Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 108 keittokirjaan.
OHJE Tuuli Kanerva KUVA Päivi Ristell

Raastettu tofu on etenkin sosiaalisessa mediassa levinnyt tapa valmistaa ”nyhtötofua” eli pulled pork -tyylistä ruokaa. Mausteista riippuen nyhtötofu sopii erinomaisesti esimerkiksi tacojen ja pitaleipien väliin sekä kulhoruokiin.

Raastetussa paahdetussa tofussa on rakenne kohdallaan, eikä siinä ole tietoakaan kumimaisesta suutuntumasta. Pinta on paahtamisen jälkeen mukavan rapsakka, mutta tofu on myös pehmeää ja mehevää.

Tarvittava väline on tuttuakin tutumpi kartioraastin. Ennen raastamista tofu tulee kuivata muutaman talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen välissä, kuten aina tofua valmistettaessa.

Tofu raastetaan karkeaksi raasteeksi, joukkoon sekoitetaan halutut mausteet ja tofu paahdetaan uunissa tai paistetaan pannulla. Paistoajasta riippuen tofusta saa mehevää tai täysin rapeaa. Raastettu tofu sopii erinomaisesti muun muassa kulhoruokiin sekä pitaleipien, tortillojen ja tacojen täytteeksi, kuten oheisessa ohjeessa.

Yleisin makuvariaatio vaikuttaa olevan bbq-kastikkeella maustettu raaste, mutta tofun syntyseuduilta tutut aasialaiset mausteet, kuten seesamiöljy ja inkivääri, pitävät maut yksinkertaisempana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealaiset tacot nyhtötofulla

Ainekset

Tofu
1
pkt (250 g)
maustamatonta tofua
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
2
valkosipulinkynttä
1
tl
(ruoko)sokeria
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
PIKKELÖITY RETIKKA
200
g
retikkaa
dl
vettä
¾
dl
sokeria
½
dl
riisiviinietikkaa
GOCHUJANGMAJONEESI
1
dl
(vegaanista)majoneesia
2
tl
gochujang-tahnaa
LISÄKSI
200
g
punakaalia
2
kevätsipulin vartta
1
punainen chili
1
limetti
sinimailasen ituja
seesaminsiemeniä
8
minitortillaa

Työvaiheet

  1. Aloita pikkelöimällä retikka. Kuori retikka ja pilko se ohuiksi tikuiksi. Kuumenna vesi, sokeri ja etikka niin, että sokeri liukenee. Lisää retikkatikut ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.
  2. Kääri tofu talouspaperin tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja laita painon alle kuivumaan. Kuori ja raasta inkivääri, kuori ja hienonna valkosipuli ja sekoita ne yhteen sokerin, seesamiöljyn ja soijakastikkeen kanssa.
  3. Raasta kaali ohuiksi suikaleiksi, viipaloi chili sekä kevätsipulit. Lohko limetti. Sekoita gochujang-tahna majoneesiin.
  4. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Raasta tofu kartioraastimen karkealla terällä. Sekoita tofuun soija-seesamiöljykastike. Levitä raaste uunivuokaan ja paahda uunivuoassa noin 20 minuuttia, sekoita kerran paiston aikana.
  5. Kasaa lämmitetylle tortillaletulle raastettua kaalia, tofua ja retikkaa. Viimeistele majoneesilla, iduilla, kevätsipulilla, chilillä ja seesaminsiemenillä. Purista päälle limetin mehua.

Vinkki Voit myös paistaa tofun pannulla uunissa paahtamisen sijaan.

Kommentit (1)

Tofufani

Niiin hyvää!! Paistoin nyhtötofun ja maukasta tuli

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mausteinen kylmämarinoitu tofu sopii sellaisenaan osaksi aasialaista illallista, joka koostetaan pienistä annoksista. Se sopii erinomaisesti myös riisin kanssa tarjottavaksi erilaisiin kulhoruokiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pikkuannosta
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poketofu

Ainekset

500
g
maustamatonta tofua
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
limettimehua
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
vaahterasiirappia
2
rkl
miriniä
2
tl
gochujangia tai srirachaa
2
tl
seesamiöljyä
LISÄKSI
seesaminsiemeniä, chiliä ja korianteria

Työvaiheet

  1. Kääräise tofu keittiöpyyhkeeseen lautaselle ja laita päälle kevyt paino. Valuta 30 min.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista limettimehu. Sekoita valkosipulit, soija, siirappi, mirin, limettimehu, gochujang ja seesamiöljy kulhossa tai lasipurkissa.

