Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Päivi Ristell

Joulun täytekakussa maistuvat puolukka ja kinuski. Puolikkaa tulee kakkukerrosten väliin sekä kakkutaikinaan ja kinuski vaahdotetaan kuohkeaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen yön yli
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kinuski-puolukkakakku

Ainekset

Kinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
ripaus suolaa
Puolukkakakkupohja
3
kananmunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
50
g
voita
1
dl
ranskankermaa
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
pakastepuolukoita
2
tl
perunajauhoja
Puolukkahillo
3
dl
pakastepuolukoita
½
dl
vettä
¾
dl
hillo-marmeladisokeria
Täyte
kinuski (ohje yllä)
1
dl
ranskankerma
2
dl
vispikermaa
2
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
appelsiinin kuori hienona raasteena
100
g
pehmeitä kermatoffeekaramelleja (esimerkiksi Omar- tai Lehmä-karamellit)
Kostutukseen
1
dl
omenamehua tai maitoa
Voikreemi
300
g
voita
6
dl
tomusokeria
1
rkl
maitoa
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
erilaisia pyöreitä makeisia, kuten puolukkamarmeladeja ja kinuskipalloja.

Työvaiheet

  1. Valmista kinuski. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Lisää ripaus suolaa. Kiehauta samalla sekoittaen.
  2. Kaada kinuski kattilasta kulhoon, peitä kelmulla ja anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä. Nosta kinuski jääkaappiin ja pidä siellä, kunnes se on täysin kylmää, esimerkiksi yön yli.
  3. Valmista seuraavaksi pohja. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa ne sokerin ja vaniljasokerin kanssa kuohkeaksi, jämäkäksi vaahdoksi.
  4. Sulata voi kattilassa ja sekoita ranskankerma voin joukkoon vispilällä
  5. Lisää voi-ranskankermaseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla.
  6. Mittaa vehnäjauhot ja leivinjauhe puhtaaseen kulhoon, ja siivilöi jauhoseos osissa muiden aineiden joukkoon samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
  7. Pyöräytä puolukat perunajauhoissa ja sekoita ne lopuksi kakkutaikinan joukkoon.
  8. Kaada taikina noin 22 cm:ä halkaisijaltaan olevaan, voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.
  9. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää muruja. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen kakun kasaamista.
  10. Valmista hillo mittaamalla puolukat ja vesi kattilaan. Anna kiehahtaa. Lisää hillo-marmeladisokeri kattilaan puolukoiden joukkoon ja sekoita. Anna hillon kiehua viitisen minuuttia, kunnes puolukat pehmenevät. Nosta pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella. Anna hillon jäähtyä kunnolla.
  11. Kun kinuski on asettunut ja hillo sekä kakkupohja ovat täysin jäähtyneet, on aika valmistaa kakun täyte. Vatkaa kinuski vaahdoksi. Kinuski ei vaahtoudu, mikäli se ei ole täysin kylmää.
  12. Vatkaa sen jälkeen ranskankerma ja kerma vaahdoksi.

  13. Sekoita kinuskivaahto ranskankermavaahdon joukkoon. Lisää vaniljakreemijauhe koko ajan samalla vatkaten. Lisää appelsiininkuoriraaste ja sekoita.

  14. Pilko seuraavaksi kermakaramellit pieniksi paloiksi.

  15. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kolmeen osaan. Suorimman kakun saat aikaan, kun kokoat sen irtopohjavuokaan. Laita yksi kakkulevy pohjaksi, kostuta se omenamehulla tai maidolla. Levitä sen jälkeen puolet hillosta pohjalle ja hillon päälle puolet kinuskitäytteestä. Ripottele päälle puolet kermakaramelleista. Toista. Lisää viimeinen kakkulevy päällimmäiseksi ja kostuta sekin.

  16. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään muutamia tunteja ennen koristelua.

  17. Kun kakku tekeytynyt, valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri erittäin kuohkeaksi, lähes valkoiseksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa maito ja vatkaa vielä sekaisin. Mausta vaniljasokerilla.

  18. Irrota kakku varovaisesti irtopohjavuoasta ja nosta se tarjoiluastialle. Levitä ohut kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille lastalla tai palettiveitsellä. Nosta kakku hetkeksi kylmään. Levitä sen jälkeen tasainen paksumpi kerros voikreemiä kakun pinnalle ja reunoille. Ensimmäinen kerros estää kakkumurujen siirtymisen kuorrutekerrokseen.

