
Kääryleet sopivat myös kasvissyöjille, kun käytät karitsanlihan tilalla metsäsieniä.
Kaalikääryleet karitsa- tai sienitäytteellä
Ainekset
Työvaiheet
- Koverra kaalista kanta ja poista uloimmat lehdet. Pane kaali isoon kattilaan ja lisää vettä niin, että kaali melkein peittyy.
- Lisää suola ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kaali tuntuu pehmeältä. Irrota lehtiä sitä mukaa, kun ne kypsyvät. Kun isot lehdet on irrotettu, pane vielä keräosa noin 10 minuutiksi kiehumaan. Säästä keitinliemi. Nosta lehdet valumaan siivilään.Silppua kaalin valutettua sisintä osaa parin desin verran täytteeseen. Aseta keitetyt kaalinlehdet työpöydälle kanta itseesi päin ja ohenna pois lehtiruodon paksuin osa, jolloin lehti on helpompi kääriä. Nosta jokaisen lehden keskelle noin 2 rkl täytettä. Taita lehden pitkät sivut täytteen päälle ja rullaa lehti kääröksi täytteen ympärille.
- Pane kääröt tiiviisti vierekkäin leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja valele pintaan kerman ja siirapin seosta.
- Kypsennä aluksi 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pintaan tulee hiukan väriä. Alenna sitten paistolämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä vielä noin 40 minuuttia.
- Valele kääryleiden pintaa pari kertaa paistamisen kuluessa kaalin keitinlientä. Tarjoa esimerkiksi puolukkahillon ja keitettyjen perunoiden kanssa. Sekoita kypsäksi paistettu karitsanjauheliha tai esikäsitellyt sienet, silputtu ja kuullotettu sipuli, silputtu kaali, kananmuna, kerma, siirappi ja mausteet keskenään.
- Jos haluat käyttää täytteessä ohraa, keitä suurimot kypsiksi, valuta ne ja sekoita muiden täytteiden joukkoon.