
Persialainen broileripata saa makeutta granaattiomenamehusta ja pikanttia makua saksanpähkinöistä. Pata tarjotaan kauniin kultaisen sahramiriisin kanssa.
Persialainen juhlaruoka fesenjan-pata saa makunsa saksanpähkinöistä ja granaattiomenasta. Pata tarjotaan sahramilla maustetun ja auringonkeltaiseksi värjätyn riisin kanssa.
Pataan kannattaa valita rasvaista ja maukasta broileria, eli reisipaloja, jotta palat pysyvät mehevänä haudutuksen ajan. Saksanpähkinät paahdetaan ja liotetaan, jolloin niiden hieman pistävä maku taittuu kepeämmäksi. Makeutta ja mureutta lihalle antaa granaattiomenamehu.
Pata saa hautua rauhassa liedellä muutaman tunnin. Jos loppua kohden nesteen määrä näyttää liian runsaalta, kannattaa pataa kiehuttaa kevyesti ilman kantta esimerkiksi viimeisen puolen tunnin ajan. Riisi valmistuu tällä välin nopeasti.
Keltainen sahramiriisi, syvän tumma pata ja jalokivimäiset koristeeksi ripotellut granaattiomenan siemenet tekevät tästä juhlapöytään sopivan aterian.
Fesenjan-pata
Ainekset
Työvaiheet
-
Leikkaa broileri noin 5 cm:n paloiksi.
-
Rouhi saksanpähkinät veitsellä. Paahda niitä kuumassa, kuivassa pannussa, kunnes pähkinät saavat väriä. Siirrä pähkinät kulhoon ja kaada päälle vettä sen verran, että rouhe peittyy. Anna seistä 10 minuuttia ja siivilöi sitten vesi pois.
-
Kuori ja suikaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipuleita isossa kattilassa tai padassa rypsiöljyssä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää kurkuma.
-
Lisää broileripalat sipuleiden joukkoon ja jatka paistamista, kunnes liha saa väriä. Ripottele sokeri lihoille. Lisää myös saksanpähkinät.
-
Lisää granaattiomenamehu ja kanaliemi kattilaan ja anna padan hautua 2 tuntia. Mausta suolalla. Jos nestettä näyttää olevan runsaasti, anna padan kiehua kevyesti ilman kantta viimeiset 30 minuuttia.
-
Hienonna persilja. Irrota granaattiomenasta siemenet ja ripottele ne persiljan kanssa pataan. Tarjoa pata turkkilaisen jogurtin ja sahramiriisin kanssa (ohje alla).
Reseptiä editoitu 30.3.2022 klo 12.55: Tarkennettu pähkinöiden käyttöä sekä haudutusaikaa.
Sahramiriisi
Ainekset
Työvaiheet
-
Sekoita sahrami rypsiöljyyn. Laita seos riisin, veden ja suolan kanssa kattilaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Ota kattila liedeltä ja anna riisin asettua kattilassa kannen alla 10 minuuttia. Valuta tarvittaessa ylimääräinen vesi pois.
-
Lisää voi ja anna sen sulaa riisiin.
En tiedä miten tämä onnistuu granaattiomenamehulla. Oikeastaan tähän ruokaan tulee granaattiomenasiirappia. Varmaan sitä on saatavilla Suomessakin. Tähän määrään riittää joku 1,5 dl tai ehkä vähemmänkin. Itse haudutan saksanhkinöitä aluksi liedellä vedessä ja granaattiomenasiirapissa. Tätä ruokaa tarjotaan persialaisten uutena vuotena nyt keväällä. Juhlaan kuuluu myös mämmimäinen ruokalaji.
Kiva, koska mulla on Israelista tuotua siirappia kaapissa mutta ei mehua :-) ja mahtaako gran omenamehu kuulua ihan joka ruokakaupan valikoimiinkaan
eipä ole granaattiomenamehua - millä voisi korvata??
sehän on makeaa mehua....itselle tuli mieleen punaherukkamehu?
Mikä on puolikkaan sahramin mittayksikkö? Gramma, pussi...?
Puolikas sahramia on epäilemättä puoli standardipussillista jauhettua sahramia. Kannattaa mieluiten ostaa kokonaisia sahramin emiä ja käsitellä netistä löytyvien ohjeiden mukaan. Paras sahrami on Iranista. Nyt on ainakin täällä Ruotsissa tullut myyntiin valmista sahramitahnaa jota voi käyttää suoraan ilman liotusta ja huhmarointia. Muistaakseni Santa Maria-merkkistä.. Jotkut maustavat fesenjanin sahramilla.
Voi keittää riisin jossa kattilan pohjalle muodostuu rapea tadigh joko riisistä tai perunaviipaleista. Olen saanut fesenjanin ja tadighin ohjeet tuttavalta mutta verkosta löytyy hyviä ohjeita tadigh-riisin valmistukseen. Yllä oleva fesenjan-ohje on oikein hyvä paitsi että käytän siihen 1,5-2 dl granaattiomenasiiraappia ja vähän granaattiomenamehua. Siirappi on oleellinen osa makuelämyksestä. Granaattiomenasiirappia voi tehdä itsekin ja siitä tulee parempilaatuista kuin useat kaupan merkit. Siirapin nimi on turkiksi nar eksisi joka teksti usein löytyy pullosta. Kun on granaattiomena-aika ja ne ovat halpoja siirappia kannattaa valmistaa ja siemeniä pakastaa. Kaupan pakastetut siemenet ovat myös käteviä ruoanlaittoon.
Missä lämpötilassa haudutetaan?
Moikka! Sahramia on tarkoitus laittaa riisiin 1/2 g, eli yksi pussi. Tämä on nyt korjattu ohjeeseen.
Fesenjanpataa haudutetaan liedellä, eli tiettyä lämpötilaa ei ole, mutta liesi kannattaa pitää melko alhaisella lämmöllä, jolloin pata korkeintaan hieman poreilee.
Nesteen määrä oli aivan liikaa eikä edes 2,5 haudutus ilman kantta paksuntanut kastiketta. Fesenjan pata oli tunkkaisen makuista,parasta oli sahramiriisi.