
Hyödynnä ylijääneet keitetyt perunat piirakkaan. Rapea filotaikinakuori kätkee sisäänsä paljon purjoa, perunaa ja pekonia. Vege vaihtaa pekonin fetaan tai savutofuun.
Hauras, ohut ja rapea filotaikina sopii pasteijoiden ja baklavan lisäksi myös erilasiin piiraisiin. Sen ohuet kerrokset rapeutuvat uunissa tehokkaammin kuin lehti- tai voitaikinan.
Tässä ohjeessa filopiiraan täytteeksi laitetaan eilisen keitettyjä perunoita, pehmeäksi paistettua purjoa sekä rapeaa pekonisilppua. Täyte pysyy koossa kerma-munaseoksen avulla, ja se maustetaan muun muassa tuoreella timjamilla.
Osa filolevyistä voidellaan ja kasataan pinoksi, joka nostetaan irtopohjavuokaan niin, että filon reunat nousevat vuoan reunoille. Täyte kaadetaan vuokaan ja loput filolevyt voidellaan ja rypistetään piirakan päälle rapeutuvaksi kerrokseksi.
Piiras kyspyy uunissa hieman alle tunnissa ja sen jälkeen sen on hyvä antaa rauhassa vetäytyä ja hieman jäähtyä ennen tarjoilua.
Filo-perunapiiras
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
-
Viipaloi keitetyt perunat. Huuhtele ja hienonna purjo. Ota muutama pekonisiivu sivuun, hienonna loput pekonit. Hienonna timjami.
-
Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla. Paista hienonnettu pekoni rapeaksi. Ota pekonit pannulta kulhoon. Paista purjot pehmeäksi. Lisää joukkoon tomaattipyree, timjamisilppu ja mausteet. Lisää vettä ja paista vielä hetki niin, että neste haihtuu.
-
Laita paistos ja perunat pekonin joukkoon kulhoon. Yhdistä toisessa kulhossa kerma ja munat, sekoita seos perunoiden joukkoon.
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
-
Levitä yksi filolevy työalustalle. Voitele öljyllä, laita päälle toinen filolevy ja sivele pintaan öljyä. Tee näin kahdeksan filotaikinalevyn pino.
-
Aseta öljytyt filot nippuna leivinpaperilla vuoratun, irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte vuokaan levyjen päälle. Ota loput filot, sivele öljyllä ja rutista ne täytteen päälle kanneksi. Laita loput pekonisiivut piirakan pinnalle.
-
Kypsennä piirasta uunissa noin 50 minuuttia. Anna piiraan jäähtyä ja vetäytyä 20 minuuttia ennen tarjoilua.
Gluteeniton?
Vege vaihtaa pekonin fetaan???? Onko feta vegaanista?? Filotaikinasta tehdyt piirakat kyllä voidellaan voisulalla. Nää on taas näitä amatöörin puuhastelu reseptejä.
Keneltä jää 6-7 perunaa tähteeksi? Miksi kaksi kulhoa? Kuullotetut ainekset voi lisätä kulhoon, missä vispattu. Säästyy tiskiä.
Vege eli vegetarian on eri kuin vegaani. Veget käyttävät myös maitotaloustuotteita.