellä lämmöllä 30–40 minuuttia, kunnes liha irtoaa luista. Kuori vaahto pois tarpeen mukaan.

  3. Nosta koivet liemestä. Anna jäähtyä hetki ja riivi liha irti luista. Laita lihat sivuun odottamaan annosten kokoamista ja laita luut takaisin liemeen porisemaan vielä tunniksi.

  4. Kun liemi on kiehunut ja keittynyt kasaan, siivilöi se ja laita takaisin kattilaan kananlihan kanssa. Mausta kalakastikkeella ja kuumenna.

  5. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko kevätsipuli, paksoit ja sokeriherneet. Hienonna yrtit. Lohko lime neljään osaan.

  6. Kasaa annokset: jaa nuudelit neljään kulhoon. Ripottele päälle kevätsipuleita, paksoita, reilusti yrttejä ja herneenversoja. Kaada päälle kiehuvan kuumaa lientä ja jaa kananlihapalat kulhoihin.

  7. Koristele keitto muutamilla yrttilehdillä, limetinlohkolla ja paahdetuilla sipuleilla. Tarjoile heti höyryävän kuumana.

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.