
Älä anna kuvan hämätä, oliiviöljy tekee tästä kakusta upean mehevän. Öljyn ansiosta se myös säilyy kosteana useamman päivän.
Oliiviöljyllä leivotut kakut nousivat suosioon joitain vuosia sitten ihanan pehmeänä säilyvän rakenteensa johdosta.
Kakkutaikina valmistetaan vatkaamalla munat ja sokeri jämäkäksi vaahdoksi, tässä ei kannata kiirehtiä. Sen jälkeen vaahtoon lisätään vuorotellen öljy-maitoseos sekä kuivat aineet. Taikinaa ei saisi sekoittaa enää voimalla, vaan käännellä ainekset varovasti sekaisin nuolijalla, jotta kuohkeus säilyy.
Tämä kakku saa makua sitruunan kuoriraasteesta ja mustikoista, jotka lisätään taikinaan viimeisinä. Kun kakku on paistunut uunissa kypsäksi se säilyy kosteana useamman päivän ajan, ellei katoa heti parempiin suihin.
Mustikka-oliiviöljykakku
Ainekset
Työvaiheet
- Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.
- Sekoita maito ja oliiviöljy keskenään kulhossa.
- Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
- Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen maito-oliiviöljyseosta ja siivilän läpi kuivia aineita, samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
- Kun taikina on tasaista, lisää joukkoon vielä raastettu sitruunankuori ja mustikat, ja sekoita. Mikäli käytät pakastemustikoita, lisää niiden joukkoon teelusikallinen perunajauhoja ennen kakkutaikinaan lisäämistä.
- Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan.
- Paista kakkua 175-asteessa noin 45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää murusia.
- Koristele kakku esimerkiksi kuivatuista mustikoista tehdyllä jauheella.
Gluteeniton versio olis kiva.
Mistä tietää, mikä oliiviöljy on miedon makuinen?
Borges extra mild oliiviöljy sopii leivontaan, siinä ei ole oliivin makua.
Kiitos tiedosta. Joskus osunut melkoisen voimakkaan makuinen öljy, joka maistuu läpi paistaessakin..
Tähän voi aivan hyvin käyttää jotain neutraalin makuista öljyä jos oliiviöljyn maku epäilyttää. Käytin kakkuun melko mietoa oliiviöljyä ja maku oli erinomainen.