Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Mehevässä burgerissa pihvin paikan ottaa portobellosieni. Sämpylöiden välistä löytyy myös tryffeliöljyllä maustettua majoneesia ja pikkelöityä punasipulia.

Burgereiden grillaus kuuluu kesään. Jos haluat kokeilla jotain muuta kuin perinteistä jauhelihapihviä, kannattaa antaa mahdollisuus ravintoloiden vegeburgereista tutuille portobellosienille.

Portobellot ovat suurilakkisia sieniä, joissa on melko voimakas maku. Ne säilyttävät rakenteensa hyvin ja sopivatkin siksi erityisen hyvin pihvin tilalle burgerisämpylöiden väliin. Grillatessa kannattaa muistaa valuttaa sienen lakin sisään kertyvä ylimääräinen neste pois ennen hampurilaisen kokoamista.

Portobellopihvin seuraan sopii erinomaisesti tryffeliöljyllä maustettu majoneesi, joka antaa vielä extralisän umamista makua. Marinoidut punasipulirenkaat antavat juuri tarvittavan hapokkaan viimeistelyn kesän parhaalle vegeburgerille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Portobello-tryffeliburgerit

Ainekset

4
hampurilaissämpylää
4
portobellosientä
4
viipaletta
pitkään kypsytettyä cheddarjuustoa
1–2
suolakurkkua
1
ruukku
villirucolaa
1
dl
korianteria hienonnettuna
½
tl
suolaa
ketsuppia
Tryffelimajoneesi
1
dl
majoneesia
4
tl
tryffeliöljyä
Marinoidut punasipulit
1
punasipuli
2
rkl
balsamiviinietikkakastiketta
1
rkl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita tryffelimajoneesin ainekset keskenään kulhossa.

  2. Kuori ja viipaloi punasipuli. Sekoita kulhossa balsamicokastike, hunaja ja suola. Lisää joukkoon punasipulirenkaat.

  3. Puhdista portobellosienet ja poista niistä kannat. Viipaloi cheddarjuusto. Leikkaa suolakurkut pituussuunnassa lohkoiksi. Huuhtele rucola lävikössä ja taputtele talouspaperilla kuivaksi. Hienonna korianteri.

  4. Grillaa portobellosieniä välillä käännellen grillin keskilämmöllä, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Käännä sienet lopuksi helttapuoli alaspäin grilliin ja purista nesteet sienestä. Mausta suolalla. Nosta sienten päälle cheddarjuustoviipaleet. Grillaa hampurilaissämpylät lämpimiksi.

  5. Levitä sämpylöiden pohjille ketsuppia maun mukaan. Nosta päälle cheddar-portobellot, marinoitua punasipulia, suolakurkkua, korianteria, tryffelimajoneesia ja rucolaa.

Vinkki: Grillattu pekoni sopii myös loistavasti tämän burgerin täytteeksi.

Kommentit (1)

SH
Seuraa 
Liittynyt2.8.2018

Tämä on sienileipä. Ei hampurilainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.