Rantakala on vanha perinneruoka, jota nuottamiehet ovat valmistaneet työnsä lomassa. Muikut, särjet, silakat ja muut pikkukalat muuttuvat näin valmistettuna kesäherkuksi.

Jos olet syönyt rantakalaa Savossa, se on melko varmasti keitelty muikuista ja tarjottu rapeaksi paistetun ruisleivän kanssa. Mutta muistakin verkkoon tai katiskaan uineista ja mato-ongella napatuista pikkusinteistä syntyy perinteinen rantakalakeitto. Ahvenet, särjet, sorvat, säyneet ja silakat toimivat yhtä hyvin.

Kala kuin kala, anna sen kypsyä kattilassa tai padassa sekoittamatta, ettei kala hajoa silpuksi. Kuullota pohjalle ensin reilusti sipulia, hitaasti alhaisella lämmöllä, jotta se kypsyy oikein makeaksi. Lado päälle kokonaiset kalat ja ripottele mausteet. Lisää vettä vain sen verran, että kala nippa nappa peittyy. Näin se pysyy sekä mehevänä että maukkaana.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

NÄIN ONNISTUT

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja hiero suomut pois.
  2. Kuullota sipulia voissa vähintään 10 minuuttia.
  3. Lado kalat tasaisesti sipulin päälle ja peitä vedellä. Kypsennä sekoittamatta.
  4. Ruskista ruisleipä vaahtoavassa voissa rapeaksi.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä 5/20.

Sisältö jatkuu mainoksen alla