Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kuohkea laukkabéarnaise on kaiken sen vispaamisen väärtti!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Laukkabéarnaise, valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

250
g
voita
4
keltuaista
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
sitruunamehua
MAUSTELIEMI
2
salottisipulia
dl
kuivaa valkoviiniä
½
dl
valkoviinietikkaa
2
tl
kuivattua rakuunaa
¼
tl
valkopippuria
15
karhunlaukan lehteä

Työvaiheet

  1. Tee ensin mausteliemi. Hienonna sipulit ja laita ne kattilaan. Lisää viini, etikka, rakuuna ja pippuri. Anna kiehua ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä 1 dl. Jäähdytä se huoneenlämpöiseksi ja siivilöi sauvasekoittimen kulhoon. Lisää karhunlaukka ja soseuta.

  2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, älä sekoita. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna voin jäähtyä kattilassa. Kun hera on painunut pohjalle, valuta kirkas voi kulhoon.

  3. Valitse kastikkeen valmistusta varten noin 2 litran vetoinen, kattilan päälle tiiviisti istuva teräskulho. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää jäähtynyt mausteliemi. Sekoita.

  4. Kuumenna kattilassa vettä sen verran, ettei kulhon pohja kosketa kiehuvaa vettä.

  5. Laita kulho poreilevan vesihauteen päälle. Sekoita koko ajan voimakkaasti ja huolellisesti. Kastike saostuu vähitellen. (Jos kananmuna vaikuttaa kokkeloituvan, ota kulho vesihauteesta, ja vatkaa hetki niin, että pidät kulhoa viileällä työtasolla. Kun työtaso lämpenee, nosta kulho uudelleen toiseen viileään kohtaan ja jatka vispaamista. Laita kulho takaisin hauteeseen.) Kun seos on paksuuntunut kiiltäväksi ja tasaiseksi kastikkeeksi noin 10 minuutin kuluttua, ota kulho vesihauteesta.

  6. Vatkaa tilkka hieman jäähtynyttä voisulaa kastikkeeseen. Lisää voita vähän kerrallaan ja vatkaa välissä tasaiseksi. Kaada loppu voi ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen.

  7. Mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi.

Vinkki Voit kokeilla béarnaisen maustepohjaan myös saksankirveliä.

Valkoista parsaa ja savulohta

Ainekset

1
nippu (500 g)
valkoista parsaa
2
l
vettä
2
rkl
valkoviinietikkaa
3
tl
suolaa
1
tl
sokeria
LISÄKSI
100
g
kylmäsavulohta
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ketunleipää/vesikrassia

Työvaiheet

  1. Poista parsoista kuiva tyvi. Kuori parsat.

  2. Kuumenna vesi pannulla. Lisää etikka, suola ja sokeri. Keitä parsoja vedessä lappeellaan 5–10 minuuttia. Kokeile parsan kypsyyttä veitsenkärjellä. Valuta parsat.

  3. Leikkaa kala muruksi. Paista kalamuru nopeasti öljyssä pannulla ja siirrä sivuun.

  4. Tarjoa parsat laukkabéarnaisen (ks. ohje), savulohimurun ja ketunleipien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Itse tehty chili-valkosipulitahna on tavattoman koukuttavaa! Varaudu tekemään pian uusi satsi. Tämä herkku sopii nimittäin melkein ruokaan kuin ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 4 dl valmista tahnaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Chili-valkosipulitahna

Ainekset

3
dl
keskivahvoja chilejä
5
valkosipulinkynttä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
(2
tl
sichuaninpippuria)
4
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet chilejä. Pese chilit huolellisesti haalealla vedellä. Poista kannat ja viipaloi chilit. (Voit poistaa siemenet halutessasi.) Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet.

  2. Laita chilit, valkosipulit, etikka, sokeri ja suola monitoimikoneen kulhoon ja soseuta hienoksi.

  3. Laita chiliseos pinnoitetulle pannulle. Jos käytät sichuaninpippureita, lisää ne. Kaada pannulle puolet öljystä. Paista keskilämmöllä koko ajan sekoitellen 9–10 minuuttia, kunnes seos on muuttunut paksuksi chilitahnaksi. Seoksen lämpötilan tulisi olla 85 astetta.

  4. Jaa tahna puhdistettuihin kuumennettuihin purkkeihin. Kuumenna loput öljystä pannussa ja kaada purkkeihin chilitahnan päälle. Sulje tiiviisti kannella. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin. Chili-valkosipulitahna säilyy jääkaapissa noin 3 kuukautta.

Vinkki Jos et halua tahnasta voimakkaan makuista, valitse mietoja chilejä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Rosmariinilla ja sitruunalla maustettu marinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Sekoita marinadi kulhossa, lisää maustamattomat broilerinleikkeet ja anna maustua viileässä ainakin muutama tunti ennen grillausta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10
Vaikeustaso
Helppo

Rosmariini-sitruunamarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna rosmariininlehdet. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi. Purista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.

Vinkki Rosmariini-sitruunamarinadi sopii erityisen hyvin broilerille. Se riittää 600–800 g:lle broilerinrintafileitä tai -paistileikkeitä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
On vaikea keksiä ruokaa, joka olisi muuntuvaisempi kuin pyttipannu. Kun jääkaapista löytyy eilisiä perunoita, on jo pitkällä. Vegaaninen nduja antaa pyttikseen hyvän makutujauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen nduja-pyttipannu

Ainekset

1
l
keitettyjä varhaisperunoita
noin ½
l (200 g)
herneenpalkoja
2
kesäsipulia varsineen
180
g
revittyä tofua tai tofupaloja
¼
tl
mustapippuria
PAISTAMISEEN
2
rkl
rypsiöljyä
VEGAANINEN NDUJA
12
aurinkokuivattua tomaattia
2–3
rkl
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3
valkosipulinkynttä
1–2
Chiliä
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
(vaaleaa) siirappia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vegaaninen nduja. Laita aurinkokuivatut tomaatit ja öljy sauvasekoittimen myllyyn. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet. Paloittele myös chili ja poista siemenet halutessasi. Lisää valkosipulit, chilit, savupaprikajauhe, etikka ja siirappi joukkoon. Soseuta sileäksi. Lisää tomaattien öljyä tarvittaessa.
  2. Paloittele keitetyt perunat ja riivi herneet. Suikaloi sipulit ja hienonna varret.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista siinä ensin tofut. Siirrä syrjään ja lisää perunat. Paista välillä käännellen, kunnes perunat ovat saaneet väriä.
  4. Lisää suikaloidut sipulit, herneet ja haluamasi määrä ndujaa. Laita tofut takaisin pannulle ja paista noin minuutti.
  5. Ripottele pinnalle sipulinvarret ja mausta mustapippurilla. Koristele halutessasi rucolalla.