Bilberry Hill on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 59 keittokirjaan.
Herkullinen vuokaleipä on rapea päältä, pehmeä sisältä.
Herkullinen vuokaleipä on rapea päältä, pehmeä sisältä.

Tässä hyvä perustaikina gluteenittomalle vaalealle leivälle! Leivän kuori paistuu rapeaksi ja mehevä sisus leikkautuu siististi, eikä murustu käsiin. Nopeatekoinen taikinajuuri antaa leivälle makua, kuohkeutta ja jopa sitkomaista tuntua. Alkuperäinen resepti bilberryhill.fi.

Voit varioida leivän koostumusta ja makua lisäämällä taikinaan siemeniä, pähkinöitä tai yrttejä oman maun mukaan. Huomoi, että joudut vähentämään aina jauhojen määrää lisättyjen simenten ja pähkinöiden verran, ettei taikinasta tule liian jähmeää ja leivästä kuivaa. Taikina saa jää hieman tahmean löysäksi, sillä slloin leivästä tulee juuri sopivan mehevää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton vuokaleipä nopeaan taikinajuureen

Ainekset

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
juoksevaa hunajaa tai siirappia
1
rkl
psylliumia (Finax)
1
pss
kuivahiivaa (11 g)
1
dl
kaurajauhoa
1
dl
maissijauhoa
3,5
dl
vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3
rkl
ruokaöljyä

Työvaiheet

Paistamiseen tarvitset paistovuoan jonka vetoisuus on noin 1,2 -1,4 litraa.

Valmistus

1.Valmista ensin taikinajuuri:

Lämmitä vesi +42 C asteiseksi (reilu käden lämpöinen vesi) ja lisää veteen suola ja hunaja.Sekoita omassa astiassaan keskenään kuivahiiva, psyllium ja 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta. Vispaa seos taikinakulhoon, veden joukkoon. (Jos käytät tuorehiivaa, liuota ensin hiiva lämpöiseen veteen, lisää sen jälkeen muut ainekset).

Laita taikinakulho muovipussiin ja sulje se tai peitä tuorekelmulla. Anna taikinajuuren turvota lämpimässä ja suojaisessa paikassa noin 15 - 20 minuuttia, kunnes juuri on turvonnut noin kaksinkertaiseksi ja kuplii hieman pinnalta.

Huomaa, että taikinajuuri kohoaa runsaasti, valitse siis riittävän suuri taikinakulho taikinan tekemiseen.

2. Lisää loput jauhot taikinajuureen: Maissi- ja kaurajauhot sekä gluteeniton jauhoseos parissa kolmessa erässä, sähkövatkainta ja taikinakoukkuja käyttäen. Sekoita ruokaöljy taikinan joukkoon jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa ja tee tasainen taikina. Taikina alkaa olla valmis kun huomaat miten taikinasta on tullut tasaisen kimmoisa ja kuinka taikina alkaa irtoamaan taikinakulhon reunoilta.

3. Siirrä taikina leivinpaperilla suojattuun tai voideltuun leipävuokaan ja tasoita taikinan pinta vedellä kostetulla ruokalusikalla. Voit lisätä halutessasi päälle pari ripausta gluteenitonta jauhoa. Kohota taikina kaksikertaiseksi liinan alla, noin 30 minuuttia vedottomassa paikassa.

Laita samalla uuni lämpiämään kohotuksen aikana 200 C asteeseen.

4. Paista leipää uunin alemmalla tasolla noin 50 - 60 minuuttia, uunisi tehosta riippuen.

Kun leipä on paistunut kypsäksi, ota se pois vuoasta ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi ritilän päällä. Leipä kypsyy vielä hieman jäähtyessään. Jos jätät leivän vuokaan, se vettyy pohjasta ja jää taikinamaiseksi sisältä. Jos haluat säilyttää leivän rapean kuoren, säilytä sitä paperipussissa.

Vaalea gluteeniton vuokaleipä maistuu erilaisten salaattien ja keittojen kanssa. Siitä voi tehdä makoisat välipalaleivät tai retkieväät.

Katso myös nämä reseptit bilberryhill.fi

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Gluteeniton kuohkea focaccia

Kaurainen peltileipä, gluteeniton

Kommentit (1)

KPT

Luottoresepti, vaikka jauhoja laitan kyllä enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikkutomaatit ovat pitsan päällä makeita kuin kirsikat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2–3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-mozzarellapitsat

Ainekset

4
pakastettua pitsataikinapalloa, esim. Fazer (yht. 600 g)
Tomaattikastike
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
rkl
ndujaa eli salamilevitettä
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
pilkottua rosmariinia
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouheena
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

  1. Ota taikinapallot sulamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Lisää tomaattimurska kattilaan. Lisää joukkoon nduja, silputtu valkosipuli ja rosmariini. Hauduta kastiketta 20 minuuttia, kunnes se on sopivan paksua levitettäväksi pitsalle.
  3. Lisää balsamico, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
  4. Laita pelti uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Kauli taikinapalloista pitsapohjat leivinpaperille. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarellaa. Lisää kirsikkatomaatit ja rosmariinin oksat.
  6. Vedä pitsat leivinpaperin avulla kuumalle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.

Vinkki! Tomaattikastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä.