Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 110 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Tuomas Kolehmainen ja Mikko Hannula

Tasaisen suolauksen ja lihan mehevyyden saa aikaan liottamalla kokonaista broileria valkoviinillä maustetussa suolaliemessä ennen kypsennystä. Mangoldin sesonki alkaa lähempänä elokuuta, mutta sen voi korvata musta- tai lehtikaalilla. 

Kokonaisen broilerin grillaaminen voi tuntua haastavalta. Riskinä onkin, että se kypsyy tai maustuu epätasaisesti. Näitä ohjeita seuraamalla saat kuitenkin takuulla maistuvaa ja mehevää broileria.

Aivan hetken mielijohteesta broilerin grillaamiseen ei kannata ryhtyä, sillä kaikista oleellisin asia tasaisen maustumisen ja mehevyyden takana on broilerin pitkä suolakylpy. Broileri siis upotetaan maustettuun ja valkoviinillä ryyditettyyn liemeen vuorokauden ajaksi.

Vasta sen jälkeen on aika kuumentaa grilli ja tehdä mehevyyden takaava sekä upean makuisen pinnan aikaansaava valkosipuli-sitruunavoi. Tätä voita sivellään hyvin ahkerasti broilerin pinnalle grillissä, aina kääntämisen jälkeen.

Grillaaminen helpottuu sillä, että broilerin leikkaa vatsapuolelta auki. Näin sen saa levitettyä tasaisemmin paistoritilälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
2 t + 24 t liottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Suolakylpykana ja mangoldia

Ainekset

1
kokonainen kana tai broileri
SUOLAKYLPY
1
l
vettä
6–7
rkl
karkeaa merisuolaa
2
sipulia
4
valkosipulinkynttä
1
sitruuna
5
laakerinlehteä
1
tl
mustapippureita
6
dl
kuivaa valkoviiniä (jääkaappikylmää)
BROILERIN SIVELYYN
50
g
voita huoneenlämpöisenä
1
tl
suolaa
2
valkosipulin kynttä
1/2
sitruunan mehu
KERMASSA MUHENNETTU MANGOLDI
1
nippu (n. 250 g)
mangoldia tai mustakaalia
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
dl
valkoviiniä
2
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
n. 2
tl
suolaa
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita broileri suolaliemeen maustumaan ruoanvalmistusta edeltävänä päivänä. Laita vesi ja suola kattilaan, pilko sekaan sipuli kuorineen ja lisää muutamaan osaan pilkotut valkosipulin kynnet, viipaloitu sitruuna sekä laakerinlehdet ja mustapippurit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä minuutti. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Huuhtele broileri sisältä ja ulkoa kylmällä vedellä. Taputtele pinta kuivaksi talouspaperilla. Laita se isoon metalliseen tai keraamiseen kulhoon.

  3. Kaada kylmä viini kattilaan suolaliemen sekaan ja liemi broilerin päälle. Laita broilerin päälle lautanen painoksi jotta se pysyy nesteen pinnan alla ja nosta astia jääkaappiin vuorokauden ajaksi (24 t).

  4. Nosta broileri suolaliemestä ja kaada liemi pois. Taputtele broilerin pinta talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa broileri keittiösaksilla vatsapuolelta halki ja levitä auki. Jätä huoneenlämpöön grillin valmistelun ajaksi.

  5. Yhdistä broilerin sivelyvoin ainekset pienessä kulhossa. Hienonna mangoldi ja valkosipulinkynnet.

  6. Laita broileri ensin suoraan lämpöön nahkapuoli alaspäin. Pyörittele broileria grillissä niin, että nahka ruskistuu kaikkialta. Käännä broileri ja sivele juuri ruskistetulle nahkalle voiseosta. Grillaa muutama minuutti niin, että linnun ontelopuoli myös ruskistuu hiukan.

