Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Panu Pälviä

Persialainen broileripata saa makeutta granaattiomenamehusta ja pikanttia makua saksanpähkinöistä. Pata tarjotaan kauniin kultaisen sahramiriisin kanssa.

Persialainen juhlaruoka fesenjan-pata saa makunsa saksanpähkinöistä ja granaattiomenasta. Pata tarjotaan sahramilla maustetun ja auringonkeltaiseksi värjätyn riisin kanssa.

Pataan kannattaa valita rasvaista ja maukasta broileria, eli reisipaloja, jotta palat pysyvät mehevänä haudutuksen ajan.  Saksanpähkinät paahdetaan ja liotetaan, jolloin niiden hieman pistävä maku taittuu kepeämmäksi. Makeutta ja mureutta lihalle antaa granaattiomenamehu.

Pata saa hautua rauhassa liedellä muutaman tunnin. Jos loppua kohden nesteen määrä näyttää liian runsaalta, kannattaa pataa kiehuttaa kevyesti ilman kantta esimerkiksi viimeisen puolen tunnin ajan. Riisi valmistuu tällä välin nopeasti.

Keltainen sahramiriisi, syvän tumma pata ja jalokivimäiset koristeeksi ripotellut granaattiomenan siemenet tekevät tästä juhlapöytään sopivan aterian.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Fesenjan-pata

Ainekset

400
g
broilerin paisti- tai reisileikkeitä
250
g
saksanpähkinöitä
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
2
tl
kurkumajauhetta
2
rkl
sokeria
5
dl
granaattiomenamehua
5
dl
kanalientä
½
tl
suolaa
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
granaattiomena
turkkilaista jogurttia tarjoiluun

Työvaiheet

  1. Leikkaa broileri noin 5 cm:n paloiksi.

  2. Rouhi saksanpähkinät veitsellä. Paahda niitä kuumassa, kuivassa pannussa, kunnes pähkinät saavat väriä. Siirrä pähkinät kulhoon ja kaada päälle vettä sen verran, että rouhe peittyy. Anna seistä 10 minuuttia ja siivilöi sitten vesi pois.

  3. Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita isossa kattilassa tai padassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää kurkuma.

  4. Lisää broileripalat sipuleiden joukkoon ja jatka paistamista, kunnes liha saa väriä. Ripottele sokeri lihoille. Lisää myös saksanpähkinät.

  5. Lisää granaattiomenamehu ja kanaliemi kattilaan ja anna padan hautua 2 tuntia. Mausta suolalla. Jos nestettä näyttää olevan runsaasti, anna padan kiehua kevyesti ilman kantta viimeiset 30 minuuttia.

  6. Hienonna persilja. Irrota granaattiomenasta siemenet ja ripottele ne persiljan kanssa pataan. Tarjoa pata turkkilaisen jogurtin ja sahramiriisin kanssa (ohje alla).

Reseptiä editoitu 30.3.2022 klo 12.55: Tarkennettu pähkinöiden käyttöä sekä haudutusaikaa.

Sahramiriisi

Ainekset

½
g
sahramia
1
tl
rypsiöljyä
5
dl
basmatiriisiä
1,5
l
vettä
2
tl
suolaa
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Sekoita sahrami rypsiöljyyn. Laita seos riisin, veden ja suolan kanssa kattilaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Ota kattila liedeltä ja anna riisin asettua kattilassa kannen alla 10 minuuttia. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.

  3. Lisää voi ja anna sen sulaa riisiin.

Kommentit (9)

Vierailija

En tiedä miten tämä onnistuu granaattiomenamehulla. Oikeastaan tähän ruokaan tulee granaattiomenasiirappia. Varmaan sitä on saatavilla Suomessakin. Tähän määrään riittää joku 1,5 dl tai ehkä vähemmänkin. Itse haudutan saksanhkinöitä aluksi liedellä vedessä ja granaattiomenasiirapissa. Tätä ruokaa tarjotaan persialaisten uutena vuotena nyt keväällä. Juhlaan kuuluu myös mämmimäinen ruokalaji.

Vierailija

Kiva, koska mulla on Israelista tuotua siirappia kaapissa mutta ei mehua :-) ja mahtaako gran omenamehu kuulua ihan joka ruokakaupan valikoimiinkaan

Vierailija

eipä ole granaattiomenamehua - millä voisi korvata??

Vierailija

sehän on makeaa mehua....itselle tuli mieleen punaherukkamehu? 

Vierailija

Mikä on puolikkaan sahramin mittayksikkö? Gramma, pussi...? 

Mari El

Puolikas sahramia on epäilemättä puoli standardipussillista jauhettua sahramia. Kannattaa mieluiten ostaa kokonaisia sahramin emiä ja käsitellä netistä löytyvien ohjeiden mukaan. Paras sahrami on Iranista. Nyt on ainakin täällä Ruotsissa tullut myyntiin valmista sahramitahnaa jota voi käyttää suoraan ilman liotusta ja huhmarointia. Muistaakseni Santa Maria-merkkistä.. Jotkut maustavat fesenjanin sahramilla.
Voi keittää riisin jossa kattilan pohjalle muodostuu rapea tadigh joko riisistä tai perunaviipaleista. Olen saanut fesenjanin ja tadighin ohjeet tuttavalta mutta verkosta löytyy hyviä ohjeita tadigh-riisin valmistukseen. Yllä oleva fesenjan-ohje on oikein hyvä paitsi että käytän siihen 1,5-2 dl granaattiomenasiiraappia ja vähän granaattiomenamehua. Siirappi on oleellinen osa makuelämyksestä. Granaattiomenasiirappia voi tehdä itsekin ja siitä tulee parempilaatuista kuin useat kaupan merkit. Siirapin nimi on turkiksi nar eksisi joka teksti usein löytyy pullosta. Kun on granaattiomena-aika ja ne ovat halpoja siirappia kannattaa valmistaa ja siemeniä pakastaa. Kaupan pakastetut siemenet ovat myös käteviä ruoanlaittoon.

Vierailija

Missä lämpötilassa haudutetaan?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Sahramia on tarkoitus laittaa riisiin 1/2 g, eli yksi pussi. Tämä on nyt korjattu ohjeeseen. 

Fesenjanpataa haudutetaan liedellä, eli tiettyä lämpötilaa ei ole, mutta liesi kannattaa pitää melko alhaisella lämmöllä, jolloin pata korkeintaan hieman poreilee. 

Home pro cook

Nesteen määrä oli aivan liikaa eikä edes 2,5 haudutus ilman kantta paksuntanut kastiketta. Fesenjan pata oli tunkkaisen makuista,parasta oli sahramiriisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.