
Joulun tyylikkäin jälkiruoka on konjakkiluumuilla aateloitu suklaamousse. Voit valmistaa mousset annosmaljoihin viilentymään hyvissä ajoin ennen tarjoilua.
Mikä tekee ateriasta juhlavan? Vastaus on usein jälkiruoka. Pienikin jälkkäri saa tavallisen aterian muuttumaan erityiseksi ja saa ruokailijat pysähtymään yhteiseen pöytään pidemmäksi aikaa.
Tässä ohjeessa hyödynnetään kuivattuja luumuja, joista valmistetaan tumman suklaan kanssa tyylikäs mousse. Valmistusta varten luumut keitetään pehmeiksi konjakilla maustetussa liemessä ja soseutetaan. Kuumaan soseeseen lisätään varovasti suklaa, jonka annetaan rauhassa sulaa seokseen.
Kuohkea kermavaahto tekee jäähtyneestä luumu-suklaaseoksesta moussen. Jälkiruoka kannattaa annostella valmiiksi pieniin annoskulhoihin tai vaikka kahvikuppeihin jääkaappiin tekeytymään.
Juomasuositus: Tummapaahtoinen kahvi, earl grey -tee tai makea jälkiruokaviini, kaikki nämä pitävät suklaasta. Jos olet portviinin ystävä, tummasävyinen Poças Junior Late Bottled Vintage Port 2013, 15,95 e (0,375 l), on tyylikäs valinta luumun maustamalle suklaamousselle. Myös espanjalainen moscatel, kuten kukkaisen hunajainen Torres Floralis Moscatel Oro, 11,49 e (0,5 l), saattelee kauniisti hedelmäisen sukaamoussen makua.
Luumu-suklaamousse
Ainekset
Työvaiheet
-
Rouhi suklaa veitsellä hienoksi muruksi.
-
Paloittele luumut pieneen kattilaan ja lisää vesi, kerma, konjakki ja kaneli. Keitä, kunnes luumut ovat pehmenneet.
-
Soseuta luumut kuumina ja sekoita joukkoon suklaa muutamassa erässä. Anna jäähtyä noin 30 asteiseksi.
-
Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla. Kääntele kerma luumuseoksen joukkoon muutamassa erässä.
-
Jaa suklaamousse jälkiruokakulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään
puoleksi tunniksi. -
Höylää kuorimaveitsellä suklaasta lastuja ja leikkaa mantelit viipaleiksi. Viipaloi myös luumut. Koristele annokset suklaalla, mantelilla ja luumuilla.
Tämä hieno jälkiruoka oli helppo ja nopea valmistaa. Jälkiruoka ei ole ollenkaan makea. Lisää sokeria, jos kaipaat lisää makeutta!