  7. Käännä taas broileri nahkapuoli alaspäin, sivele juuri grillatulle pinnalle voiseosta ja siirrä broileri grilliin epäsuoraan lämpöön jatkamaan kypsymistä. Käännä broileri muutaman minuutin välein ja sivele aina esiin käännetty puoli voiseoksella.

  8. Valmista broilerin kypsyessä mangoldi joko suoraan grillissä tulenkestävässä pannussa tai kaasugrillin sivupolttimolla. Kuumenna laakeassa, korkeareunaisessa pannussa oliiviöljyä ja täytä pannu mangoldilla. Paistele nostellen mangoldia pihdeillä, kunnes se alkaa pehmetä ja kutistua. Lisää mangoldia sitä mukaa, kun pannuun mahtuu lisää. Kun yli puolet mangoldista on pannussa, kaada joukkoon valkoviini ja kerma. Kiehauta ja jatka paistamista ja kääntelyä. Lisää samalla loputkin mangoldista. Hienonna valkosipuli ja lisää lopuksi joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja anna kypsyä hiljaa. Mangoldin voi syödä joko rapsakkana tai täysin pehmeäksi haudutettuna, se on makuasia.

  9. Grillaa kokonaista broileria n. 30 minuuttia. Se on kypsää, kun reisipalan sisälämpötila on paksuimmasta kohdasta 75 astetta. Peitä broileri foliolla ja anna levätä 10 minuuttia (lepuutuksen aikana sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen). Paloittele lintu ja asettele vadille, muhennetun mangoldin päälle.

Kommentit (5)

Vierailija

Paljonko valkoviiniä mangoldiin?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Hei! Mangoldiin tulee 1/2 dl valkoviiniä, määrä on korjattu ohjeeseen.

Vierailija

Oikeat kokit eivät rähmi vatsapuolta, vaan leikkaavat kanasta pois rintalastan ja sitten levittävät kanan litteäksi.

Kannattaa googlata sanoilla butterflied chicken tai poulet papillon.

Vierailija

Rintalastan? Tarkoitat varmaan selkärankaa? Se on se minkä keittiömestarit leikkaa pois kun kana litistetään :) Silloin koivet kääntyy sellaiseen asentoon että ne kypsyy yhtä tasaisesti kuin rintafileetkin.

Google vinkkisi olivat kyllä oikein.

Käyttäjä11463
Seuraa 
Liittynyt29.6.2018

Saattaa olla että kokonainen broisku ei kattilassa yhdellä litralla nestettä ihan kokonaan peity 🤔. Miksi valkkarinn pitää olla jääkaappikylmää? Kokille ehkä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Saisiko olla kulhollinen täyteläistä ja lämmittävää kanakeittoa? Maapähkinävoi tekee liemestä runsaan ja kermaisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea maapähkinä-kanakeitto

Ainekset

1
oranssi paprika
1
kesäkurpitsa
¼
punakaalia
1
maissintähkä
2
rkl
öljyä
250
g
broilerin paistisuikaleita
3
tl
keltaista currytahnaa
8
dl
kasvislientä
1
prk (250 ml)
kookosmaitoa
4
rkl
maapähkinävoita
(suolaa)
1
limetti
LISÄKSI
1
chili
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Leikkaa paprika ja kesäkurpitsa suupaloiksi. Suikaloi kaali. Irrota maissista lehdet ja leikkaa jyvät pitkittäissuunnassa irti.

  2. Kuumenna öljy kattilassa. Paista broilerit öljyssä kypsäksi. Lisää currytahna ja vihannekset. Paista vielä 5 minuuttia.

  3. Lisää kasvisliemi, kookosmaito ja maapähkinävoi. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Anna kiehua kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.

  4. Hienonna chili ja korianteri keiton kiehuessa. Purista limetin mehu ja lisää se valmiiseen keittoon. Tarjoa keitto chilin ja korianterin kanssa.

Vinkki Kokeile broilerin tilalla kiinteää tofua.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.