  3. Revi tofu ronskeiksi paloiksi ja laita marinadiin. Anna maustua peitettynä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  4. Viimeistele seesaminsiemenillä, viipaloidulla chilillä ja korianterilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3146 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Purkki tai pari kypsiä linssejä on hyvä pitää keittiön kaapeissa hätävarana. Niistä syntyy nopea tomaattinen kastike, jonka ei tarvitse kauaa porista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Linssibolognese

Ainekset

2
rkl
oliiviöljyä
½
ps (à 200 g)
sipulia (pakaste)
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tlk (400 g)
yrttimaustettua tomaattimurskaa
1
tlk (380 g)
kypsiä punaisia linssejä (säilyke)
2–3
tl
sokeria
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sipulikuutiot. Kuullota 1 minuutti ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet.

  2. Lisää tomaattipyree ja paista sekoittaen muutama minuutti. Lisää tomaattimurska ja valutetut linssit. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

  3. Peitä pannu kannella ja anna kastikkeen porista 10 minuuttia. Hienonna lopuksi joukkoon basilika. Tarjoa linssibolognese pastan, perunamuusin tai keitetyn ruokaviljan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Moderni metsäsienisalaatti saa yllättävästi makua harissasta. Aavistuksen makea ja hieman tulinen tahna toimii mahtavasti tuhdissa smetana-ranskankermakastikkeessa.

Blinit paistetaan usein kirkastetussa voissa. Sulata sitä varten paketillinen voita kattilassa. Anna voisulan seistä muutama minuutti ja kuori pinnalta vaahto pois. Kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Pohjalle jää sakka, jonka voit käyttää vaikka leivonnassa. Kirkastettu voi...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
40 min + taikinan tekeytyminen seuraavaan päivään
Vaikeustaso
Helppo

Klassiset blinit ja moderni metsäsienisalaatti

Ainekset

5
dl
(täys)maitoa
25
g
tuorehiivaa
3
dl
tattarijauhoja
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
olutta
3
kananmunan keltuaista
2
tl
suolaa
50
g
voita sulatettuna
3
kananmunan valkuaista
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
MODERNI METSÄSIENISALAATTI
300
g
kuutioituja suolasieniä, esimerkiksi haaparouskuja
1
iso punasipuli
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
prk (120 g)
smetanaa
2
rkl
kurkkusalaattia
1
rkl
harissaa
1
rkl
hunajaa
½
pienen sitruunan mehu ja 1 pienen sitruunan kuoriraaste
1
ruukku ruohosipulia
½
tl
rouhittua mustapippuria
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon tattarijauhot, peitä kulho liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä muutaman tunnin ajan, tai jääkaapissa seuraavaan päivään.

  2. Sekoita taikinaan vehnäjauhot, olut, keltuaiset, suola ja voisula. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.

  3. Tee taikinan tekeytyessä sienisalaatti. Liota suolasieniä, kunnes ne ovat sopivan suolaisia. Valuta huolella. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista suolan tarve ja lisää halutessasi.

  4. Kuumenna pannu aluksi hyvin kuumaksi. Paista kirkastetussa voissa valurautapannulla keskilämmöllä, kunnes blinien reunat rupeavat hyytymään, voitele välillä voisulalla. Käännä ja paista vielä muutama minuutti, lisää kirkastettua voita pannulle vähitellen paistamisen lomassa.

VINKKI!

Klassisen blinitaikinan muuntaminen gluteenittomaksi onnistuu helposti vaihtamalla vehnäjauhot vaaleaan, gluteenittomaan jauhoseokseen ja valitsemalla gluteeniton olut.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Punajuuresta ja piparjuuresta makua saava jättiblini on kätevä tarjottava. Paistat vain muutaman ja leikkaat valmiiksi pikkupaloiksi. Tästä taikinasta tulee neljä jättibliniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
35 min + taikinan kohotukset 2 t
Vaikeustaso
Helppo

XL-punajuuriblini

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tattarijauhoja
2
tl
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
luonnonjogurttia
1maitoa
dl
maitoa
2
kananmunaa
1
kypsä punajuuri
2
rkl
raastettua piparjuurta
PAISTAMISEEN
kirkastettua voita
TARJOILUUN
smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat ainekset keskenään.

  2. Sekoita jogurtti ja maito keskenään ja lämmitä 42-asteiseksi.

  3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset jogurttimaitoon. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä noin tunnin ajan.

  4. Soseuta punajuuri ja sekoita piparjuuriraaste joukkoon. Lisää taikinaan. Vatkaa valkuaiset sähkövatkaimella vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon. Anna vielä seistä huoneenlämmössä tunnin ajan.

  5. Paista blinit kirkastetussa voissa isolla valurautapannulla keskilämmöllä molemmin puolin rapeiksi.

  6. Leikkaa valmiit blinit annospaloiksi tarjolle ja nosta päälle smetanaa, graavikalaa, mätiä, kapriksia ja hienonnettua tilliä.

Kommentit (0)