Hanna Jensen on lisännyt 30 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Resepti hiukan sovellettuna: Melissa Clark

Tämän vegeburgeritaikinan tekeminen ei käy ihan hetkessä, ja raaka-aineiden hakeminenkin on oma harrastuksensa, mutta ah, vaiva kannattaa. Loistava koostumus, ihana maku. Lihansyöjätkin kiittävät.

Kun reseptissä on näin monta ainesosaa, on helpointa tarttua tähän ruokaan viikonloppuna. Itse pakastin osan taikinasta pihveiksi muotoiltuna. Osta ainekset etukäteen, koska esimerkiksi tempehiä ja tofua on hankala korvata. Tamari-maustettuja manteleita tai cashew-pähkinöitä en löytänyt, mutta käytin savustettuja.

Hampurilaissämpylät tein ennen pihvien valmistamista Soppa365:n Me Naisten burgerisämpyläohjeen mukaan https://www.soppa365.fi/resepti/6206/burgerisaempylaet/

Voit katsoa New York Timesin vegeburgerin tekovideon täällä: http://www.nytimes.com/video/dining/100000003006171/ultimate-veggie-burger.html

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6:lle
Valmistusaika
30 min + 1 h
Vaikeustaso
Vaikea

New York Timesin ultimate kasvisburgeri

Ainekset

110
g
tofua siivuina (valutettuna)
oliiviöljyä
5
dl
herkkusieniä viipaloituna
1
tl
suolaa (tai maun mukaan)
mustapippuria
4
dl
kidneypapuja
2
dl
cashew-pähkinöitä tai manteleita (tamari-maustettuja, jos löytyy)
1/3
cup
japanilaista panko-korppujauhoa
1
dl
juustoraastetta (cheddar)
2
isoa
kananmunaa
2
rkl
majoneesia
2
kevätsipulin vartta, paloiteltuna
3
normaalikokoista valkosipulin kynttä
1
tl
savupaprikajauhetta (pimentón)
110
g
tempehiä, murustettuna
1
dl
keitettyä riisiä (mieluiten tummaa)
1
keskikokoinen punajuurikas kuorittuna ja raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 110 asteeseen (kiertoilma, jos on). Siivuta tofu, kuivaa talouspaperilla ja asettele uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele molemmat puolet tofupalasista oliiviöljyllä. Asettele leivinpaperille siivutetut herkkusienet, ripottele päälle 2 rkl oliiviöljyä ja suolaa.
  2. Levitä toiselle uunipellille kidneypavut ja raastettu punajuurikas ja mausta suolalla ja 1 rkl oliiviöljyä.
  3. Lisää molemmat pellit uuniin. Anna papujen ja punajuurikkaan paahtua 15 minuutin ajan, kunnes pavut alkavat halkeilla. Jatka tofun ja herkkusienten paahtamista vielä 10 minuuttia. Ota uunipellit pois uunista ja anna jäähtyä.
  4. Laita pähkinät tehosekoittimeen ja surrauta ne rouheeksi. Lisää jäähtynyt papu-punajuurikas-seos, herkkusienet, tofu, japanilaiset panko-korppujauhot, juustoraaste, kananmunat, majoneesi, kevätsipuli, valkosipuli, savupaprika ja 1 tl suolaa. Surrauta kunnes ainekset ovat sekoittuneet toisiinsa hyvin (älä liian hienoksi!). Lisää sekaan tempeh ja riisi ja surrauta pari sekuntia. Kaavi burgeritaikina kulhoon ja laita se jääkaappiin vetäytymään ainakin kahdeksi tunniksi (tai jopa 5 päiväksi, voit myös pakastaa taikinan sellaisenaan tai muotoiltuna pihveinä).
  5. Kun olet valmis grillaamaan tai paistamaan burgerit, jaa taikina 6 yhtäsuureen osaan ja muotoile niistä pihvit. Siirrä ne takaisin jääkaappiin odottamaan grillausta (ne paistuvat paremmin, jos laitat ne grilliin kylminä).
  6. Kuumenna grilli. Paista burgereita matalalla tulella kunnes ne ovat "hiiltyneet" molemmilta puolilta, noin 4-6 minuuttia per puoli. Jos ne alkavat hiiltyä ennen kuin ne ovat tarpeeksi kypsiä, siirrä ne epäsuoralle lämmölle grillin sivuun. Voit myös paistaa pihvit paistinpannussa tai parillapannussa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Feta ja uuden sadon kasvikset pehmenevät uunissa puolessa tunnissa herkullisiksi.
Mehevä pasta-annos ei todellakaan kaipaa lihaa, kun se pursuaa satokauden kasviksia ja yrttejä sekä pehmeäksi paistettua fetaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta-kasvispasta

