Ranskalainen suklaafondant hurmaa vuosikymmenestä toiseen. Lämmin ja sopivasti valuva suklaasisus on tämän jälkiruoan kohokohta – ja pieni haaste.

Suklaafondantien taikina on helppo valmistaa, mutta erityistä tarkkuutta vaaditaan kypsentämisen aikana. Fondantit kypsennetään yksittäisissä vuoissa. Esimerkiksi runebergintortuille tarkoitetut metallivuoat tai pienet folio- ja kohokasvuoat sopivat tähän tarkoitukseen.

Vuoat on hyvä voidella huolellisesti ja jauhottaa vaikkapa mantelijauheella, jolloin fondantit irtoavat rikkoutumatta. Taikina on helpointa annostella vuokiin pursottamalla. Paistoaika vaihtelee fondantin koon ja uunin mukaan. Jos haluaa varmistaa onnistumisen, kannattaa kypsentää ensin yksi testikappale, sitten vasta loput.

Fondantin keskelle muodostuva pieni kohouma yleensä kertoo, että se on valmis. Riittävän kypsä fondant ei hölsky vuoassa. Onnistuneen suklaafondantin sisus valuu leikattaessa lautaselle tahmeana massana. Erittäin löysä sisus kertoo, että fondant on jäänyt hieman raa’aksi. Jos taas sisus on täysin kiinteää, fondant on kypsynyt yli. Tämä jälkkäriklassikko on parhaimmillaan lämpimänä marjojen ja jäätelön kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

NÄIN ONNISTUT

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Yhdistä hienonnettu suklaa kuumaan, kevyesti ruskistettuun voihin.
  2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti, lisää suklaan joukkoon.
  3. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pursota taikina hyvin voideltuihin ja jauhotettuihin muotteihin.

Kypsennä ensin yksi testifondant, jotta varmistat omaan uuniisi sopivan paistoajan.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla