Täydellinen soppa syntyy, kun karamellisoit sipulit kunnolla, lorautat tilkan viiniä ja gratinoit gruyére-juustolla.
Ranskalainen sipulikeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulit.
- Kuullota sipuleita kattilassa voissa viisi minuuttia. Lisää sokeri. Jatka kuullottamista vähintään puolen tunnin ajan välillä sekoitellen. Sipuli karamellisoituu pehmeäksi ja ruskeaksi.
- Lisää lihaliemi, valkoviini, timjami, laakerinlehdet, suola ja mustapippuri. Anna keiton hautua kannen alla 20 minuuttia.
- Viipaloi leipä. Paahda viipaleita leivänpaahtimessa tai uunissa (200 astetta, 5 minuuttia). Raasta juusto.
- Tarkista keiton maku. Lisää tarvittaessa suolaa. Jaa keitto neljään paistonkestävään kulhoon. Asettele leipäviipaleet annosten päälle ja ripottele pinnalle juustoraaste.
- Gratinoi annoksia 225-asteisen uunin ylätasolla 7–10 minuuttia, kunnes juusto ruskistuu kauniisti.
Voikohan keltasipulin korvata punasipulilla?
Hei! Voi korvata. Väri voi olla hieman erilainen, mutta maussa ei ole suurta eroa.
Yst. Venla / Soppa365
En koskaan käytä viiniä, enkä nähnyt anoppinikaan tai kälyni käyttävän. Palanen hyvää lihaliemikuutiota, laakerinlehti ja ehkä timjamia pikkuisen. Sokeria ei, sipulithan ovat jo makeita! Valkosipulia en laita, mutta miksikä ei, tuo on paljon, riippuu tietenkin kynsien koosta, täällä ne ovat suuria! Muuten ohje OK, kuullota hyvin, lisää neste ja anna kiehua hissukseen kunnes sipulit ova kypsiä. Minä lisään AINA tuoretta persiljaa lopuksi. Maku muuttuu todella ! Kerronko, ettâ olen asunut Rnskassa jo nelisenkymmentä vuota. Hyvää ruokahalua, tämä on ihana kylmän sään iltaruoka!
Sipulikeiton gratinoinnin uunissa voisi jättää pois. Ihan energialaskua ajatellen. Eikö tuo keiton päälle tuleva gratinoitu juustoleipä onnistuisi muutenkin?
Tosi hyvä resepti!