  19. Koristele kakku erilaisilla makeisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Tuplanautinto! Cookien paras kyytipoika on lasillinen kylmää maitoa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
18 keksiä
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tupla-cookiet

Ainekset

125
g
pehmeää voita
½
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
3
(yht. 150 g)
Tupla Maxi -patukkaa
50
g
kuorellisia manteleita
Lisäksi
50
g
maitosuklaata
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi, sokeri ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten.
  2. Sekoita jauhoihin leivinjauhe.
  3. Leikkaa suklaapatukat pieniksi kuutioiksi. Rouhi mantelit. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  4. Pyöritä taikinasta puhtain käsin reilun ruokalusikallisen kokoisia palloja. Laita pallot kahdelle pellille. Paina pallot kevyesti keskeltä matalammaksi. Jätä kekseille tilaa levitä.
  5. Paista  175 asteessa noin 12 minuuttia. Pyyhkäise koristeeksi sulatettua maitosuklaata ja paina päälle manteli.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Syksyn suosikkileivonnaisessa tuntuu inkiväärin puraisu. Helppo piirakka on sekoittamalla valmis uuniin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-inkiväärikakku

Ainekset

6–7
(600 g)
kotimaista omenaa
6
hillottua inkivääriä siirapissa
200
g
voita
3
dl
tummaa muscovadosokeria
2
dl
siirappia
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
jauhettua inkivääriä
ripaus suolaa
2
kananmunaa
PINNALLE
2
rkl
hillottujen inkiväärien siirappia

Työvaiheet

  1. Raasta neljä omenaa ja hillotut inkiväärit. Poista lopuista omenoista omenaporalla kota ja leikkaa omenat renkaiksi.

  2. Kuumenna voita, sokeria ja siirappia kattilassa, kunnes voi on sulanut. Siirrä kattila sivuun odottamaan.

  3. Sekoita jauhot, leivinjauhe, kuivattu inkivääri ja suola kulhossa keskenään. Lisää voi-siirappiseos, omena- ja inkivääriraaste sekä munat. Sekoita tasaiseksi.

  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 33 cm x 23 cm). Laita omenaviipaleet taikinan pinnalle ja sivele ne inkiväärien siirapilla.

  5. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana noin 30 minuuttia tai kunnes taikina ei tartu tikkuun kokeiltaessa. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Herkkutattivaahto on ravintolatason herkku, mutta hyvin helppo valmistaa. Uunissa pehmeäksi paahdettu kurpitsa on sen kanssa maukasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu kurpitsa ja tattivaahto

Ainekset

1
(n. 1 kg)
myskikurpitsa
1
rosmariininoksa
2
dl
saksanpähkinöitä
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
1
tl
korianterinsiemeniä
¾
tl
mustapippuria myllystä
TATTIVAAHTO
2
(n. 300 g)
keskikokoista herkkutattia
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl + 2 rkl
maitoa
200
g
pehmeää vuohenjuustoa (esim. Président Petits Chèvres Doux)
½–1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja pilko sienet. Laita sienet kuivalle pannulle ja paista, kunnes neste haihtuu. Lisää öljy ja paista vielä 2–3 minuuttia.

  2. Mittaa 1 dl maitoa kattilaan. Lisää sienet. Keitä 5 minuuttia ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

  3. Vaahdota tuorejuusto ja 2 rkl maitoa pehmeäksi seokseksi. Lisää tattisose, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu paksulta tai jos säilytät sitä pitkään jääkaapissa, notkista se maitotilkalla.

  4. Halkaise kurpitsa, kaavi siemenet pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa pitkittäin lohkoiksi. Hienonna rosmariinin lehdet. Laita lohkot, yrtit ja pähkinät uunivuokaan. Hiero joukkoon öljy ja mausteet.

  5. Paahda kurpitsaa 225-asteisessa uunissa 30 minuuttia, kunnes kurpitsa pehmenee ja reunat saavat hieman väriä. Paahtoaika riippuu palojen koosta.

  6. Pursota tattivaahtoa tarjolle paahdettujen kurpitsojen ja pähkinöiden kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo pullapohjainen piirakka uusiksi! Vaniljakreemi ja hieman happamat omenat ovat tämän ihanan pullagaleten juju.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-pullagalette

Ainekset

dl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
½
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
¼
tl
suolaa
3½–4
dl
vehnäjauhoja
50
g
pehmeää voita
PINNALLE
4
(500 g)
kotimaista omenaa
½
dl
sokeria
1
tl
kanelia
VANILJAKREEMI
dl
maitoa
1
ps (100 g)
paistonkestävää vaniljakreemijauhetta
VOITELUUN
kananmunaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito 42-asteiseksi. Laita maito kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot muutamassa erässä. Lisää pehmeä voi alustuksen loppu vaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa.

  2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

  3. Viipaloi omenat kuorineen ja laita kulhoon. Lisää sokeri ja kaneli. Sekoita käsin nostellen ja siirrä sivuun odottamaan.

  4. Vatkaa kulhossa kierrevatkaimella maito ja kreemijauhe keskenään paksuksi tahnaksi. Anna tekeytyä jääkaapissa peitettynä noin 20 minuuttia.

  5. Kauli kohonnut taikina leivinpaperin päällä isoksi kiekoksi (Ø 35 cm). Levitä vaniljakreemi taikinan päälle, jätä reunoille 5 cm:n kaistale tyhjää.

  6. Nostele omenat vaniljakreemin pinnalle, jätä omenoista kertynyt neste kulhoon. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Sivele reunat munalla.

  7. Paista 200-asteisessa uunissa keskitasoa alempana 20 minuuttia. Voit nostaa piirakan keskitasolle viimeiseksi 5 minuutiksi. Anna galeten jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen tarjoamista.