Hanna Jensen on lisännyt 30 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Resepti hiukan sovellettuna: Melissa Clark

Tämän vegeburgeritaikinan tekeminen ei käy ihan hetkessä, ja raaka-aineiden hakeminenkin on oma harrastuksensa, mutta ah, vaiva kannattaa. Loistava koostumus, ihana maku. Lihansyöjätkin kiittävät.

Kun reseptissä on näin monta ainesosaa, on helpointa tarttua tähän ruokaan viikonloppuna. Itse pakastin osan taikinasta pihveiksi muotoiltuna. Osta ainekset etukäteen, koska esimerkiksi tempehiä ja tofua on hankala korvata. Tamari-maustettuja manteleita tai cashew-pähkinöitä en löytänyt, mutta käytin savustettuja.

Hampurilaissämpylät tein ennen pihvien valmistamista Soppa365:n Me Naisten burgerisämpyläohjeen mukaan https://www.soppa365.fi/resepti/6206/burgerisaempylaet/

Voit katsoa New York Timesin vegeburgerin tekovideon täällä: http://www.nytimes.com/video/dining/100000003006171/ultimate-veggie-burger.html

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6:lle
Valmistusaika
30 min + 1 h
Vaikeustaso
Vaikea

New York Timesin ultimate kasvisburgeri

Ainekset

110
g
tofua siivuina (valutettuna)
oliiviöljyä
5
dl
herkkusieniä viipaloituna
1
tl
suolaa (tai maun mukaan)
mustapippuria
4
dl
kidneypapuja
2
dl
cashew-pähkinöitä tai manteleita (tamari-maustettuja, jos löytyy)
1/3
cup
japanilaista panko-korppujauhoa
1
dl
juustoraastetta (cheddar)
2
isoa
kananmunaa
2
rkl
majoneesia
2
kevätsipulin vartta, paloiteltuna
3
normaalikokoista valkosipulin kynttä
1
tl
savupaprikajauhetta (pimentón)
110
g
tempehiä, murustettuna
1
dl
keitettyä riisiä (mieluiten tummaa)
1
keskikokoinen punajuurikas kuorittuna ja raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 110 asteeseen (kiertoilma, jos on). Siivuta tofu, kuivaa talouspaperilla ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele molemmat puolet tofupalasista oliiviöljyllä. Asettele leivinpaperille siivutetut herkkusienet, ripottele päälle 2 rkl oliiviöljyä ja suolaa.
  2. Levitä toiselle uunipellille kidneypavut ja raastettu punajuurikas ja mausta suolalla ja 1 rkl oliiviöljyä.
  3. Lisää molemmat pellit uuniin. Anna papujen ja punajuurikkaan paahtua 15 minuutin ajan, kunnes pavut alkavat halkeilla. Jatka tofun ja herkkusienten paahtamista vielä 10 minuuttia. Ota uunipellit pois uunista ja anna jäähtyä.
  4. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja surrauta ne rouheeksi. Lisää jäähtynyt papu-punajuurikas-seos, herkkusienet, tofu, japanilaiset panko-korppujauhot, juustoraaste, kananmunat, majoneesi, kevätsipuli, valkosipuli, savupaprika ja 1 tl suolaa. Surrauta kunnes ainekset ovat sekoittuneet toisiinsa hyvin (älä liian hienoksi!). Lisää sekaan tempeh ja riisi ja surrauta pari sekuntia. Kaavi burgeritaikina kulhoon ja laita se jääkaappiin vetäytymään ainakin kahdeksi tunniksi (tai jopa 5 päiväksi, voit myös pakastaa taikinan sellaisenaan tai muotoiltuna pihveinä).
  5. Kun olet valmis grillaamaan tai paistamaan burgerit, jaa taikina 6 yhtäsuureen osaan ja muotoile niistä pihvit. Siirrä ne takaisin jääkaappiin odottamaan grillausta (ne paistuvat paremmin, jos laitat ne grilliin kylminä).
  6. Kuumenna grilli. Paista burgereita matalalla tulella kunnes ne ovat "hiiltyneet" molemmilta puolilta, noin 4-6 minuuttia per puoli. Jos ne alkavat hiiltyä ennen kuin ne ovat tarpeeksi kypsiä, siirrä ne epäsuoralle lämmölle grillin sivuun. Voit myös paistaa pihvit paistinpannussa tai parillapannussa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Ninna Lindström

Suolainen ohrapuuro sopii loistavasti lounaaksi. Puuron päälle voit lisätä mieleisiä lisukkeita esim. avokadoa tai kalaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Suolainen ohrapuuro

Ainekset

1
valkosipulinkynsi
1
rkl
rypsiöljyä
50
g
kourallinen pinaattia + muutama lehti koristeluun
2
dl
ohrasuurimoita, ruokaohra (Wilja)
4
dl
suolatonta kasvislientä
½
rasiaa (á 250 g)
kirsikkatomaatteja
½
tl
suolaa
PÄÄLLE
2
kananmunaa
½
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
½
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulikynsi. Kuullota valkosipuli miedolla lämmöllä öljyssä pinaatin kanssa. Lisää ohrasuurimot ja kuullota minuutin ajan. Lisää kasvisliemi ja kokonaiset tomaatit. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa nestettä, jotta puuro olisi löysää. Mausta suolalla.

  2. Paista öljytyllä pannulla kananmunat toiselta puolelta. Lusikoi puuroa lautaselle, laita päälle kananmuna ja rouhi päälle mustapippuria. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja viimeistele tuoreilla, pestyillä pinaatinlehdillä.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Kasvismelanzanen kastike on tehty jauhelihan sijaan linsseistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakoiso-melanzane

Ainekset

2
(n. 800 g)
munakoisoa
1
tl
suolaa
¾
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
iso sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
oliiviöljyä
1
tlk
kirsikkatomaatteja
1
tlk
tomaattimurskaa
2
rkl
tomaattisosetta
2
dl
vettä
dl
punaisia kuivattuja linssejä
1
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
chilihiutaleita
1
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
dl
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Leikkaa munakoisot puolen sentin viipaleiksi. Ripottele siivujen päälle suolaa leikkuulaudalla. Odota 15 minuuttia ja pyyhi siivut talouspaperilla. Paista munakoisot kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää kirsikkatomaatit ja tomaattimurska. Huuhtele purkit vedellä. Lisää pannulle vesi, linssit, punaviinietikkajamausteet. Hauduta kastiketta 20 minuuttia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Lado uunivuokaan kerroksittain munakoisoja, tomaattikastiketta, revittyä mozzarellaa ja ripaus parmesaaniraastetta. Ripottele pinnalle loppu parmesaaniraaste.
  5. Kypsennä uunissa 30 minuuttia.

Vinkki! Melanzanen voi koota uunivuokaan vaikkapa sunnuntai-iltana, niin se on nopeaa paistaa maanantain ruuaksi.