Jos sushiriisiä on jäänyt yli, siitä on kannattaa tehdä paistetun riisin ja omeletin yhdistelmä, eli riisilettu. Tämä nopea lounas saa makua norista, sienistä ja kevätsipulista.
Jos sushi-illalta jäi jääkaappiin keitettyä sushiriisiä, kaapista löytyy pala kaalia ja ehkä muutama sieni sekä kuivakaappista norilevyjä, on seuraavan päivän lounaan ainekset melkein koossa.
Sushiriisistä – muukin keitetty tahmea riisi käy – suikaloiduista sienistä ja kaalista syntyy nimittäin herkullinen lounaslettu. Näiden lisäksi tarvitaan kananmunia sekä tietysti mausteita, jotka nekin ovat sushin tekemisestä tuttuja.
Mirin ja soija maustavat lettutaikinan ja seesamiöljyssä paistaminen antaa suolaiselle letulle viimeisen silauksen. Valmistus käy hetkessä ja samalla vältytään ruokahävikiltä.
Riisilettu
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota keitetty riisi huoneenlämpöön.
-
Suikaloi sienet, kaali ja kevätsipuli. Leikkaa merilevälevyt saksilla suikaleiksi.
-
Vatkaa kulhossa muna ja keltuainen keskenään. Lisää soija, mirin ja seesaminsiemenet.
-
Lisää munaseokseen riisi, suikaloidut kasvikset ja merilevä. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
-
Kuumenna pinnoitettu paistinpannu keskilämmöllä ja lisää 1 rkl seesamiöljyä. Kumoa puolet taikinasta pannulle ja tasoita lastalla paksuksi letuksi. Paista miedolla lämmöllä molemmin puolin noin 5 minuuttia. Lisää seesamiöljyä, kun käännät letun. Paista loput taikinasta samoin. Tarjoa lisäksi garia eli sushi-inkivääriä.
Nykyään keitän aina riisiä oikein reilusti enemmän kuin sen hetken ruokaan tarvitsen, koska paistettu riisi broilerijauhelihalla, herneillä, porkkanalla, sipulilla, valkosipulilla, kananmunalla ja soijakastikkeella on todella hyvää. Tähän vielä valkopippuria niin paljon, että ei pelkästään maistu vaan myös tuntuu. Tuore kevätsipuli tai ruohosipuli kruunaa koko ruoan.
Kuka käyttää ylijäänyttä suahi riisiä paistettuun riisiin? Sushiriisihän on maustettu etikkasokeri liemellä. Olisiko kyseessä kuitenkin keitetty japanilainen riisi, jota tähän käytettäisiin?