Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 179 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Joulun tyylikkäin jälkiruoka on konjakkiluumuilla aateloitu suklaamousse. Voit valmistaa mousset annosmaljoihin viilentymään hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Mikä tekee ateriasta juhlavan? Vastaus on usein jälkiruoka. Pienikin jälkkäri saa tavallisen aterian muuttumaan erityiseksi ja saa ruokailijat pysähtymään yhteiseen pöytään pidemmäksi aikaa.

Tässä ohjeessa hyödynnetään kuivattuja luumuja, joista valmistetaan tumman suklaan kanssa tyylikäs mousse. Valmistusta varten luumut keitetään pehmeiksi konjakilla maustetussa liemessä ja soseutetaan. Kuumaan soseeseen lisätään varovasti suklaa, jonka annetaan rauhassa sulaa seokseen.

Kuohkea kermavaahto tekee jäähtyneestä luumu-suklaaseoksesta moussen. Jälkiruoka kannattaa annostella valmiiksi pieniin annoskulhoihin tai vaikka kahvikuppeihin jääkaappiin tekeytymään.

Juomasuositus: Tummapaahtoinen kahvi, earl grey -tee tai makea jälkiruokaviini, kaikki nämä pitävät suklaasta. Jos olet portviinin ystävä, tummasävyinen Poças Junior Late Bottled Vintage Port 2013, 15,95 e (0,375 l), on tyylikäs valinta luumun maustamalle suklaamousselle. Myös espanjalainen moscatel, kuten kukkaisen hunajainen Torres Floralis Moscatel Oro, 11,49 e (0,5 l), saattelee kauniisti hedelmäisen sukaamoussen makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + jäähtyminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumu-suklaamousse

Ainekset

100
g
tummaa suklaata (64%)
100
g
kuivattuja luumuja
½
dl
vettä
½
dl
kermaa
2
rkl
konjakkia
½
tl
kanelia
dl
kermaa
½
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
25
g
tummaa suklaata
½
dl
kuorellisia manteleita
1–2
tuoretta luumua

Työvaiheet

  1. Rouhi suklaa veitsellä hienoksi muruksi.

  2. Paloittele luumut pieneen kattilaan ja lisää vesi, kerma, konjakki ja kaneli. Keitä, kunnes luumut ovat pehmenneet.

  3. Soseuta luumut kuumina ja sekoita joukkoon suklaa muutamassa erässä. Anna jäähtyä noin 30 asteiseksi.

  4. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi. Mausta vaniljalla. Kääntele kerma luumuseoksen joukkoon muutamassa erässä.

  5. Jaa suklaamousse jälkiruokakulhoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään
    puoleksi tunniksi.

  6. Höylää kuorimaveitsellä suklaasta lastuja ja leikkaa mantelit viipaleiksi. Viipaloi myös luumut. Koristele annokset suklaalla, mantelilla ja luumuilla.

Kommentit (1)

Cucina

Tämä hieno jälkiruoka oli helppo ja nopea valmistaa. Jälkiruoka ei ole ollenkaan makea. Lisää sokeria, jos kaipaat lisää makeutta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Mustikka-talkkunapöperö hyppäsi jäätelöön sitruunan seuraksi. Jätski ei kaipaa lainkaan sokeria, sillä kondensoitu maito on makeaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
20 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-pöperöjätski

Ainekset

3
dl
mustikoita
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
2
dl
kermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
¾
dl
talkkunaa
1
dl
lemon curd -sitruunatahnaa
1
rkl
sitruunan kuoriraastetta

Työvaiheet

  1. Soseuta mustikat haarukalla. Vatkaa kerma ja kondensoitu maito vaahdoksi. Sekoita joukkoon jugurtti ja vaniljasokeri.

  2. Jaa massa kahteen kulhoon. Sekoita toiseen kulhoon mustikkasose, talkkuna ja kaneli. Lisää toiseen puolikkaaseen lemon curd -tahna sekä sitruunankuoriraaste.

  3. Vuoraa leipävuoka kelmulla. Lusikoi pohjalle mustikkainen massa. Kaada päälle sitruunainen massa. Pyörittele haarukalla pohjalta ylöspäin pari kertaa niin, että massat sekoittuvat. Peitä vuoka foliolla ja nosta pakastimeen yön yli.

VINKKI! Käytä paahdetusta kaurasta valmistettua vatsaystävällistä talkkunajauhoa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Heleä Campari-mansikkahillo nautitaan auringonpaisteessa vaniljajätskin kanssa. Appelsiinilta maistuva mansikkahillo on niin hyvää, että sitä tekee mieli popsia lusikalla purkista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra
Valmistusaika
20 minuutia
Vaikeustaso
Helppo

Campari-mansikkahillo

Ainekset

1
l (noin 500 g)
mansikoita
1
rkl
appelsiinin kuorta raastettuna
1
dl
appelsiinin mehua
3
dl
hillo-marmeladisokeria
dl
Camparia

Työvaiheet

  1. Puhdista mansikat ja poista kannat. Laita marjat kattilaan.
  2. Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta appelsiinin kuoren pinnasta 1 rkl kuoriraastetta. Halkaise hedelmä ja purista puolikkaasta noin 1 dl mehua kattilaan marjojen joukkoon. Kuori ja pilko toinen puolikas, laita hedelmäpalat kattilaan.
  3. Lämmitä kattilaa liedellä, kunnes marjat pehmenevät. Lisää hillo-marmeladisokeri, kiehauta ja laske lämpöä. Anna hillon poreilla hiljalleen 5 minuuttia.
  4. Ota kattila liedeltä ja lisää Campari.
  5. Purkita hillo kuumentamalla puhdistettuihin tölkkeihin, sulje kannet ja anna jäähtyä pöydällä. Säilytä viileässä.

Vinkki! Pilko valmiin kuuman hillon joukkoon tuoreita mansikoita sattumiksi. Camparia muistuttavaa aperitiivia saa alkoholittomana Crodino-nimellä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.