Helsingin Sanomat on lisännyt 437 reseptiä.
Linkitetty 437 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Sitruunalla ja tillillä ryyditetyt kesäkurpitsapihvit ovat helppoja yhdistettäviä muihin ruokiin. Ne ovat meze-pöydän tähtiä, mutta yhtä lailla ne sopivat myös pääruoaksi. Kokeile lisäkkeeksi esimerkiksi muusia tai riisiä.

Kesäkurpitsaa! Nyt on taas tuon useimmiten vihreän, mutta myös keltaisen, vaalean tai raidallisen, kasviksen parhain satoaika.

Mehevästä kesäkurpitsasta syntyy ihanat kreikkalaishenkiset kasvispihvit vaikka burgerin väliin tai esimerkiksi perunoiden kanssa syötäväksi. Miedon makuinen kesäkurpitsaraaste maustetaan valkosipulilla, kesäsipulilla sekä sitruunankuorella ja tuoreella tillillä.  Pihveihin murustellaan myös tietysti kreikkalaista fetaa. Pientä rapeutta ja rakennetta ne saavat pinjansiemenistä.

Pihvit voi paistaa esimerkiksi lettupannulla. Paistamisessa maltti on valttia niin ajan kuin lämpötilankin suhteen. Paistamisen ohessa ehtii hyvin valmistaa myös tsatsikin, jonka senkin voi tehdä kesäkurpitsasta kurkun sijaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 kpl
Valmistusaika
25 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalaiset kesäkurpitsapihvit

Ainekset

500
g
kesäkurpitsaa (1 iso tai 2 pientä)
½
tl
suolaa
2
valkosipulinkynttä
1
kesäsipuli varsineen
2
rkl
oliiviöljyä
4
kananmunaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
pinjansiemeniä
1
dl
tilliä hienonnettuna
200
g
fetajuustoa
2
tl
raastettua sitruunankuorta
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa. Sekoita joukkoon ripaus suolaa. Jätä raaste valumaan siivilään kulhon päälle noin 10 minuutiksi. Painele kesäkurpitsaraasteesta kaikki ylimääräinen neste pois.

  2. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna kesäsipuli varsineen. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja kuullota sipulit pehmeiksi.

  3. Yhdistä sipuleihin munat, vehnäjauhot, pinjansiemenet ja hienonnettu tilli kulhossa. Murustele joukkoon fetajuusto, lisää sitruunankuoriraaste ja rouhi pippuri. Lisää kesäkurpitsaraaste pihvimassaan.

  4. Kaada lettupannun koloihin öljyä tai öljy-voiseosta. Lusikoi taikinaa pannun koloihin. Paista miedohkolla lämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Voit myös halutessasi paistaa pihveihin kauniin värin pannulla ja laittaa ne loppukypsymään 150-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Tarjoa tsatsikin ja keitetyn riisin tai perunamuusin kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Nämä ohjeet, mitkä luokitellaan todella herkullisiksi, sisältävät aina juustoa tai ainakin kermaa. Jos ei osaa laittaa hyvää ruokaa ilman kermaa ja juustoa, ei ole mainitsemisen arvoinen kokki.

Vierailija

Kreikkalaistyyppiset kasvispihvit, joten fetajuusto kuuluu itsestäänselvästi raaka- aineluetteloon.
Täytyypä kokeilla, vaikka vehnäjauhojen suurehkoa määrää vähän vieroksun.

Vierailija

Olen vuosia tehnyt noita mutta käyttänyt kauraryynejä eikä vehnäjauhoa. Rapeita ja erittäin hyviä on aina tullut. 

Anneri

Joo, samat sanat vehnäjauhoista. Käytän myös kauraryynejä. Eikä kermaa  tarvitse lainkaan hyvään makuun. Olen tehnyt myös ilman kananmunaa.