Ainekset

1
pkt
fetaa
½
rkl
öljyä
1
munakoiso
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
sitruuna
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
oksaa rosmariinia
1
l
tuoretta pinaattia
Lisäksi
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sipaise uunivuokaan öljyä. Laita feta vuokaan.
  2. Pilko munakoiso. Silppua sipuli ja valkosipuli. Huuhtele tomaatit. Levitä kasvikset fetan ympärille.
  3. Pese ja halkaise sitruuna. Purista puolikkaasta mehu ja viipaloi toinen puoli.
  4. Sekoita öljy, sitruunamehu, sokeri ja suola. Lorauta liemi kasvisten joukkoon. Levitä sitruunaviipaleet vuokaan.
  5. Silppua joukkoon rosmariinia ja rouhaise mustapippuria.
  6. Kypsennä fetavuokaa uunissa 25 minuuttia. Käännä uuni grillivastukselle. Nosta vuoka ylätasolle ja paista vielä 5 minuuttia.
  7. Silppua pinaatti ja pyöräytä kypsien kasvisten joukkoon. Pinaatti kypsyy pian kuumien kasvisten joukossa.
  8. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Voit sekoittaa keitetyn pastan pehmeän fetan ja kasvisten joukkoon tai tarjota erikseen.
Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Soseutetun sienikeiton maku on täyteläinen. Juureksista voimakkaan makuiset palsternakka ja juuriselleri sopivat sienten pariksi parhaiten.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kantarellisosekeitto

Ainekset

1
l
kantarelleja
1
(250 g)
palsternakka
250
g
pala juuriselleriä
1
keltasipuli
1
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyreetä
1
tl
kurkumaa
1
l
kasvislientä
1
tl
kuivattua timjamia
2
dl
kaurakermaa

Työvaiheet

  1. Puhdista ja paloittele kantarellit. Kuori ja paloittele palsternakat, juuriselleri ja sipuli.

  2. Paista kantarelleja kattilassa ilman rasvaa, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut. Ota muutama sieni viimeistelyä varten talteen. Lisää kattilaan öljy, tomaattipyree, kurkuma, juurekset ja sipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kasvisliemi ja timjami. Kiehauta ja keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes juurekset tuntuvat pehmeiltä. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää kerma ja kuumenna.

  3. Viimeistele keittoannokset siemenillä tai pähkinöillä, yrteillä ja paistetuilla kantarelleilla.

Vinkki! Keiton voi valmistaa mistä vain syötävistä metsäsienistä, ja maku muuttuu näin sienisesongin mukaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos rakastat ranskalaista sipulikeittoa, ihastut takuulla myös tähän pastaan! Spagetti kypsennetään samassa astiassa muiden ainesten kanssa, jolloin se imee mahtavasti makua itseensä. Umaminen lihaliemi sopii mainiosti sipulipastaan, mutta sen halutessaan korvata kasvisliemellä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + kypsennys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipulipasta

Ainekset

500
g
sipulia
3
valkosipulinkynttä
2
rkl
voita
n. 7
dl
vahvaa liha- tai kasvislientä fondista
3
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
1
tl
sokeria
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
dl
valkoviiniä
400
g
kuivapastaa
LISÄKSI
1
viipale kuivahtanutta maalaisleipää
50
g
gruyère-juustoa

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi. Hienonna valkosipulit. Paista sipuleita pari minuuttia voissa kannellisessa paistokasarissa.

  2. Kiehauta liha- tai kasvisliemi kattilassa.

  3. Lisää kasariin mausteet, viini, liemi ja pasta. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes pasta on napakan kypsää. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Lisää lientä tarvittaessa.

  4. Raasta leipä ja juusto. Yhdistä ne. Ripottele muruseosta kuuman pastan päälle.