
Kaikilla on käsitys, mitä täydellinen burgeri pitää sisällään. Hampurilaisella on myös oma virallinen määritelmänsä, jonka mukaan se koostuu halkaistusta sämpylästä, väliin laitettavasta pihvistä sekä kasviksista ja kastikkeista.
Perusburgerin voi ajatella sisältävän jauhelihapihvin, juustosiivun, tomaattia, salaattia ja suolakurkkua sekä mahdollisesti sipulia. Kastikeklassikot ovat tietysti ketsuppi ja keltainen amerikansinappi sekä majoneesi.
Monipuolisuus on kuitenkin hampurilaisen valttikortti ja burgerin perusanatomian raamien sisään mahtuu vaikka ja kuinka erilaisia makuja ja yhdistelmiä.
Sämpylä
Sämpylä on ikäänkuin syli, joka sulkee väliinsä kaikki ihanat täytteet. Pehmeät, pinnaltaan kiiltävät ja aavistuksen makeat briossisämpylät ovat paras valinta täydellisen burgerin koostamiseen.
Briossisämpylät leivotaan käyttäen maitoa, voita sekä kananmunaa. Usein ne makeutetaan hunajalla. Sämpylätaikina on syytä vaivata huolella ja malttaa olla lisäämättä liikaa jauhoja, jotta sämpylät pysyvät pehmeän ilmavina.
Briossien sijaan sämpyläksi käy tietysti lähes mikä tahansa sämpylä, ja esimerkiksi nämä gluteenittomat juustosämpylät ovat pehemitä ja extramaukkaita. Vaivattomuutta arvostava ruoanlaittaja ostaa sämpylänsä valmiina tai käyttää vaikka pyöreitä ruisreissareita hampurilaisen sylinä.
Pihvi
Pihvi on burgerin sydän. Oli se sitten perinteinen jauhelihapihvi, kana- tai kalapihvi tai kasvisversio, kannattaa sille antaa valmistuksessa extrahuomiota. Kunnolla maustettu ja juuri sopivasti kypsennetty täyte tekee jokaisesta suupalasta herkullisen.
Jauheliha
Jauhelihapihvin valmistukseen on muutama erilainen tapa. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jauhelihaa ei kannata vaivata kovasti vaan yrittää pitää massa melko ilmavana. Tällöin pihvit pysyvät mehevinä ja mureina eivätkä tiivisty koviksi.
Suuressa suosiossa muutaman kesän olleet smash-burgerit pitävät sisällään ohuen, rapean mutta silti mehukkaan jauhelihapihvin. Ne kypsennetään todella kuumalla pannulla nopeasti, painamalla paksu jauhelihapihvi lastan avulla litteäksi.
Jauhelihapihvin voi tehdä myös karitsan jauhelihasta tai tuunata pihviä kypsentämällä sen sisässä kananmunan.
Kana ja kala
Punaisen lihan syömistä suositellaan vähennettäväksi ja burgerin välissä kannattaakin kokeilla myös muita vaihtoehtoja.
Tuoreesta kalafileestä voi paistaa hampurilaisen sisään terveellisen pihvin. Rasvainen lohi toimii hyvin, mutta myös esimerkiksi kuha on mainio valinta esimerkiksi korealaiseen makumaailmaan. Kalat voi tietysti myös jauhaa tasaiseksi massaksi ja paistaa sopivan kokoisia pihvejä aivan kuin lihastakin. Ehdottomasti kannattaa kokeilla myös villikalasäilykkeitä pihvien tekoon.
Kuvassa Korealaiset kuhaburgerit.
Kevyempi vaihtoehto on myös broileri. Sen voi valmistaa leivittämällä, kuten monissa hampurialaisravintoloissa tai kokeilla erilaisempaa makumaailmaa maustamalla broilerinfileet japanilaisittain mirinillä, soijalla ja limetillä.
Kasvis
Burgerin väliin ei ole pakko laittaa lainkaan lihaa, vaan kasviksillakin saa mitä herkullisimmat ja mehevimmät purilaiset aikaiseksi. Munakoiso ja portobellosienet ovat monien suosikkeja kasvisburgerissa.
Mikäli kasvispihvit epäilyttävät sellaisenaan, voi burgerit mehevöittää ihanan suolaisella fetalla tai halloumijuustolla. Rohkeimmat kokeilevat sämpylän välissä nyhtöpossua muistuttavaa nyhtökurpitsaa.
Kuvassa Portobelloburgerit & tryffelimajoneesi.
Kastike
Hampurilainen ei tietenkään ole mitään ilman makupaletin viimeistelevää kastiketta. Toisinaan riittää vain ketsuppi, mutta eri tavoin maustettu majoneesi on helppo ja monipuolinen lisuke. Tavallinen, maustamaton majoneesi onnistuu minuuteissa sauvasekoittimen avulla.
Valmiiseen majoneesiin voi lisätä oman maun ja hampurilaisen muiden täytteiden mukaan esimerkiksi valkosipulilla, karamellisoidulla sipulilla tai yrteillä maustettua majoneesia. Hyviä vaihtoehtoja ovat myös misolla, piparjuurella tai wasabilla maustetut majoneesit.
Mitä sinusta sisältyy täydelliseen hampurilaiseen?