Vierailija

Tosi maukkaita! Sitruuna antaa kivaa terävyyttä. Perheen kommentti: parasta, mitä kesäkurpitsasta voi valmistaa 😁

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren haukipata

Ainekset

500
g
ruodonta haukifileetä
½
tl
suolaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1–2
rkl
harissatahnaa
2
prk (à 390 g)
tomaattimurskaa
1–2
dl
vettä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
2
dl
kivettömiä oliiveja
1
tl
yrttisekoitusta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pyyhi fileet kuiviksi ja mausta suolalla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota niitä öljyssä padassa 5 minuuttia. Lisää harissa.

  3. Kumoa tomaattimurskat joukkoon. Huuhtele tölkit vedellä ja lisää pataan. Valuta kikherneet ja lisää ne pataan yhdessä oliivien kanssa. Mausta yrteillä ja suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia.

  4. Paloittele haukifileet ja lisää ne pataan. Hauduta kannen alla 5 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi keitetyn riisin, ohran tai kauran kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kalalajina kestävää ja uusiutuvaa muikkua voisi syödä Suomessa enemmänkin. Pannumuikut voi tarjota modernisti kulhomuodossa perunamuusin ja hapankaalin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Muikkubowl

Ainekset

500
g
puhdistettuja muikkuja
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
porkkanaa
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
vettä
2
tl
sokeria
2
dl
hapankaalila
JOGURTTI-TILLIKASTIKE
2
dl
maustamatonta jogurttia
¼
ruukku tilliä
2
rkl
kokojyväsinappia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
voita
2
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
½
l
valmista perunamuusia

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa muikut. Mausta ne suolalla ja pippurilla.

  2. Pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, vesi ja sokeri. Anna maustua.

  3. Kumoa jogurtti kulhoon. Hienonna joukkoon tilli. Lisää sinappi, hunaja ja pippuri.

  4. Paista muikut pannussa voi-öljy-seoksessa kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

  5. Lämmitä perunamuusi ja jaa se kulhoihin. Laita päälle porkkanaa, hapankaalia ja muikut. Tarjoa lisäksi jogurttikastiketta.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1588 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Umamista makua huokuva sieniliemi valmistuu kuivatuista sienistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1,2 l valmista lientä
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sieniliemi

Ainekset

1
sipuli
1
keskikokoinen purjo
1
juuripersija
2
rkl
rypsiöljyä
4
dl
kuivattuja sieniä (suppilovahveroita, tatteja, orakkaita)
2
l
vettä
1
rosmariinin oksa
5
viherpippuria

Työvaiheet

  1. Lohko sipuli kuorineen. Leikkaa purjo pituussuunnassa puoliksi, huuhtele huolellisesti ja paloittele muutaman osaan. Pese juuripersilja ja lohko se.

  2. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipulit. Paista, kunnes lohkot ovat saaneet väriä. Lisää loput kasvikset ja kuullota 10 minuuttia.

  3. Lisää kuivatut sienet, vesi, rosmariini ja pippurit. Anna kiehua kannen alla hiljalleen poreillen noin tunti.

  4. Siivilöi liemi ja jatka keittämistä ilman kantta 30 minuuttia, kunnes liemi on hieman sakeutunut.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3196 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Eteläitalialaisesta sardiinipastasta poimitut maut toimivat myös kotoisan savusilakan kanssa. Silakan sijaan voi pastaan laittaa mitä tahansa muuta savukalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
KASTIKE
3
valkosipulinkynttä
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
400
g
savusilakoita
½
dl
oliiviöljyä
1
prk (35 g)
kapriksia
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista tarvittava määrä mehua.

  2. Poista silakoista halutessasi nahka ja ruodot. Paloittele silakat.

  3. Kaada öljy pannulle, lisää valkosipuli ja lämmitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä.

  5. Lisää pannulle kaprikset liemineen sekä mustapippuri. Kuumenna ja lisää silakat. Lisää lopuksi sitruunan kuoriraaste ja mehu.

  6. Kauhaise pastan keitinvettä talteen. Valuta pasta lävikössä ja kumoa takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon kastike, lisää keitinvettä tarvittaessa. Hienonna päälle persiljaa.

Kommentit (0)