
Mausteiset joulupasteijat
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikina: Kuori ja kuutioi palsternakka. Keitä kypsäksi kiehuvassa vedessä. Soseuta sauvasekoittimella ja anna jäähtyä. Sekoita huoneenlämpöiseen rasvaan rahka, palsternakkasose ja jauhot (ja suolaisia pasteijoita valmistaessasi myös suola ja kurkuma). Älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan levätä peitettynä jääkaapissa seuraavaan päivään tai muutama tunti.
- Valmista sillä aikaa täyte: kuumenna öljy kasarissa. Ruskista liha öljyssä, lisää loppuvaiheessa valkosipulitahna. Lisää mausteet, rusinat, nektari ja vesi. Hauduta ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Lisää herneet ja anna hautua vielä. Hienonna minttu joukkoon. Anna jäähtyä. Sekoita lopuksi joukkoon kananmuna.
- Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi. Paina levystä (isolla) lasilla taikinaympyröitä. Lusikoi täytettä ympyrän puoliskolle ja taita puolikuuksi. Paina reuna kiinni haarukalla. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasossa 10–15 minuuttia.
Vinkki! Voit valmistaa samasta taikinasta tähtitorttuja. Älä silloin mausta taikinaa. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin sentin paksuiseksi levyksi, josta saat veitsellä tai taikinapyörällä neliöitä.