
Saaristopiirakka syntyi juhannuspäivänä, kun bellat halusivat käyttää aatolta ylijääneet perunat ja muut tähteet hyödyksi. Nerokkaaseen piirakkaan voi kaapia vielä sipsikulhon murutkin päälle.
Vaikka tämä resepti on keksitty juhannuksena, se toimii aivan hyvin myös joulun odotuksen aikaan. Samat maut ja raaka-aineet toistuvat nimittäin usein sekä keskikesän että sydäntalven juhlissa: kylmäsavustettu lohi, mäti, peruna, tilli.
Nyt nuo maut toistuvat helpon piirakan täytteenä. Piirakkapohjana on vaivattominta käyttää isoa pakastelehtitaikinalevyä, joka kaulitaan pellin kokoiseksi. Sen päälle ripotellaan voimakasta juustoa ja keitettyjä perunoita viipaloituna. Pohjaa paistetaan uunissa, kunnes se on kauniin ruskistunut.
Sillä välin ehtii tehdä loput täytteet, jotka lisätään jäähtyneen pohjan päälle. Ranskankermasta ja piparjuuresta sekoitetaan raikas tahna, joka lusikoidaan pieniksi keoiksi piirakan päälle. Pienitty lohi sekä mäti ja tilli lisätään sen jälkeen. Kaiken voi kruunata vielä sipsipussin pohjalle jääneellä murulla.
Bellojen saaristopiirakka
Ainekset
Työvaiheet
-
Kauli sulatettu lehtitaikina pellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.
-
Levitä päälle raastettu Västerbotten-juusto ja ohueksi viipaloidut perunat. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20–30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja ruskistunut. Anna jäähtyä.
-
Tee sillä välin täytteet. Mausta ranskankerma piparjuurella, sitruunan kuorella ja mehulla ja lisää ripaus suolaa. Kuori ja hienonna sipuli, nypi tillistä kauniita tupsuja. Valuta mädit. Leikkaa viipaloitu kylmäsavulohi pienemmäksi.
-
Juuri ennen tarjoilua lusikoi piirakkapohjan päälle kekoja piparjuuriranskankermaa ja levitä päälle lohi, sipulit, mäti, tilli ja ruohosipulinkukat. Lopuksi rouhi päälle kunnolla mustapippuria ja murustele pinnalle perunalastuja.
-
Tarjoile heti sellaisenaan tai rapeiden salaatinlehtien ja vinegretin kanssa.