Jos et pelkää tulta, testaa chili con carne. Ja muista ostaa palopeitteeksi purkki ranskankermaa.
Chili con carne
Ainekset
Työvaiheet
- Aloita valmistus tarjoamista edeltävänä päivänä. Liuota suola veteen. Lisää pavut ja liota niitä jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
- Seuraavana päivänä kuori ja paloittele porkkana ja sipulit pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot isohkoon kattilaan ja lisää puolet öljystä. Kuullota kasviksia miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää tähtianis, chilijauhe, paprikajauhe, juustokumina ja tomaattipyree. Kuullota vielä hetki. Kuutioi 3 vihreää chiliä ja lisää ne kattilaan.
- Kuumenna loppu öljy isossa paistinpannussa ja paista jauheliha tummanruskeaksi. Siirrä jauheliha kattilaan. Huuhdo paistinpannu vesitilkalla, raaputa karstat ja lisää myös huuhteluliemi kattilaan.
- Lisää viini ja lihaliemi ja anna kiehua, kunnes kaikki neste on haihtunut. Halutessasi voit korvata viinin ja liemen vedellä, jolloin suolaisuus ja hapokkuus kannattaa tarkistaa ja lisätä tarvittaessa limetin mehua ja suolaa. Lisää tomaattimehu ja hauduta kastiketta 1 1/2 tuntia kannen alla miedolla lämmöllä.
- Huuhtele liotetut pavut kylmällä vedellä ja lisää ne kattilaan. Jatka hauduttamista vielä 45–60 minuuttia, kunnes pavut ovat kypsiä.
- Raasta puolikkaan limetin kuori kastikkeeseen ja purista mehut joukkoon. Kuutioi punainen paprika ja lisää se kastikkeeseen. Mausta suolalla. Hienonna korianteri ja 2 vihreää chiliä pinnalle.
- Tarjoa chili con carne tortillojen ja ranskakerman kanssa.
Chili con carnen tulisuuden taittaa parhaiten raikas, kevyt lagerolut. Kokeile meksikolaista Sol-olutta, 2,28 e/0,33 l. (JUOMASUOSITUS Jouni Toivanen)