Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 332 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Tähän syksyiseen risottoon tulee kurpitsaa monessa muodossa. Rivakka sekoittaminen tekee koostumuksesta ihanan samettisen. 

Tästä risotosta löytyy kurpitsaa kolmella tapaa. Valmistus vaatii hieman aikaa, mutta on ehdottomasti sen arvoista, sillä lautanen tekisi mieli nuolla puhtaaksi.

Risoton upea oranssi väri syntyy uunissa paahdetusta ja sen jälkeen soseutetusta kurpitsasta. Paahtaminen syventää kurpitsan makuja enemmän kuin keittäminen. Soseen lisäksi kurpitsakuutioita paistetaan pannulla voissa ja vaahterasiirapissa, jolloin niiden pinta karamellisoituu rapeaksi.

Näiden lisäksi risoton pinnalle lisätään lopuksi pieniä pikkelöityjä kurpitsakuutioita. Makujen ja rakenteiden yhdistelmä on taivaallinen. Muista, että risoton tulee olla koostumukseltaan löysää ja että se ei odota ruokailijoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsarisotto

Ainekset

1
pieni kurpitsa (1 kg, hokkaido TAI myski)
½
dl
oliiviöljyä
50
g + 2 rkl
voita
1
ruukku
salviaa
2
rkl
vaahterasiirappia
12–15
dl
kasvis- tai kanalientä
400
g
carnaroli-riisiä
60
g
parmesaania
2
salottisipulia
dl
kuivaa valkoviiniä
1–2–3-liemi
dl
vettä
1
dl
etikkaa
½
dl
sokeria
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi. Leikkaa kurpitsa puoliksi ja sen jälkeen lohkoiksi. Poista siemenosa. Leikkaa terävällä veitsellä kuoret pois ja kuutioi 500 grammaa kurpitsaa samankokoisiksi paloiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Jätä loput kurpitsasta pöydälle odottamaan.)

  2. Valuta pellillä olevien kurpitsapalojen päälle 2 rkl oliiviöljyä ja mausta suolalla. Nosta pelti uuniin ja paahda, kunnes kurpitsa on pehmeää eli noin 30 minuutin ajan.

  3. Leikkaa odottamaan jätetystä kurpitsasta noin desilitran verran mahdollisimman pieniä kuutioita. Mittaa pieneen kasariin 1–2–3-liemen ainekset. Keitä, kunnes sokeri on sulanut. Nosta pois liedeltä ja lisää kurpitsakuutiot kuumaan liemeen.

  4. Leikkaa lopusta kurpitsasta isompia kuutioita (noin 2 cm x 2 cm).

  5. Lämmitä oliiviöljyä pannussa ja ripottele siihen salvianlehdet. Anna tiristä hetki ja nosta lehdet sitten atuloiden avulla talouspaperille. Salvianlehti on valmis kun se on rapea, läpikuultava ja vihreä. Ruskeaksi muuttunut lehti on ollut liian pitkään pannulla.

  6. Lisää isot kurpitsakuutiot pannuun. Paista keskilämmöllä, kunnes kurpitsa pehmenee. Lisää vaahterasiirappi ja 2 rkl voita ja jatka paistamista, kunnes kurpitsa on karamellisoitunut rapeaksi ja kullanruskeaksi. Jätä odottamaan.

  7. Ota kurpitsapelti uunista, siirrä palat kulhoon ja kaada joukkoon muutama desilitra kasvis- tai kanalientä ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimen avulla.

  8. Lisää loppu kana- tai kasvisliemi kattilaan ja lämmitä höyryäväksi.

  9. Raasta parmesaani kulhoon. Kuori salottisipulit ja hienonna mahdollisimman pieneksi.

  10. Aloita risoton valmistus. Lisää pannulle loraus oliiviöljyä ja kuullota keskilämmöllä sipulia muutaman minuutin ajan, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisi ja tarvittaessa vielä loraus oliiviöljyä, ja paahda riisiä muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä, kunnes viini on haihtunut. Lisää sitten kauhallinen lientä ja keitä, kunnes liemi on lähes kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää toinen kauhallinen ja anna imeytyä. Jatka näin 10 minuutin ajan. Lisää sitten kurpitsasose joukkoon lusikallinen kerrallaan. Maista riisiä ja jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on valmista eli riisissä on purutuntumaa, mutta se ei ole liian kovaa (noin 15–16 minuuttia). Lisää sitten vielä kauhallinen lientä. Risoton rakenne muistuttaa nyt velliä.

  11. Pyydä viimeistään tässä vaiheessa ruokailijat pöytään. Lisää raastettu parmesaani sekä voi pieninä kuutioina risoton joukkoon ja sekoita rivakasti. Voit toisella kädellä samalla heilautella pannua. Jatka näin, kunnes voi ja parmesaani ovat sulaneet, ja huomaat, että risoton rakenne on muuttunut kuohkeaksi, kiiltäväksi ja pehmeäksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  12. Rakenna annokset. Lusikoi keko risottoa lautasen keskelle ja lyö kämmenellä lautasen pohjaa, kunnes riisi on levinnyt tasaisesti lautaselle. Ripottele päälle karamellisoitua kurpitsaa ja pikkelöityä kurpitsaa. Koristele rapeilla salvianlehdillä. Tarjoa heti.

  13. Tarjoile heti. Muista, risotto ei odota ruokailijaa vaan ruokailija risottoa.

Kommentit (1)

Jariantero

Olipa hyvin tehty resepti.
Kurpitsapikkelsi on jo kaapissa, joten nyt salvian paistoon!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.